用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀? ...
樓主: aprilcpf
go

35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀?

千禧及奉基那間老師比較親切好人呢?因為我囝囝好怕惡老師。

回覆:marie12345 的帖子

奉基的校長老師都好有愛心,接觸過好多次都係同一感覺,好有禮貌同親切。

lauwingtai    發表於 14-9-19 01:04

回覆:35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀?

其實三間學校也好好,所以每年也有咁多家長報讀,下年度家長還是多了解各校理念和方針,看看那一間適合自己的小朋友。

呢兩 年 3 寶都多人放第一, 都幾難揀.

回覆 hkpapa852 的帖子

我系數過奉基升中派位先咁講話學校手法不正確,band two有開一二班英文班就當英中,真系band one學校得三成二左右。

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 我系數過奉基升中

原帖由 chrischeung 於 14-09-19 發表

我系數過奉基升中派位先咁講話學校手法不正確,band two有開一二班英文班就當英中 ...
例如邊啲學校?

chrischeung 發表於 14-9-19 11:54

我系數過奉基升中派位先咁講話學校手法不正確,band two有開一二班英文班就當英中 ...
我同意你講法,所以咪人睇返學校貼出嚟既升中資料;咁如果佢地睇完唔識分都無法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實三間差不多,真係鐘意邊間就博邊間

回覆 妙妙媽 的帖子

例如,培道,真光,陳x褀,等等絕對系band two有開一至二班英文班,當全英中,咁計法間間學校都有五成以上。

引用:回覆+妙妙媽+的帖子 例如,培道,真光,陳

回覆 妙妙媽 的帖子

例如,培道,真光,陳x褀,等等絕對系band two有開一至二班英文班,當全英中,咁計法 ...
陳瑞祺係全部4班都係英文班,佢地確認係英中,呢個係我打電話問過的。  其他我就唔肯定,只知道九真高年班已將要考公開試的科目轉哂用英文教學,低年班就只有部份科目轉英文。

回覆 妙妙媽 的帖子

冇人會將呢几間撥入band one如你當系,就系

引用:回覆+妙妙媽+的帖子 冇人會將呢几間撥入ba

回覆 妙妙媽 的帖子

冇人會將呢几間撥入band one如你當系,就系
係奉基話呢幾間算band 1? 我只見佢地寫幾多%上英中。  sorry.. 我唔係challenge, 只係想知清楚, thanks!

回覆 妙妙媽 的帖子

你可上教署網頁或升中派位上有條link可大約知道九龍城band one學校有那些。而小一選校上面也有各區小學升中%,紅馬也是四成六英中,可想而知宣道,奉基,千禧數字一定低過前者,
三成二我已數鬆手,只是學校咁寫有五成入英中真是誤導。

引用:回覆+妙妙媽+的帖子 你可上教署網頁或升中

回覆 妙妙媽 的帖子

你可上教署網頁或升中派位上有條link可大約知道九龍城band one學校有那些。而小一選校 ...
明白,其實學校只是報入英中%而不是band 1%,都唔算誤導嘅,如果計英中佢真係有50%,陳瑞祺雖然已跌出band 1, 但仍算唔錯嘅英中嘅, 好多家長都重視間中學係咪英中,所以奉基選擇報入英中%我個人就唔覺得好大問題。 不過如果有心想知入band 1%就要自己再計下喇。  thanks for your information...

其實好多學校公佈的「派往英中(EMI)比率」都係泛指「提供英文
班中學」,例如:華德學校、路德會聖馬太學校(秀茂坪)、聖公會李
兆強小學、聖公會仁立小學。這做法並非奉基、千禧等校的專利。

http://info.bishopwalsh.edu.hk/home/am/index_frameset.htm

http://www.smssmp.edu.hk/?page_id=2697

http://www.skhlsk.edu.hk/popup/1314_s1.pdf

http://www.yanlaap.edu.hk/yl/result/index.htm

另外學校本身並無Banding之分,所以「派往Band 1中學」已是犯了邏
輯上的錯誤。當然你可以將個定義改為「以接收Band 1學生為主中學」
,但這似乎並非各小學能力範圍內可以做到的事了。

lauwingtai    發表於 14-9-21 01:35
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:奥脫福 的帖子

其實間小學提供入band one的數字只是數字遊戲,家長心中的所謂好中學,當然是開全英文班的band one,但其實每間小學的公佈準則又不同,家長不要太信公佈的數字,魔鬼永遠在細節中,要仔細看名單才對。個人認為揀小學除了看這數字,還要看校風、關愛文化、老師質素、課程設計、分班策略、課外活動和測考政策等。總知難為了家長。22/9開始友交表了,大家努力啦。

回覆:aprilcpf 的帖子

這3間,有無試過大抽獎放第一也不中的?

引用:這3間,有無試過大抽獎放第一也不中的? +

原帖由 2DS_mama 於 14-09-22 發表
這3間,有無試過大抽獎放第一也不中的?
緊係有喇!

聽過 學校有 校長 , 副校長

咁系米 都有 署理副校長  ?  黃埔宣道 見有署理副校長

點解呢 ?

TracyC 發表於 14-9-22 16:19
聽過 學校有 校長 , 副校長

咁系米 都有 署理副校長  ?  黃埔宣道 見有署理副校長

通常啲署理乜乜物物, 都係acting、臨時既意思, 個時阿唐英年辭職去選特首, 就升咗林瑞麟去做署理政務司司長, 阿董伯伯當年辭職, 曾蔭權都係叫署理行政長官