用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀? ...
樓主: aprilcpf
go

35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀?

引用:Quote:妙妙媽+發表於+14-9-22+18:21+111係f

原帖由 奥脫福 於 14-09-23 發表
咁因為無人乙一入唔到嘛!咁又去邊搵個lll的人黎叩門呢?!
係喎!哈哈!

回覆 JOJOVIVI 的帖子

功輔班和英文專科班 我還是分得清楚...

朋友

功輔班是 功課輔導, 教你完成功課 和 應付考試默書的,

英文專科班是 教你課堂以外額外知識... 回來還有工作紙要完成, 完成後還有公開考試.

如果你硬要說是功輔班, 我也沒話說... 但我肯定我讀的是英文班.

反正我不想爭論了, 我只是想表逹 奉基 也有很多課外活動. 並不是你們說的什麼也沒有.

就這個題目, 我也不會再回應了.

引用:回覆+JOJOVIVI+的帖子 功輔班和英文專科班

原帖由 TOLAM 於 14-09-24 發表
回覆 JOJOVIVI 的帖子

功輔班和英文專科班 我還是分得清楚...
唔明白點解呢排咁多人上黎數奉基架呢?仲要全部都唔係事實,好奇怪....

shan@shan    發表於 14-10-18 21:31

呢 三間自行上年有幾多人報呢 吾知 ?

會唔會知道學校收到幾多份申請架?

引用:會唔會知道學校收到幾多份申請架?

原帖由 cherryau_97 於 14-09-24 發表
會唔會知道學校收到幾多份申請架?
唔知㗎喎,只是可從第二大抽獎階段,得知世襲超額學位爆了幾多。

奥脫福 發表於 14-9-23 20:42
咁因為無人乙一入唔到嘛!咁又去邊搵個lll的人黎叩門呢?!
同意!

chrischeung 發表於 14-9-19 11:54
回覆 hkpapa852 的帖子

我系數過奉基升中派位先咁講話學校手法不正確,band two有開一二班英文班就當英中 ...
可能學校想吸引多D家長為子女報讀!手法很常見!

在我心目中三間都差不多,這三間我都識人在入邊讀,無分高低!!要揀就揀邊間適合貴子弟,如校本課程,課外活動,小班/大班教學……

請問 奉基千禧 幾多人一班 ? 一級有幾班 ?

TracyC 發表於 14-10-7 09:43
請問 奉基千禧 幾多人一班 ? 一級有幾班 ?
25-27人一班, 每級4班

a lot of 校本課程 @ Alliance Primary School

How many applicants in each school for the next year?  Who knows? Thanks!

奉基千禧 算小班嗎 ?  見黃宣 好似 一級32 人 以上

引用:奉基千禧+算小班嗎+?++見黃宣+好似+一級32+

原帖由 TracyC 於 14-10-07 發表
黃宣最多32人一班,不會多過32人

引用:奉基千禧+算小班嗎+?++見黃宣+好似+一級32+

原帖由 TracyC 於 14-10-07 發表
宣道一班比奉基多5個學生,雖是五班,但校園面積比奉基大一倍!

因大抽獎 或 叩門 都會先考慮 這兩間 , 所以想問 這兩年入學這兩間的小一生,  有沒有編班試架 ? 有沒有精英班, 一班定兩班呢 ? 謝

回覆:aprilcpf 的帖子

借題請教各家長,仔仔K1, 現讀威廉,暫時想小學入黃埔宣道,只得15分,自行係唔係冇機會呢,另外如果參加該校星期日宣道教會,係唔係會有宗教分?

回覆 wing214 的帖子

好似要有家長浸禮証明先有果5分, 不過, 如果唔係真心相信 / 想返教會, 就唔好浪費自己時間, 最重要係"身教"

不喜勿插

引用:借題請教各家長,仔仔K1,+現讀威廉,暫時想

原帖由 wing214 於 14-10-10 發表
借題請教各家長,仔仔K1, 現讀威廉,暫時想小學入黃埔宣道,只得15分,自行係唔係冇機會呢,另外如果參加該 ...
15分陪跑都無份。