用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田循道衛理小學 請問各位爸媽對沙循嘅評價~~
go

請問各位爸媽對沙循嘅評價~~

如題,想請教吓:
1) 課程(中英數常)深嗎?
2) 功課多嗎?
3) 谷唔谷小朋友?
4) 校風如何?
5) 老師有愛心嗎?
6) 是大班定小班?
7) 15分自行入到嗎?

謝謝大家提供意見!!!!!

Hi, 我小朋友是今年沙循小一生, 我小朋友很喜歡這間學校, 還說在這裏上課比幼稚園還開心. 我也覺得這裏的老師,學生和家長也很好.

學校是小班教學的 (一班約25-27 人). 其實, 學校在各方面的安排也很好, 有很清晰的指引,  開學前班主任還會親自打電話給每個家長, 交代要注意的事項, 十分細心, 又會安排高年級學生幫小一同學對手冊, 我之後在內聯網內核對,小朋友在手冊記下的功課完全無問題, 最令我驚喜的是我小朋友十分喜歡學校所提供的營養午餐 (應該是大部份小朋友也說很美味), 我小朋友在第一天返全日已經可以完全適應,

另外, 學校在教導學生的品德也做得不錯, 安排高年級同學照顧低年班, 又給予每個小朋友在班內有自己的職務, 增加小朋友的責任感和自信心

可能是地點比較遠離鐵路沿線和第一年是粵教中, 我覺得無乜大陸人, 每天送小朋友返學也聽不到家長用普通話交談 (以前幼稚園就有幾個家長只會說普通話).

教學上, 應該不是谷但也不算”HEA”, 每日有4-8樣功課, 因每天也有導修課, 可完成部份功課, 回到家平日暫時可以一個小時內完成所有功課. 中文教科書和培正的一樣, 英文用LONGMAN系列書本, 另加一本READ UP 都幾深,  另外, 鼓勵學生閱讀課外書, 數學就跟足教署指引,無教快, 所以比較淺 (可能因為我小朋友讀的幼稚園數學比較深, 好多小一上學期學的數學已經識晒, 所以覺得淺), 而常識我覺得幾深.

我覺得這間學校的校長不是進取型, 不太會對外”宣傳”, 對內她也會放手比她下面的教職員去安排和處理事務, 但我覺得學校的教職員對校內學生和校務上是做得不錯的.

另外, 我知道很多現在就讀的學生家長會在自行階段幫自己既細仔細女報讀這間, 又有宗教分, 只有15 分的家長在自行申請揀這間也未必可以入到, 不過機會應該比出名那幾間大

回覆:mamisa 的帖子

謝謝您詳盡嘅回覆,mamisa!!!

原來數學都唔係淺架, 呢兩個星期開始要做TSA...

引用:原來數學都唔係淺架,+呢兩個星期開始要做TS

原帖由 mamisa 於 14-09-26 發表
原來數學都唔係淺架, 呢兩個星期開始要做TSA...
你好,本來我小朋友係32校網,但將會搬去沙田,所以我唔熟識91校網。請問呢間學校係咪愉快學習?thx

回覆 LOVEIS 的帖子

of course not la. 讀咗個幾月, 發覺原來教既有D都幾深, 功課都唔少, 同埋默書測驗都多, 不過我小朋友暫時都讀得開心, 因為識到好多新朋友, 同暫時仲應付到, 老師成日都有獎勵印章俾D表現好的同學, 應付到既學生會好有滿足感, 但也有小部份跟不上的同學, 到而家也未能適應.

mamisa 發表於 14-10-21 00:15
回覆 LOVEIS 的帖子

of course not la. 讀咗個幾月, 發覺原來教既有D都幾深, 功課都唔少, 同埋默書測驗都 ...
吓!好多家長話佢地算輕鬆!

可能相對一D好谷每日有十幾樣功課既小學, 呢間相對好D, 我聽有D派咗D好受歡迎既小學學生家長講, 佢地每日都要用最少三小時才可完成功課, 如果要默書測驗,  根本無乜時間溫書, 但係沙循每日平均都有6-8樣功課包改正,抄寫比較少.通常係閱讀理解或做番堂上教過既exercise,  每日大約一小時可完成功課.
雖然默書測驗都多, 不過, 如果明天有測驗時, 今日老師會自動俾少D 功課,   等D學生可以專心溫書, 呢個安排幾好

引用:+本帖最後由+mamisa+於+14-11-25+18:39+編

原帖由 mamisa 於 14-11-20 發表

可能相對一D好谷每日有十幾樣功課既小學, 呢間相對好D, 我聽 ...
你好,請問目前為止對沙循感覺如何?老師好嗎?成績功課追得到嗎?感謝

回覆:mamisa 的帖子

。。

Hi, 你好,我仔今年要選校,老師推薦呢間學校俾阿仔,話功課唔多,多做project,想問下宜家教學功課如何

mamisa 發表於 14-11-20 11:29
可能相對一D好谷每日有十幾樣功課既小學, 呢間相對好D, 我聽有D派咗D好受歡迎既小學學生家長講, 佢地每日都 ...
星期六是否要上堂?有什麼興趣班?thx

回覆:請問各位爸媽對沙循嘅評價~~

可以講多點嗎?

引用:可以講多點嗎? +

原帖由 henry1997 於 15-11-20 發表
可以講多點嗎?
我小朋友已小三了,他們也喜歡沙循,功課量適中,程度比當初相像中深,因各科題型都着重思考,並非只背課文或搬字過紙就可取得高分,需要學生多思考,小抄寫或背誦。 學校低調,校長不似其他沙田區一些小學校長,懂得宣傳學校,積極培訓學生外出比賽爭奬。小班教學係我喜歡此校其中原因,的確對小朋友最好的,老師能關顧每一學生。

引用:Quote:原帖由+henry1997+於+15-11-20+發表

原帖由 nc2000 於 15-11-28 發表
我小朋友已小三了,他們也喜歡沙循,功課量適中,程度比當初相像中深,因各科題型都着重思考,並非只背課文 ...
完全同意, 我兩個小朋友都讀緊

請問除了英文科外, 仲有冇其他科目係英文授課?

回覆:請問各位爸媽對沙循嘅評價~~

中、英、數有教快d嗎?

回覆:V-wah 的帖子

沒有教快,只是英文會分三個等級啲工作紙,深至淺,老師跟據小朋友成績來分,因為太深擔心小朋友吾識做,有時太淺,深個d小朋友又學吾到,所以分級

引用:沒有教快,只是英文會分三個等級啲工作紙,

原帖由 suki18 於 16-07-07 發表
沒有教快,只是英文會分三個等級啲工作紙,深至淺,老師跟據小朋友成績來分,因為太深擔心小朋友吾識做,有 ...
佢屬於深啲學校,但吾會教快,六年級2016年冇參加TSA,我不知是否年年一樣,只是有PS1,老師盡責,會了解每一個小朋友,照顧細心。

引用:Quote:原帖由+suki18+於+16-07-07+發表沒有

原帖由 suki18 於 16-07-07 發表
佢屬於深啲學校,但吾會教快,六年級2016年冇參加TSA,我不知是否年年一樣,只是有PS1,老師盡責,會了解每 ...
高年級功課份小量多,要課外找答案,例如圖書,上網找等等。