用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉傾向小孩上直資小一
go

自閉傾向小孩上直資小一 [複製鏈接]

囝囝3歲時已評定有自閉傾向,但一直問題不算嚴重,KG時讀主流學校,間中有參加社交小組,KG學校生活沒有太大問題。最近升上小一,問題好像天天不停,每天坐校車都給同學投訴,被風紀紀名,因不停大聲說話,唱歌(佢其實係好鐘意引人注意),因校車係50人大巴,有好多唔同年級學生坐,阿囝話覺得校車似銜市嘈,又話同學拍佢攪佢,我都有一刻STRUGGLE係咪唔好坐校車。番左幾日學,我主動搵老C傾,傾下佢係校巴問題,我順道話左俾老師聽囝囝既問題,老師都好好人,佢都話未聽我講之前,已經發現阿囝同一般小朋友唔同,不過佢唔咁快下結論,阿囝有雙班主任,佢地都話有教過有學障兒童,叫我唔洗擔心,佢地知可以點幫阿囝,我即時都放下心頭大石。今日放學司機都對阿囝有微言,有時返學等校車時見到D同學仔,佢地都有同我講阿囝點naughty,個心好唔舒服,好擔心阿囝好快俾人isolate,老師有主動打俾我同我講番阿囝上學情況,都係唔能夠集中,好鐘意講自己野,又會批評同學。唉,真係好沮喪!有無過來人有D類似經驗可以同我SHARE?我都考慮緊係咪唔好坐校車,時間上可以自己湊到返學,但又好似斬腳指避沙虫咁,我應該點做好?阿囝呢類小朋友,係咪真係可以融入小學生活?
   2    0    0    0

回覆:自閉傾向小孩上直資小一

我仔讀k3,實際上阿仔專注差,好自我,永遠要做第一果個,我都擔心佢上小學會有問題

erniec 發表於 14-9-15 17:16
囝囝3歲時已評定有自閉傾向,但一直問題不算嚴重,KG時讀主流學校,間中有參加社交小組,KG學校生活沒有太 ...

可否知邊間 ? hkuga 嗎 ? 因為我都有諗過我仔 a 仔 好唔好報. 適唔適合 ??
‹ 上一主題|下一主題