用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議  

回覆樓主:

國內終於正視on-line game對青少年的影响,不知香港何時會跟風:
《王者榮耀》系統監控升級,12歲以下青年每日限玩1小時,晚上9點後禁止登入遊戲。12歲以上未成年青年,每日限玩2小時。實名登記遊戲前,所有遊戲帳戶被視為12歲以下。

stanleypyk 發表於 18-9-17 10:31
國內終於正視on-line game對青少年的影响,不知香港何時會跟風:
《王者榮耀》系統監控升級,12歲以下青年每 ...
或者你仔去黃埔軍校可以戒到打機癮。

Yanamami 發表於 18-9-17 19:29
或者你仔去黃埔軍校可以戒到打機癮。

如果他肯跟我安排,一早便不會打機成癮!

stanleypyk 發表於 18-9-17 19:37
如果他肯跟我安排,一早便不會打機成癮!

係! 有時身不由己。

有好多禮物, 我自己唔會買, 但係轉個老豆老公買, 一係四個長老買, 我阿媽 即係仔仔祖母仲要講: 個女就要打,個孫要鍚。激c

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-12 19:39
佢哋返學嘅時間,會隨著唔同 sem 而改變,幾日有時返上午有時又下午、全日又有都幾亂,sem 1應該輕鬆少少 ...

見阿仔開學了個多月,在十月份好似有Project要交,但未看過他真真正正做功課,返學時一回到家就急急開電腦打機,好在我要求他最多打兩小時,在8點半前要完,有時他掛住打機飯都無食,用完電腦打機後,即時返回睡戶繼續他的手機電玩時間,直至深夜一至兩點才睡。不知有沒有其他有子女讀VTC高級文憑,是否真如我兒子這麼空閒,還是他hea住讀,和他中二至中六的讀書態度一樣,不知他怎樣和同學做project,遲早書也讀不成。

自從我負責他的學費,他自己負責返學吃飯、交通和他自己的私人的消費,在7月份他做了一個月麥當奴,出了糧和他自己的一些儲備捱過了8至9月,終於耗盡要10月份返回麥當奴工作,本來他昨天週二不用上課,他早上10時許起床,開電腦一直打機6個半小時至下午5時,中午飯也沒去吃,於傍晚去麥當奴返4小時兼職,返了2小時覺得不適返回家,看他這麼虛耗體力在電玩方面,不止影響他學業,連工作的能力也減低了,如果不是他要再賺錢支付他的生活消費,空閒不用上課的時間,必定留在家裏花在電玩身上,這種餐搵餐清的方法,不知他日後怎生活下去。

stanleypyk 發表於 18-10-10 22:22
見阿仔開學了個多月,在十月份好似有Project要交,但未看過他真真正正做功課,返學時一回到家就急急開 ...

Sem 1 應該唔難,以你仔dse成績,中/英/數應該足以應付有馀,所以理應學得輕鬆較hea. 而且你仔本身懒散慣,想佢返工有難度,呢個時候佢的確多時間,除打機外如果可以上網學下其他野,就算睇下英文漫畫都好,都可以有得著,你咪睇下佢考試考成點囉。
我仔都讀HD. 佢係2左中文所以入唔倒大學,sem1/sem2 都算輕鬆,sem3 已經忙有啲 project 要攪好耐。佢平時都得閒成日上網架,又打機又睇其他野,但我仔GPA 算好而且佢目標會入番八大。

回覆樓主:

阿仔已返了2個多月學,測了一次驗,好像有79分,他說只是日常有聽下書,平時在家裏沒什麽温書,反而他的同學有温書,也沒他那麼高分,所以聰明是有的,如果一早盡力,已經可入大學就讀了。剛才他要求講返早前他零用錢處理的問題,所以在此講一下情況。其實9年免費教育,阿仔沒什麼費用要付出,在18歲前他的主要收入來源是過年利是錢,日常就給他返學的交通費用和飯錢,他主要開支除交通和飯錢外,便是零食和買點打機,及後期因為家裏限制打機而出網吧打機的費用,直至中六,我提出反正出外打機付費,在家中按打機多少而付費。
待續......

回覆樓主:

當時試過每天有免費時段,太多才收,後來考DSE前已多番勸勉,暫停打機考好過試先,但他依然故我,所以當時按以下收費:
2小時付12元
4小時付16元+12元=28元
6小時付20元+28元=48元
8小時付24元+48元=72元
10小時付28元+72元=100元
12小時付32元+100元=132元
當時他仍每天在打4至8小時,到考完DSE後也沒有找工作,持續了數個月,他的儲蓄也差不多耗盡,他在打機方面付出的約3至5仟元吧!我也記得不太清楚,到18歲,剛準備踏入新的階段,返HD後的私人時間比以前多,在家也不用温習和很少做功課,加上我明年很大機會退休,他也不能如以前要求父母全面供養,
待續......

所以我們供應他的住宿, 日常一起出外的用餐或旅行費用, 他要負責返學的交通及用餐費用, 還有手機電話費及一切個人消費開支, 而學費我們支付也不用他去向政府貸款, 也不用他償還給我, 主要是想他將來踏足社會不會負債。其實要支付返學開支, 因為學生飯堂較廉宜, 每天加上交通也是60元左右, 一星期返三天半學, 即是每週200元左右, 如果每月肯去兼職, 月賺1000元以上, 當工資每小時40元, 返25小時, 每週6小時以上已充夠維持, 可幸他於8月份返過兼職, 賺夠費用於9月後期又沒返, 閒時呆在家裏用電腦和手機, 終於10月份用完所有積蓄, 我們只好暫借給他以免返不到學, 再督促他去兼職還款, 終於本週還了一部份, 餘下待下一糧期再還, 這便是他不懂得未雨綢繆, 臨渴掘井, 希望他汲取教訓不要以逸待勞。
待續.....

他認為很少其他同學兼職, 覺得我們也不應要他兼職, 以前他打機收他的錢也是不應, 我的回應是他18歲前沒什麼付出, 有住宿, 有飯吃, 真是無憂無累, 返學時間以外全是電子世界, 現在長大了, 有能力工作, 在家空閒的時間繼續只顧玩樂, 當然不行, 就算打機付出的也是三數仟, 現在有能力和時間工作其實也應可比家用, 這三數仟在我們以往供書教學也遠遠不能抵償, 如果他不用工作, 所有時間只會呆在家中做其宅男。

stanleypyk 發表於 18-11-18 18:36
他認為很少其他同學兼職, 覺得我們也不應要他兼職, 以前他打機收他的錢也是不應, 我的回應是他18歲前沒什麼 ...
上到大專院校, 兼職好正常喎。好多大學生都補習或响大學做student helper $55/hr。都咁大個人, 有D唔係話屋企俾唔起, 而係屋企俾少少, 但自己拍拖, 唔好意思問屋企攞咁多, 所以做兼職。你話佢好努力讀書, 要追上去, 又或者日以繼夜做研究, 就話唔駛做兼職啫, 無事無幹, 大人大姐, 緊係要佢做啦, 況且你都就退休, 幫佢俾學費已經好好了。

little_yolky 發表於 18-11-21 16:59
上到大專院校, 兼職好正常喎。好多大學生都補習或响大學做student helper $55/hr。都咁大個人, 有D唔係話屋 ...

謝謝回覆,奈何我兒子看後說是不正常的睇法,無語......

stanleypyk 發表於 18-11-22 07:26
只能说现今世代孩子未受過苦亦不能吃苦,佢哋生活响安逸世代,不愁衣、食、住、行,覺得好多野都係理所當然,自私自我  

stanleypyk 發表於 18-11-22 07:26
有何不正常, 18歲有投票權, 犯事入成人法庭, 可以決定自己既醫療程序, 所有事都要由自己負責了。阿爸退休, 都要為自己既未來打算, 而且阿爸阿媽既錢唔代表係佢既錢, 你哋以後仲可以裸捐, 一分錢都唔留俾佢都仲得, 依家已經俾屋佢住, 俾學費佢, 已經好通情理, 佢又唔係有乜困難, 仲乜唔可以自己兼職賺生活費?

仲有, 見你話都會負責佢既旅行費用, 不如退休後, 兩公婆拍拖去旅行啦, 做乜要同佢去, 兩個過返D二人世界, 再戀愛一次, 旅行唔駛預埋佢, 咁大個, 獨留在家不犯法了。

little_yolky 發表於 18-11-22 17:46
有何不正常, 18歲有投票權, 犯事入成人法庭, 可以決定自己既醫療程序, 所有事都要由自己負責了。阿爸退休,  ...
除非真是有共同興趣,otherwise,一定唔帶:
1. 行程未必啱青年人
2. 唔洗就學校假期平好多
3. 若佢全程打機咪搞到自己唔開心,貼$買眼yuen 咩

little_yolky    發表於 18-11-23 09:00

little_yolky 發表於 18-11-22 17:46
有何不正常, 18歲有投票權, 犯事入成人法庭, 可以決定自己既醫療程序, 所有事都要由自己負責了。阿爸退休,  ...

始終父母對子女有期望轉變,其實他下半年肯去兼職已是一個好的轉變,但他返了個多月便停工,現在用光了才返出去做,近來他返麥記,由下午6點返到夜晚11點才回來,還帶返一袋包、薯條、雞翼、凍飲回來當宵夜,始終做阿媽唔想佢食咁多垃圾食物壞身體,同佢爭食了部份,昨天媽咪喉嚨痛病埋,真是前世欠他了....

stanleypyk 發表於 18-11-22 18:35
始終父母對子女有期望轉變,其實他下半年肯去兼職已是一個好的轉變,但他返了個多月便停工,現在用光了才 ...
叫媽媽要放手了, 咁大個仔。同埋, 佢應該都有小聰明, 英文都應該應付到, 點解唔去starbucks, 時薪高D喎。

stanleypyk 發表於 18-11-22 18:35
始終父母對子女有期望轉變,其實他下半年肯去兼職已是一個好的轉變,但他返了個多月便停工,現在用光了才 ...
熱氣事小,心臓病中風事大,當然是講緊阿媽

回覆樓主:

小兒開學了2個多月,似乎很輕鬆,在家通常電腦打機和用手機,好在我有限制他電腦打機時間上學可用2小時,不上學可用4小時,但可借時間打,所以有時打6至7小時,翌日便停打,不打便狂用手機至深夜,以下是他的一些日常行為看不過眼,不知大家覺得如何:
1. 無剪髮幾個月,好似長毛飛咁,比錢叫佢剪都不肯
2. 病咗成個多星期有咳,比錢叫佢看醫生都不肯,還飲凍飲及食薯片,叫佢唔好又唔聽
3. 每晚深夜用手機至深夜二至三時,就算翌日返學或病了都係咁夜
4. 有時遲起床打機,飯也不吃

現時他無再返麥當奴,改去家附近的OK便利店,食少D垃圾食物,還好他懂得轉工及對返工沒那麼抗拒!

stanleypyk 發表於 18-12-13 18:53
小兒開學了2個多月,似乎很輕鬆,在家通常電腦打機和用手機,好在我有限制他電腦打機時間上學可用2小時,不 ...

放手啦!明白父母會長憂99,但兒子已經長大,佢嘅人生就由佢自己诀定,不用勞氣,比佢知道家長關心佢已經足夠。
1. 佢想剪自然會話要剪,你提左佢唔去咪由得佢囉,可能父母眼中重儀容,但後生呢代會答你一句 who care? 所以作為家長唔驶太上心。
2. 身體係佢嘅佢唔睇醫生就由得佢,你可以買支咳水放屋企然後话聲佢知,佢要自然會去飲。
3/4.  手機夜训呢啲唔理啦,咁大個都唔會聽,後生呢代通常都自我,父母間中提點下就足夠。

若佢肯返工、肯返學唔做癈青,其他野可以隻眼開隻眼閉。其實你兒子是個聰明人,亦非完全唔紧張自己,所以家長都要睇開啲。