用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

回覆樓主:

現在的年青子女是否沒什麼同理心?阿仔這麼多年也沒做什麼家務, 只負責收拾碗碟。前天我做蘿蔔糕不小心切傷手指尾流血, 慣常吃完飯後由我洗碗, 因為受了傷不能洗, 叫阿仔幫手洗, 他入廚房望了兩眼不太願洗, 又建議最多和媽咪兩份洗, 其實媽咪平時都做了不少家務, 一次半次也斤斤計較, 冧起做父母有什麼頭暈身㷫做子女也幫不到忙, 真是有點可悲!

stanleypyk 發表於 20-1-20 15:48
現在的年青子女是否沒什麼同理心?阿仔這麼多年也沒做什麼家務, 只負責收拾碗碟。前天我做蘿蔔糕不小心切傷 ...

都唔係既,可能男仔啫,咁佢都有話同媽媽一齊洗丫。

我病時,細女會倒暖水俾我,同埋俾濕毛巾我敷頭的,細細個已經係咁。相反阿大就無,所以係人既問題多。

little_yolky 發表於 20-1-20 16:08
都唔係既,可能男仔啫,咁佢都有話同媽媽一齊洗丫。

我病時,細女會倒暖水俾我,同埋俾濕毛巾我敷頭的, ...

最後都係媽咪洗晒, 佢揀咗煑面, 可能洗碗是厭惡性工作!叫他學煑飯和洗碗, 次次回應出街食不要攪佢, 所以父母只能做工人服侍班大帝!

stanleypyk 發表於 20-1-20 17:19
最後都係媽咪洗晒, 佢揀咗煑面, 可能洗碗是厭惡性工作!叫他學煑飯和洗碗, 次次回應出街食不要攪佢, 所以 ...

有D人鍾意廚房就唔介意,我細女鍾意煮嘢食,叫佢幫手洗碗、煮飯,一個戰步標過去;叫佢做練習就誓願咁。相反家姐多多練習都唔介意做,仲好樂意,但叫佢幫手廚房嘢就多多事實。

回覆 stanleypyk 的帖子

問題出係佢一向唔使做,所以咪覺得唔關佢事。與其話佢自私,不如怪你縱壞。
佢肯和亞媽一齊洗,已經唔算太差。

回覆 Jane1983 的帖子

由細到大收拾煮飯洗碗起床大部份生活習慣都被人鉅細無遺去安排照料, 已經成年仲當小學生咁去照顧, 佢根本已習慣只去做自己喜歡嘅事, 又何來需去學習付出.

Diversifyedu 發表於 20-1-21 11:39

由細到大收拾煮飯洗碗起床大部份生活習慣都被人鉅細無遺去安排照料, 已經成年仲當小 ...

當事人亦唔會特別感激父母,一來佢未做過,唔知幾麻煩瑣碎,點會appreciate 。二來佢日後自立,乜都要自己做,又唔識有辦法有效率地做,痛苦不堪。

之前係BK睇到有網友分享,話公司新來的年輕同事,午飯後洗飯壺。洗到成地水,食物殘渣堵塞去水口又唔清理。最後有人忍唔主同佢講,但佢覺得氣難平,因為佢要自己洗飯盒,已經好委屈,做咗好多嘢,仲比人話。最後份工當然做唔長...

little_yolky 發表於 20-1-20 18:11
有D人鍾意廚房就唔介意,我細女鍾意煮嘢食,叫佢幫手洗碗、煮飯,一個戰步標過去;叫佢做練習就誓願咁。相 ...
我都唔中意洗架,不過都是要造。培養小朋友做家務,最好起初父母和子女一起做,我自己會比一些金錢做獎勵(不是人人認、同)

stanleypyk 發表於 20-1-20 15:48
現在的年青子女是否沒什麼同理心?阿仔這麼多年也沒做什麼家務, 只負責收拾碗碟。前天我做蘿蔔糕不小心切傷 ...

其實之前係咪有工人姐姐照顧到大? 我家2個由7,8歲起每逢放長假都要佢地輪流洗碗及做家務,話佢地知因為佢地係家庭一分子,所以要分擔家務。

講理之外我間中亦動之以情,show下我對主婦手比佢地睇下,佢地明白亦心甘情願去做。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

昨天太太如常提醒阿仔回來將鞋放返鞋柜, 接著又是百般不願意放回但口中怨言說父母控制狂, 又埋怨9月後離棄他, 始終温室長大的人, 練精學懶, 對一些家規看成是父母控制他的行為, 變為他眼中的控制狂, 想到他日後出外工作, 不只家有家規, 公司也有公司的規舉, 國有國法, 唔通日後公司老板也是控制狂!年底父母退休離開他, 到時他大把自由, 又埋怨父母不能如以往的無償供養他!

stanleypyk 發表於 20-1-24 15:30
昨天太太如常提醒阿仔回來將鞋放返鞋柜, 接著又是百般不願意放回但口中怨言說父母控制狂, 又埋怨9月後離棄 ...
仲糾纏係同一件事你地咪唔化囉……要听,講-句就收到;唔听既,講幾+年都無用。悭番啖氣啦~

回覆樓主:

聽阿仔講想慳錢而戒了吸煙, 吸了差不多一年都可以自己戒到, 比想像中容易, 也算是自我改進, 新的一年希望他繼續有進步啦!

回覆 stanleypyk 的帖子

你仔近來真係有d改善wor,記得鼓勵多d、溝通多d、引導多d。
果d好瑣碎的家規,例如放鞋入櫃,let it slide 算啦。第日佢一個人住,鍾意放邊都得啦。睇大唔睇細,下下chur住佢黎話,盞失重點。

幾年前這個題目出來不久,我看看樓主的言論,我發表了對他的評價:死証!

樓主認為自己管教孩子無大錯,而兒子的錯誤行為完全是他天生賤格,與父母無關。

自己覺得自己全無責任,旁人見到樓主很多問題,樓主怎樣也不承認。所有親友、網友、專家要求樓主改變自己的意見都聽不入耳。只全心全力去要兒子改變,去咒罵、鎮壓。這只會激起兒子的進一步反抗,沒完沒了。

現在,樓主大概會失去了自己的兒子。

回覆 eviepa 的帖子

Delete

你地講左去邊?我想知結局係點,唔想封帖哦

其實我覺得樓主的問題,就是最近的香港問題的縮影,既然有網友覺得太敏感,我就刪除敏感部分,但我覺得這個刪除,是可惜的。

我也「」他慘,但無能為力,甚麼忠言樓主都聽不入耳。唯有講一句:固執到頑愚的人,吃虧只能怪自己。

Jane1983    發表於 20-1-27 16:13

《論語·學而篇》:曾子曰:「吾日三省吾身」(我每天多次反省自己)

我們很難每天檢討自己幾次,但當重大問題出現後,為何不反思一下,自己有沒有做得不對?最低限度有沒有改善的空間?

如果永遠堅持自己全對,別人全錯,悲劇隨時會出現。

October.    發表於 20-1-27 16:25

回覆 MrBeast 的帖子

咁我都delete啦。我都係有感而發。
‹ 上一主題|下一主題