用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

stanleypyk 發表於 19-12-15 14:05
起碼日後都不敢再話乜嘢都無幫佢!
這post 还在嗎?

samsam123321 發表於 19-12-22 21:31
這post 还在嗎?

你指那個post?

接著連續兩天, 阿仔也願意和我們討論接著這一年當我退休後的安排, 第一天說的時候感覺他有點擔憂, 傾談完後回到房時感到他眼有淚光, 當然接連兩天安撫一下他不必太擔憂, 分享了以下一篇文章給他看:
真愛孩子就學會放手,讓孩子擁有獨立面對世界的能力
讓他知道孩子長大便要獨立的自然定律, 也不是要放棄他而特別安排的事情, 這一點他也說明白。想起我兒時父母學歷很低, 兄長早已成家立室搬出, 所以我便是家中唯一可

承擔

家中大小事務的一份子, 也算是家中的唯一強者, 因此也勸他當我退休離開他時, 他便要擔當我兒時的角色。因為怕他在畢業時頓失支援, 我會在他明年中畢業後看看他是否有轉變, 再過多三數個月無論他是否轉變我會先離開香港返國內, 因為在國內我也想開展一些業務先行準備一下。至於我太太會暫時留底陪伴他過渡, 待他安定下來我太太也會返國內和我會合, 所以我已通知阿仔在我離開時多幫忙媽咪處理家務, 再不能像現在這般懶散, 希望下年中看到他的轉變啦! 但現在他的狂用電子產品習慣, 食煙酒習慣, 夜睡的習慣一一未改, 越近畢業日子便可看到他是否有心改變還是繼續拖延到父母離開為止。但他這週突然肯面對將來也是好的改變肯面對現實, 希望有一個好的開始!

回覆 stanleypyk 的帖子

狂用電子產品 —- 呢樣真係好多人都有。唔少人工餘時間,唔打機都係不停用手機上網。

食煙酒習慣 —-  唔過度,飲吓啤酒唔沉迷,亦唔係大壞事。

夜睡的習慣 —- 呢樣成年人,自己有分寸,父母無謂管。

佢態度變好,肯傾,眼泛淚光...希望你守得雲開見月明。

stanleypyk 發表於 19-12-26 21:51
接著連續兩天, 阿仔也願意和我們討論接著這一年當我退休後的安排, 第一天說的時候感覺他有點擔憂, 傾談完後 ...
我倒覺得編文的寓意是叫父母放手

Jane1983 發表於 19-12-26 23:38

狂用電子產品 —- 呢樣真係好多人都有。唔少人工餘時間,唔打機都係不停用手機上 ...
江山易改本性難移,i thk it wil need some dramatic exp. hope its not just 一哭二鬧三上網

回覆 MrBeast 的帖子

可能我成長的時候,見過唔少發奮圖強,成功扭轉局面的例子,我對人性仲係樂觀。

Jane1983 發表於 19-12-27 09:24
回覆 MrBeast 的帖子

可能我成長的時候,見過唔少發奮圖強,成功扭轉局面的例子,我對人性仲係樂觀。

今天阿仔轉性肯煑出生以來第1味餸薯仔牛肉, 在提點後煑到有7/10分算唔錯!

October.    發表於 19-12-29 14:14
MrBeast    發表於 19-12-29 12:57
Yanamami    發表於 19-12-29 10:37

幾好呀,煮飯除了實用之外,亦可以在煮的過程中放鬆和思考,好過打機多多聲。

stanleypyk 發表於 19-12-28 23:58
今天阿仔轉性肯煑出生以來第1味餸薯仔牛肉, 在提點後煑到有7/10分算唔錯!
...

第一次煮得出仲食得落肚,滿分呀

stanleypyk 發表於 19-12-28 23:58
...

有冇讚吓同欣賞佢呀?

Diversifyedu 發表於 19-12-29 11:52
有冇讚吓同欣賞佢呀?

係囉。第一次就整薯仔牛肉,好難整得好食架,我阿女都係整蕃茄炒蛋咋

little_yolky 發表於 19-12-29 14:48
係囉。第一次就整薯仔牛肉,好難整得好食架,我阿女都係整蕃茄炒蛋咋
...
工人姐姐教我地煮苦瓜旦,不是太consistent,慢慢從經驗找hill 門

Jane1983 發表於 19-12-29 09:53

幾好呀,煮飯除了實用之外,亦可以在煮的過程中放鬆和思考,好過打機多多聲。 ...
是好好的自省訓練

Jane1983    發表於 19-12-29 15:12

MrBeast 發表於 19-12-29 15:07
工人姐姐教我地煮苦瓜旦,不是太consistent,慢慢從經驗找hill 門

點解唔係你太太教?你工人姐姐煮嘢好食咁好彩?

可能最近開始談到未來一年的變化, 他也肯面對這生活環境的改變, 可算是釋懷吧 ! 以往的恩恩怨怨可能大家都厭倦了, 不談過去展望將來吧! 至於看不過眼的行為就留待他日後自行修正, 父母也改變不了他 !

Jane1983    發表於 19-12-29 20:22

little_yolky 發表於 19-12-29 16:49
點解唔係你太太教?你工人姐姐煮嘢好食咁好彩?
其實初初係完全唔好食,不過慢慢有進步,之後有時佢煮左d印尼菜比自己,會比些我們試,跟著我問佢點煮。
我有個fd 個工人姐姐煮野不錯,做幾年返老家開餐廳,不過之後又返來做工人,有時候搵工人真的撞手神

近來阿仔開了證券戶,想買期權等有槓桿的投資產品, 想在家中炒作賺到生活費, 其實談何容易, 但始終青年人不腳踏實地要碰吓釘才心息, 不過我叫佢試下模擬交易先, 看一段時間是否真的能賺到才考慮進場。

炒賣,仲要係有leverage的投機活動,真係風險大。全無經驗的後生仔,可以付上好多學費。佢工作後儲到錢去投資,絕對係好事。但唔做嘢,考炒股票去搵生活費,就非常不智。
樓主,你千祈唔好心軟打本比佢

stanleypyk 發表於 19-12-30 21:42
近來阿仔開了證券戶,想買期權等有槓桿的投資產品, 想在家中炒作賺到生活費, 其實談何容易, 但始終青年人不 ...
咁佢係咪開媽展acc 呢?印象中之前不是跟阿媽炒股?我諗你講明輸突可申請破產會好d
‹ 上一主題|下一主題