用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生,覺得數學堂悶,有少少作反,點做好? ...
go

小一生,覺得數學堂悶,有少少作反,點做好? [複製鏈接]

小朋友本身好中意數學,但宜家小一數學教緊10以內數數,加減,
佢覺得悶,上堂唔開心,仲同我講話每日期待上數學堂,
但一上堂老師仲要溫番上一堂的範圍,攪到佢冇晒心機,
佢話唔會舉手答老師的問題,即使全班都舉手識答,佢都會鬥氣唔舉,
我應該點開解佢好?
有冇其他jm小朋友,可能本身中文或英文好,而覺得返學悶?
   0    0    0    0

回覆:小一生,覺得數學堂悶,有少少作反,點做好?

幼稚園或自己教得太快就會有呢個問題,所以揾小學要啱程度。如只係覺得數學淺,喺屋企教英文數囉。

有畤又幾悶,A一z大小楷也可以教一星期,只怪小孩聰明過其他唯有自己保持水準,老師會睇得岀,到時有拔尖的!加油!

引用:幼稚園或自己教得太快就會有呢個問題,所以

原帖由 momama 於 14-09-16 發表
幼稚園或自己教得太快就會有呢個問題,所以揾小學要啱程度。如只係覺得數學淺,喺屋企教英文數囉。

...
我都係在家超前教英文數,仔勁喜歡,  上堂悶都無法, 仔仔上堂當比其他小朋友溫多一次書, 在家溫少次

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

我女數學都係超前好多,不過佢開始時成日要跟番老師規 - 連綫要用間尺劃整齊、識答案都要寫公式、數物件配對即使數對,都要一個跟一個連好……

好彩佢無作反,都願意跟住做。

回覆 momama 的帖子

英文數係好提議喎,我小朋友英文弱

醒目開學勳章 王國長老

同老師商量, 俾D挑戰題工作紙佢做, 滿足下佢需要

引用:我女數學都係超前好多,不過佢開始時成日要

原帖由 Jane1983 於 14-09-16 發表
我女數學都係超前好多,不過佢開始時成日要跟番老師規 - 連綫要用間尺劃整齊、識答案都要寫公式、數物件配 ...
你囡囡好好,縱使悶都有良好態度!
合作係對老師同課堂嘅尊重!

其實有幾多個上到小一唔識1-10數數,小學要重頭教過係過度期,我仔都話悶架,佢同我講,佢上堂做晒功課,作業,可以答問題就去答,有嘢做好過坐係到!快D上完小息有得玩,好似我哋返工等放工咁囉。

回覆 wan_sosin 的帖子

真係,上學期d嘢多數小朋友都識,其實都好,比佢地慢慢適應環境。

wan_sosin  無錯,輕鬆d去適應  發表於 14-9-16 21:59

真心講句,大部份小一生考試都科科A,學校會慢慢加壓

我個仔反而好開心,因為做功課唔洗用腦1分鐘做完張數數工作紙,好快可以去玩!

好快就會好深啦,d文字題好多很tricky架,認多點中文字數學才會高分

MrBeast    發表於 14-9-17 07:19
希望每天開心渡過 ;-)

小兒的數學也超前了一年,但一直也是英文數,現在初開學雖然淺,但可藉這機會學中文及適應,也是一件好事。
我囝囝也沒有作反,並且覺得好似無功課一樣,非常開心。

其實很多小一生末入學已上了很多XYZ 超學年班或k3學校已交小一課程,所以一入學更是食老本、好似無乜難度。慢慢加多文字題或多挑戰題,上高年班就見真章。我覺得小一生初入學最好培養自已溫習和自我管理的習慣。

引用:其實很多小一生末入學已上了很多XYZ+超學年

原帖由 grandmalolo 於 14-09-17 發表
其實很多小一生末入學已上了很多XYZ 超學年班或k3學校已交小一課程,所以一入學更是食老本、好似無乜難度。 ...

回覆:小一生,覺得數學堂悶,有少少作反,點做好

我女都話而家教D野好淺!唔洗温習! hea 住做功課! 中默仲自己背埋課文!
轉個角度諗都係好事!而家環境、同學及科目都要重新適應!佢可以適應好D  一>起碼仲有時間玩!

對呵, 底打得好多小一生輕鬆好多, 尤其有D學校P1 仍在ABC / 單數加減的階段, 叻的學生一定會覺得淺, 哩有自己學另外的.  

多謝各位的意見,
宜家諗住用數學做引,用英文數,文字題來温習中英文,
得閒都會俾d out-syllabus 嘅數學題試下佢,
仲要時時提佢,幾悶都唔好同老師唱反調。
‹ 上一主題|下一主題