用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀? ...
go

35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀?

紅馬一定係大熱,不想太博。請問以上三間會揀那間呢?什麼原因?

回覆:35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀?

I want to know too

我孩子讀奉基,  我覺得真的不錯...
不要因為校舍新舊大小去決定揀邊間學校, 也可以多多了解學校...

回覆:aprilcpf 的帖子

可以參加學校簡介會了解多啲,我三間學校都去過,各有優點,最後選奉基,暫時覺得冇揀錯,幾好。

回覆:aprilcpf 的帖子

看過以上三所學校網頁,以14年升中派位而論,兩所奉基升英中超過5成,而黄宣則不足4成!

唔知15分奉基有冇機會呢?

回覆 marie12345 的帖子

還是可以一試, 前年, 15分是有機會抽的, 有人抽中, 有人抽不中...

上年就不肯定...

1. 奉基千禧
2. 奉基
3. 黃埔宣道

josewing  i agree  發表於 14-9-22 21:08

回覆 estherlai 的帖子

二間奉基都冇五成,你比學校誤導左,佢連陳端祺也當英中,學校想數字好睇,個人覺得手法不良。千禧實際系三成九
奉基系三成三
宣道約三成七

回覆 estherlai 的帖子

宣道手法正確,你要自己數清楚有几多band one派位。

我覺得學校本身校風好, 學生乖巧 就是一所好學校了...

如果只看 升中率, 這樣本區只可以選天神了.

奉基 千禧 宣道一向升中率都很穩定... 入 BAND 1  人數也維持.

又何為手法正不正確呢?

1. 黃埔宣道
2. 奉基千禧
3. 奉基

Alliance Primary School Whampoa has prepared many tailor-made booklets for students.

回覆:35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀?

黃宣除了很多自訂課本和作業,學校還有3位NET,另有普通話老師,雖然大班,但也只是32人一班。現在還多建一個English Library,沒想到一間津小資源上是咁充裕的。

Great to have an English Library at APSW.
The school was interviewed by East Magazine ( 名校攻略) published in August.

回覆:TOLAM 的帖子

上年奉基15分有得抽呀,今年多左人就唔肯定了

引用:我覺得學校本身校風好,+學生乖巧+就是一所

原帖由 TOLAM 於 14-09-18 發表
我覺得學校本身校風好, 學生乖巧 就是一所好學校了...

如果只看 升中率, 這樣本區只可以選天神了.
同意你所講....
其實三間都係好學校,各有優點,最緊要揀岩一間適合小朋友嘅就ok啦。

回覆:妙妙媽 的帖子

我在上兩個星期都有去兩間奉基的簡介會,兩間都各有千秋,但千禧的新校長給我感覺很好和有愛心,而整體上硬件勝一籌。而黃埔今學年沒有簡介會,只有五月時的開放曰,但本人又沒有去。
我知道兩間奉基要111,才有機會叩門面試,那麼黃埔宣道和紅馬是嗎?因我的小朋友只有15分,現在自行收生的階段只是陪跑,主要為叩門而鋪路。

estherlai 發表於 14-9-18 08:59
看過以上三所學校網頁,以14年升中派位而論,兩所奉基升英中超過5成,而黄宣則不足4成!

...
有圖有真相, 你可以去睇番我之前收集既升中資料: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845555&extra=page%3D1

今年畢業同學升一線中學比例:

九龍城

聖公會奉基千禧小學

39.67%

#63, #77

九龍城

黃埔宣道小學

37.76%

#57, #61

奉基冇人提供資料, 所以唔肯定... 但過往升一線中學比例由高至低排係:

黃宣(>45%)>千禧(~40%)>奉基(~35%)

千禧今年同過往成績差唔多(上年都係40.X%), 黃宣反而差咗好多 (上年有49%, 前年有50%, 今年得40%唔夠)

*** 我只計一線中學, 二線英中如CSK, 德信, 聖母, 德雅, 衛理全部唔計, 但一線中中如培正, 金文泰我係計既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

黃宣 add oil!