用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+totheend+於+14-9-25+15:59+編

原帖由 totheend 於 14-09-25 發表
妳的兒女真孝順,不知時下的青少年有多少会好像我這一代在年青時幫屋企做家頭細務,我也聽過一些傳统的家庭主婦的子女年長後,做媽咪也會自己爭住做家務,覺得是應該的!

回覆 stanleypyk 的帖子

自從星期一早上跟仔仔說了這翻話之後, 這幾天真的少了玩機, 玩online games 也只玩舖only. 做功課比以前更快.
升了中學真的同小學很不同, 禁真的未必有成效. 希望仔仔繼續下去.

引用:回覆+stanleypyk+的帖子 自從星期一早上跟

原帖由 qkhui 於 14-09-25 發表
回覆 stanleypyk 的帖子

自從星期一早上跟仔仔說了這翻話之後, 這幾天真的少了玩機, 玩online games 也只 ...
今早囝囝通知返未夠一個月已欠交5次,昨晚做完份功課就掛住用手机打机,接住到公園踢波,臨睡覺前只顧住看電視没有收拾書包。本來开學前已要求每晚安排一小時看看功課,但最終沒有做,所以今晚又要和他談談有什麼打算!

stanleypyk 發表於 14-9-26 08:35
今早囝囝通知返未夠一個月已欠交5次,昨晚做完份功課就掛住用手机打机,接住到公園踢波,臨睡覺前只顧住看 ...

如其他EK家長早前說,  樓主孩子面對的是跟不上課本及學校進度, 他在逃避"功課".  唔係他想欠交, 而係唔識做功課而懶理功課!!!!   可能家長須出手教他了.

黃巴士 發表於 14-9-26 11:24
如其他EK家長早前說,  樓主孩子面對的是跟不上課本及學校進度, 他在逃避"功課".  唔係他想欠交, 而係唔識 ...

我之前聽社工講過,這年紀的孩子唔衰得、好要面,唔想承認功課唔識做、學習追唔上,寧願擺出姿態唔係唔識做,係唔想做;寧願被人話佢掛住打機成績唔好,都唔要勤力做齊功課但成績都係唔好。樓主同阿仔傾,都要顧住佢自尊心。

stanleypyk 發表於 14-9-26 08:35
今早囝囝通知返未夠一個月已欠交5次,昨晚做完份功課就掛住用手机打机,接住到公園踢波,臨睡覺前只顧住看電視没有收拾書包。本來开學前已要求每晚安排一小時看看功課,但最終沒有做,所以今晚又要和他談談有什麼打算!
除了欠交外,還有什麽後果

引用:Quote:stanleypyk+發表於+14-9-26+08:35+今

原帖由 bbfish1992 於 14-09-26 發表
除了欠交外,還有什麽後果
後果?

唔知此方法得唔得:
手機坐籃
有中學係用此方法,樓主可參考

MariaTsui  囝囝考試期間都是手機坐監  發表於 15-7-9 14:16

stanleypyk 發表於 14-9-26 13:31
後果?
有無跟之前所訂下的「懲罰」

引用:Quote:stanleypyk+發表於+14-9-26+13:31+後

原帖由 bbfish1992 於 14-09-26 發表
有無跟之前所訂下的「懲罰」
以前有用開但用處不大,最重要是令我自己想通,可能都要他受点懲罰,但仍是治標不治本的方法!

stanleypyk 發表於 14-9-26 14:18
以前有用開但用處不大,最重要是令我自己想通,可能都要他受点懲罰,但仍是治標不治本的方法!

...
愚見認為

治標 : short term goal

治本 : long term goal

當下是否應先治標再治本

回覆:stanleypyk 的帖子

父母要建立父母的尊嚴,言出必行才有用,否則孩子不会成長。他也不会守信用。

引用:父母要建立父母的尊嚴,言出必行才有用,否

原帖由 KKKK 於 14-09-26 發表
父母要建立父母的尊嚴,言出必行才有用,否則孩子不会成長。他也不会守信用。

...
請問大家對子女的補習態度有沒有要求?
1.如果子女成績不好又不願意補習,你們会不会迫他們去補習呢?
2.如果補習後有功課要做但佢不肯做,你們又怎處理呢?
昨天我兒子補英文,老師在我們面前話早前比他的功課没有做,做父母應有点威嚴迫他完全。昨天老師臨走說要在父母面前讀出十頁小說,到今早在父母未睡醒前説在心中讀了要開始打机,要他打完机後在我们面前讀出,他回应在心中讀了算了,說我们還要迫他再讀是很折堕的,最後在講數後説会補讀2頁,現今其他中學生是否也抱着這態度補習呢?

stanleypyk 發表於 14-9-28 09:15
1.如果子女成績不好又不願意補習,你們会不会迫他們去補習呢?
2.如 ...
我早回應過,teenager~你逼唔到佢做,佢唔想做既野;你亦阻止唔到佢去做佢要做既野。佢唔願補習,你逼佢,就只有呢個結果。我明,喺好無奈~~

請問大家對子女習態度有沒有要求?
2.如 ...
有個小朋友 小四就同佢妈咪講~ 你唔洗晒錢同晒我時间去補習同功课輔導 反正去到都係hea 唔會做唔會聽

依家妈咪 咩都做唔到 淨係等佢开腦

唔好學壞 就真係感恩

引用:Quote:stanleypyk+發表於+14-9-28+09:15+請

原帖由 Yanamami 於 14-09-28 發表
我早回應過,teenager~你逼唔到佢做,佢唔想做既野;你亦阻止唔到佢去做佢要做既野。佢唔願補習,你逼佢, ...
那麽應該補定不補,不補仲更加懒散!

2.如 ...
我會比小朋友補習, 因為你說沒有補習會更懶散, 只要對小朋友有小小既幫助, 作為家長而有能力既話會做。 因為我愛佢, 我想佢一天比一天好, 只怕是那麼一點點。 路慢慢地走, 總好過停下來。

曾經我有諗過同我小朋友一起報考會考, 在沒有取消時。
因為我想可以一起面對問題, 一起解決問題。
我明白佢困難, 大家一起度過,
最後, 沒了會考, 改為一起練琴,雖然我能力有限, 但我只想告訴佢知, 我明白佢, 慬佢, 及支持佢, 這就足夠了。

引用:Quote:stanleypyk+發表於+14-9-28+09:15+請

原帖由 素兒 於 14-09-29 發表
我會比小朋友補習, 因為你說沒有補習會更懶散, 只要對小朋友有小小既幫助, 作為家長而有能力既話會做。 因 ...
現今一輩愛好電玩手机的一群,真的不懂善用資源,將學習當為毒品!

回覆:有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議

開學了一個月,今天同個仔重檢上個月的計劃有什麽不足之處,因為上月未能按時回家停用手机,和每天花1小時檢查功課和温習,所以改計劃減少4小時打机,再按他遵守計劃分次獎勵回給他,希望十月份有所改善啦!另他今年開學後有每週補數3小時,最近兩次小測都有8成分數,已贊賞他有進步,建議他加强補中英,初步同意,我也認為他能自理學業日後可加多些時間給他用机。

‹ 上一主題|下一主題