用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 19-12-30 22:15
回覆 stanleypyk 的帖子

炒賣,仲要係有leverage的投機活動,真係風險大。全無經驗的後生仔,可以付上好多 ...
一定不會, 幫他在應幫的事情上, 但炒賣蝕錢不會幫的。

IloveJJ 發表於 19-12-30 23:23
終於睇返你之前講乜?其實一開始唔好打機咪無事囉!

另外,俾錢細路唔需要多,多只會產生問題,要學正確 ...

其實我仔都係無好多玩具/利是錢。 我只可以講係固執令佢走偏了,亦可能係我教得唔夠好,但自問已盡我所能。

MrBeast 發表於 19-12-30 22:32
咁佢係咪開媽展acc 呢?印象中之前不是跟阿媽炒股?我諗你講明輸突可申請破產會好d ...

破產暫時應不會, 除非借錢炒作, 不過佢無正職照計都借唔到!

stanleypyk 發表於 19-12-31 10:37
破產暫時應不會, 除非借錢炒作, 不過佢無正職照計都借唔到!
suggest 你understand 下margin acc 是如何運作

S-Kwok 發表於 19-12-30 23:48
其實我仔都係無好多玩具/利是錢。 我只可以講係固執令佢走偏了,亦可能係我教得唔夠好,但自問已盡我所能 ...
不固執時,彬彬有禮,乖巧懂事。
一旦固執發作,十頭牛都拉不回來。

沒經歷過的,無法明白那種無奈/無力/絕望。

這需要長久的堅持,慢慢培養多種愛好興趣,積極參與各種團體活動。相信未來一定可以變得更好。

他們都是“來自另一個星球的孩子”,是我們不懂他們的溝通語言。也幸運我們接觸到這些天才。

stanleypyk 發表於 19-12-30 22:41
一定不會, 幫他在應幫的事情上, 但炒賣蝕錢不會幫的。

唓!你次次都話唔幫啦!

stanleypyk 發表於 19-12-31 10:37

依家借錢好簡單,有電話,有身分證就得。

little_yolky 發表於 19-12-31 12:12
依家借錢好簡單,有電話,有身分證就得。

就算借到也無責任幫佢還, 我又唔會做佢擔保人!

Danielhk 發表於 19-12-31 11:50
不固執時,彬彬有禮,乖巧懂事。
一旦固執發作,十頭牛都拉不回來。

係,絶對認同。
不固執時,明理懂事,係天使。

其實佢係好多興趣,畫公仔、手工製作、寫app、睇書..., 間中會一齊打藍球、行下離島, 不過團體活動係真係少嘅,除了參加學校中國鼓需要講求合作,基本上都冇了。 出年升中一,希望佢願意參加下啲紅十字會呢類團體活動。

回覆 stanleypyk 的帖子

你了解吓佢的想法,從中教育佢投機和投資的分別,風險有幾大,是否承擔得起,回報又係點.....一路關注、教導和照應住,一定好過唔理佢,剩係話出事我唔會幫手。事實上,有幾多個父母忍心見到初出茅廬的仔女,人生剛開始就背上破產的record

回覆樓主:

近來和阿仔談多了父母即將退休留下他在港發展, 他當然萬般不願意, 心中也有些怨恨, 覺得過去監管他打機娛樂太多, 正如玩弄他一樣, 他說父母玩夠他了, 便遺棄他不再監管, 我當然反駁他父母正值退休年齡, 也有自己退休的生活安排, 既然他也即將完成學業, 考不上大學便要出外謀生, 怎可能要求父母不退休養活他一生!

stanleypyk 發表於 20-1-12 23:37
近來和阿仔談多了父母即將退休留下他在港發展, 他當然萬般不願意, 心中也有些怨恨, 覺得過去監管他打機娛樂 ...
比我就係佢面前埋怨個天點解唔生個好似隔離屋阿B仔咁又生性又孝順父母,比家用又幫手做家務,每星期日攞位請食茶的仔…以其人之道 還治其人之身

回覆 MrBeast 的帖子

同意。樓主做父母的投入和付出,比起佢做仔對家庭的貢獻,真係贏幾條街。樓主叫個仔撫心自問。

Jane1983 發表於 20-1-13 09:20

同意。樓主做父母的投入和付出,比起佢做仔對家庭的貢獻,真係贏幾條街。樓主叫個仔 ...
青少年,最好以朋友角色對話,eg, 有fd 投訴老闆點衰,第一個反應都是有冇搞錯然後數自己個點差

有時我覺得呢代父母太客氣,太重視子女感受,驚傷害佢地弱小心靈。倒不如上一代父母,講嘢係好難聽,但當頭棒喝。
你又唔識投胎做李+x個仔,又懶散又唔讀好書,你第日諗住點維生?擔擔抬抬又唔夠力,唯有做......

Jane1983 發表於 20-1-13 12:26

有時我覺得呢代父母太客氣,太重視子女感受,驚傷害佢地弱小心靈。倒不如上一代父母 ...
e加有兒童心理學ma,自己改變到可以做福下一代。that said, 一位心理學家都話佢都是人,所以都會鬧 ,咁我只是凡夫濁子,只能網上談兵

真係要睇吓對手。

今晚和阿仔又談了一過晚上, 他說將來出去工作人工不高, 就算有萬多元薪金也好像乞丐一樣, 受老板氣, 工作辛苦, 我們勉勵他做好些, 工作努力, 可能老板賞識多加3仟人工, 他也說沒有用, 租房又貴, 儲蓄的錢又不多, 談到如果抽到居屋或公屋, 他又說這是低下層住的地方, 他說人生應該住在高級的私人樓才有尊嚴, 出去和大學生競爭, 自己學歷又不足, 但又不自修上進, 只想生活得舒適, 在現今社會做人等於行屍走肉, 做人也沒意義, 本來想勉勵他肯努力, 就算社會景況差都可發圍, 但回應說父母給他說風涼話, 說什麼拋返個波比佢叫佢自己攪掂, 我們說有多少個可咬著金鎖匙出世, 總之他看什麼也悲觀, 看自己的將來也是絶望, 做父母真的無言以對。

stanleypyk 發表於 20-1-13 23:37
今晚和阿仔又談了一過晚上, 他說將來出去工作人工不高, 就算有萬多元薪金也好像乞丐一樣, 受老板氣, 工作辛 ...
不言就是最好的應對,advance d 就做嬰武
‹ 上一主題|下一主題