用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才留位回條
樓主: sumaggie101
go

優才留位回條   [複製鏈接]

seems crazy than i expected, luckily i hv waiting offer only.

yes, i remember those parents have 'cold' face on the interview date.

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-9-25+23:18+唔

原帖由 AgapePa 於 14-09-25 發表
做千字文就係要篩走無心讀的家長, 因為交留位費和上十堂巳經篩唔走D人,
上堂又有部分家長找人代去.
上年 ...
為左要留有心讀的學生,而勞司動眾,仲要換來咁多反對的聲音,值得嗎?

maomaochoi 發表於 14-9-25 23:47
為左要留有心讀的學生,而勞司動眾,仲要換來咁多反對的聲音,值得嗎?
  ...
因為有很多自私家長hold位, 上年有很多人很遲才放棄入讀, 雖然只有100個位, 但6月至8月可以派幾十個Offer.
我估計對收生質数都有一定影嚮,

回覆:maomaochoi 的帖子

問題係佢咁搞法,連本來有心讀嘅家長都走埋呢!

maomaochoi 發表於 14-9-25 23:47

...
難說. 就小一選校這遊戲而言, '非君不嫁'這心態談不上健康...除非校方也是'非卿不娶'?!?!
學校若要六月才派offer, 就算die hard fans也不會對學校'專一'. 事實上學校已逼使一眾一心入GT棄抽獎的家長重新考慮.......

回覆:優才留位回條

其實間間學校都有人hold位hold到最尾,可能優才係最早嗰批出offer,好多勁的小朋友拿來做backup而endup佢地有better offer,所以“拋售”情況嚴重?學校除了用呢個劃時代的嶄新創意手法外,有無考慮過其他方法呢?

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-9-25+23:47+為

原帖由 AgapePa 於 14-09-26 發表
因為有很多自私家長hold位, 上年有很多人很遲才放棄入讀, 雖然只有100個位, 但6月至8月可以派幾十個Offer.
...
其他學校相信都會面對一樣的問題,人地係點做的?BTW, 得100個位,但6-8月可以放幾十個位,流失率都好高喎!provided that 果啲家長已經上過堂。其實係乜問題令家長咁容易放棄佢?開頭我都幾鍾意優才,小班,生命教育,才藝培育,一條龍,但而家行政的問題令我有點反感....本來有別的offer我未必會放棄優才,但而家如果有offer, 我會第一時間放棄優才,這是校長想要的結果嗎?

yylemami 發表於 14-9-26 00:07
難說. 就小一選校這遊戲而言, '非君不嫁'這心態談不上健康...除非校方也是'非卿不娶'?!?!
學校若要六月才派 ...
上年第一輪8月出offer 個100人, 差不多走得七七八八, 最後入讀根本無幾多個,
與其出offer 比人hold 位, 今年可能跟大隊, 12月先出offer. 睇埋份千字文先决定

引用:Quote:yylemami+發表於+14-9-26+00:07+難說

原帖由 AgapePa 於 14-09-26 發表
上年第一輪8月出offer 個100人, 差不多走得七七八八, 最後入讀根本無幾多個,
與其出offer 比人hold 位, 今 ...
佢應該唔係12月出offer, 因為3月仲要交多另一份習作,對家長係好折磨

stepyau 發表於 14-9-26 00:10
其實間間學校都有人hold位hold到最尾,可能優才係最早嗰批出offer,好多勁的小朋友拿來做backup而endup佢地 ...
早幾年試過用超收方法, 點知放棄的又比預期小, 変成真的超收, 4 班変5 班, 又係比人鬧

其實學校真係咁怕流失,可效法今年KTS咁,過左自行先開始招生,真係好好好like優才嘅家長,就算有其他offer響手,一定仆到去放棄其他而取優才。今年d安排真係無言

stepyau 發表於 14-9-26 00:10
其實間間學校都有人hold位hold到最尾,可能優才係最早嗰批出offer,好多勁的小朋友拿來做backup而endup佢地 ...
除了神級, 很多學校都要面對這個"拋售嚴重的情況",
你睇下"學之園"今年的数字就知.
59人考到音小, 只有1人讀
55人考到崇真, 又係得1人讀
33人考到禮賢, 又係得1人讀
24人考到聖母, 又係得1人讀

請各位家長擦亮眼睛,明白是非。唔係我們是怪獸家長而助長了這令人費解學學校,而是大家先是認同佢的教育模式和辦學理念才投考這學校。我今天上課,是想看看學校對其出爾反爾的選拔過程有甚麼解釋。不幸的是,隻字不提,我徹底的失望。學歷高,但不理家長感受,自我為是的,還做甚麼教育呢!

maomaochoi 發表於 14-9-26 00:16
其他學校相信都會面對一樣的問題,人地係點做的?BTW, 得100個位,但6-8月可以放幾十個位,流失率都好高喎 ...
但這千字文對這問題有任何正面影響嗎? 會走的會走...但本來不會走的恐怕也會走....最後入讀的, 又會否是優才眼中的理想人選?

除此之外,大家對今晚校長的談話,想法,對題目內容著重點,有無咩睇法?

回覆:AgapePa 的帖子

頭三間校車連學費過六千,可能家長覺得唔值。

引用:除此之外,大家對今晚校長的談話,想法,對

原帖由 crm1chm 於 14-09-26 發表
除此之外,大家對今晚校長的談話,想法,對題目內容著重點,有無咩睇法?

...
完全係廢!

Rambowun 發表於 14-9-26 00:39
請各位家長擦亮眼睛,明白是非。唔係我們是怪獸家長而助長了這令人費解學學校,而是大家先是認同佢的教育模式 ...
同意. 為什麼沒有解釋? 這些錯亂的確影響了家長...難道不應該交代一下? 錯了要認, 打要企定...為什麼學校的德育做得這麼好, 但卻做不到這麼基本的尊重?

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-9-26+00:16+其

原帖由 yylemami 於 14-09-26 發表
但這千字文對這問題有任何正面影響嗎? 會走的會走...但本來不會走的恐怕也會走....最後入讀的, 又會否是優 ...
GT今年想趕客?

回覆:Rambowun 的帖子

我沒有報這學校,怎樣「其出爾反爾的選拔過程」?

如果想選擇有心讀的學生,延遲申請日期。唔使浪費家長的親子時間。

我相信辦一些遊戲活動給accept左offer 的小朋友,仲好過要家長上沉悶的課。要知道小朋友一句「很鍾意間學校」勝過寫千字文!

‹ 上一主題|下一主題