用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問有冇讀緊s位而想轉第二間學校
go

請問有冇讀緊s位而想轉第二間學校 [複製鏈接]

唔知有冇家長試過?原本想排協康,但冇位,最終揀左耀能

1    0    0    0

回覆:jennyshero 的帖子

我想知是否耀能唔好,所以想轉

有,阿仔1歲排區內兩間兩間S位,A同B,我仔2歲開始係A暫託,希望派到A,個時社工話想快趣有位,就兩間都排,最後2歲9個月派了B校比我(A校無位),我再去B學校參觀,發覺真係唔適合,同社工講唔適合,點知社工話唔要間學校,要由頭排過,又要等兩年。

我同社工理論,我話無可能再浪費時間,而且B校唔適合,我一直心儀A校,社工就話我應該一開頭就只排A學校,我反駁她我沒見過有關機制既件,而且她由頭到尾都無講過要咁排先可以入到A校。最重要係我不知道放棄派位而要從新排過呢個機制。

最後我寫信要求繼續用舊no.排,社工寫信去中夬派位組比我繼續會舊N0.排,約9個月後,A校有位,我仔就插班讀到現在。

引用:有,阿仔1歲排區內兩間兩間S位,A同B,我仔2

原帖由 methy 於 14-09-16 發表
有,阿仔1歲排區內兩間兩間S位,A同B,我仔2歲開始係A暫託,希望派到A,個時社工話想快趣有位,就兩間都排, ...
唔該哂!咁我想問你知唔知道除左社署有呢啲s位之外,仲有邊啲機構都係有s位?

引用:我想知是否耀能唔好,所以想轉 +

原帖由 Alven_Kong 於 14-09-16 發表
我想知是否耀能唔好,所以想轉
未去到唔好既,不過好似好多限制咁,所以想知道協康係咪又係咁!

因我只排協康,其他無選,我有念過耀能,同隨時改都得。

私人既兒童發展中心,例如step,links都有私人S位,幾年前問過一個月$8000左右,有齊3T服務。

引用:私人既兒童發展中心,例如step,links都有私

原帖由 methy 於 14-09-18 發表
私人既兒童發展中心,例如step,links都有私人S位,幾年前問過一個月$8000左右,有齊3T服務。

...
嘩,相差太遠吧!唔該哂你的幫忙!

回覆:methy 的帖子

想問係咪要排到位先可以參觀?

引用:有,阿仔1歲排區內兩間兩間S位,A同B,我仔2

原帖由 methy 於 14-09-16 發表
有,阿仔1歲排區內兩間兩間S位,A同B,我仔2歲開始係A暫託,希望派到A,個時社工話想快趣有位,就兩間都排, ...
我女女情況同你相似,女女派左去b 校,個時都須要時間接受,同a 校講,a 校叫我唔好放棄個位,因要重新排隊,而學校也睇唔到條龍既排隊情況,講唔到俾我聽再要排幾耐;結果女女讀b 校,都讀得開心,a 校同時俾我個女係b校放學後,再去a 校補習,加操!開左學個幾月,女女都好適應!大家一齊努力!

回覆 DollyCC 的帖子

不是的,你可以自己打電話去有興趣的中心,同社工講想參觀,通常也可以給你安排
‹ 上一主題|下一主題