用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 其實有冇小朋友評估完結果係完全無野架? ...
go

其實有冇小朋友評估完結果係完全無野架?

完全無野意思係非自閉,非過度活躍,只係比較活潑?定係比人懷疑就通常都真係有野?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我聽聞好多被評資優喎~
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

如評為資優後會點呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Joannelinco 發表於 14-9-17 23:31
如評為資優後會點呢?
會點?會了解小朋友多少少
會努力了解佢更多
如果學校投訴,就話俾學校聽,等佢地幫你同幫小朋友

基本上大部份嘅學校會有較多資源幫SEN,但資優嘅資源會比較少

恐龍家

同意做0左評估會更清楚小朋友特質。
之前學校懷疑阿仔ADHD,我0地懷疑佢資優,雖然明白6歲評估較準確,都有D掙扎(資優唔急,反而想磪定係咪ADHD)。月頭去健康院唔肯轉介,話佢唔似ADHD,但經學校提議,帶0左佢做私人評估(4.2yr),唔係ADHD,中0左後者。

反而評估後清楚好多小朋友狀況!

Lam3Tai 發表於 14-9-22 12:18
之前學校懷疑阿仔ADHD,我0地懷疑佢資優,雖然明白6歲評估較準確,都有 ...
請問你係邊度做?
智力評估唔係只做智力?會評估埋ADHD?
我約左小童群益會十月先做,都想知係咪可以評埋ADHD.
我囝學校既同學,老師懷疑ADHD會寫信可排CAC做評估,
個同學排左成年先有得做.

Lam3Tai  我係搵私人0既臨床心理學家做,   發表於 14-9-22 16:55

I_O_U_baby 發表於 14-9-22 14:37
請問你係邊度做?
智力評估唔係只做智力?會評估埋ADHD?
我約左小童群益會十月先做,都想知係咪可以評埋ADHD ...
唔知同我個係咪一樣. 不過我記得我個隻都係搵臨床做.

回覆 I_O_U_baby 的帖子

排成年??

老師話我個仔欠專注力上周幫我寫信.   下個月有得去健康院見醫生, 即係見完醫生仲要隨時等一年先有得做評估??!!

我之前問老師, 不如我比錢出去做快D, 老師叫我唔好SIDE 錢, 留反D錢上TRAINING好D.   

cocokan2004 發表於 14-12-6 02:30

排成年??
如排智能及體能中心,好快見姑娘,填問卷,做測試,成份報告會開會
由專家睇,再睇下見臨床定心理醫生,
呢個過程就排9個月。
Adhd評估急唔黎,小朋友仲細除非
好明顯,唔係都唔會確診,一樣係
等大d再睇。如睇私家,除非唔係,
如果有徵狀,一樣係話懷疑個案,
大d再跟進。
有朋友個仔4歲評左資優,大左再評
唔係資優但係專注力不足,食左幾年藥,
成績係優異,年年攞獎學金(係外國)

食左幾年藥?  停左未? 定仲食緊.

回覆 Lam3Tai 的帖子

想問你的小朋友係米對喜歡做的勁專心. 不喜歡的一分鐘都專注唔到.

Lam3Tai  咁又未至於。但有時就會覺得佢冇   發表於 14-12-8 08:53

cocokan2004 發表於 14-12-7 17:33

食左幾年藥?  停左未? 定仲食緊.
你小朋友幾大? 我囝只係4歲, 所以未能確定.
學校同上專注訓練課程導師就好肯定佢唔係,
但我穩陣起見,會照排精神科同智能中心, 到時等大D再睇.

朋友個仔仲食緊, 已經習慣左,佢自己亦鍾意食,
因食左佢先專注到做想做既野.

資優有部份亦有專注力不足的情況, 佢地可以好叻,但係就發揮唔到,
樣樣野虎頭蛇尾, 總之想法很多,但要落實去做就提不起勁.
所以評了是資優一樣要注意有沒有專注力問題.
朋友個囝, 幼稚園時我見過佢, 係你一同佢玩遊戲就覺得佢好醒,
好肯用腦, 會想方法WIN 的. 不同一般小孩,
一般的可能只係玩,但沒有想點可以玩得好D同叻D.
哪時我一點也不覺得他專注有問題, 不是好動型, 坐得好定。

引用:同意做0左評估會更清楚小朋友特質。之前學

原帖由 Lam3Tai 於 14-09-22 發表
之前學校懷疑阿仔ADHD,我0地懷疑佢資優,雖然明白6歲評估較準確,都有 ...
想問去邊做?我仔情況一樣。老師話佢唔專注但學校教的野佢都知。功課好快做完,我地唔洗點理...但佢唔想理你就唔彩你....你要佢做野,佢問你點解?
我都明老師教佢會有frustration, 我唔知點幫佢

Lam3Tai  政府覺得佢冇問題,我0地私人做   發表於 14-12-9 07:56