用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 默書
樓主: tinaleung
go

默書 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+tinaleung+於+14-09-20+發表

原帖由 feiji 於 14-09-21 發表
係要每一曰累積咁溫上去㗎。
姐係今日兩個,聽日就2+2 , 一直落去,對嗎??謝
指教

請問小一學生係咪正常要家長同佢溫默書,咁應該到幾時班先唔洗同佢溫書佢自已識溫呀?

引用:Quote:原帖由+feiji+於+14-09-21+發表係要

原帖由 tinaleung 於 14-09-22 發表
姐係今日兩個,聽日就2+2 , 一直落去,對嗎??謝
指教
係呀,直至隻字熟咗先不再默那隻字。

為免陷入6年跟默書的苦況, 我建議讓小一學生盡快開始自己溫默書. 方法是:

1. 當知道默書範圍後, 在家長陪同下, 盡快由小朋友自己錄音, 錄時可以慢慢讀
2. 錄完後, 小朋友自己溫習, 溫熟後, 自己播返出來, 邊聽邊默
3. 默完由小朋友自己對, 對完由家長跟眼再對. 預左第一次默會較差.
4. 錯了的字, 叫小朋友寫一次, 並鼓勵他溫熟
5. 第二日重覆步驟2-4, 應該進步了不少. 如有需要, 可在正式默書前一天默第三次以加強信心. (應該不用默第4次了)

如此, 家長的角色是協助而不是主導. 小朋友有機會讀出要默寫的內容, 家長可即時從旁糾正其讀音, 而不是由家長讀出要默的內容.

錄音可用錄音機, 也可以用手機的錄音程式, 由家長教小朋友使用. 小朋友可操作錄音機/錄音程式, 應該很高興.

由於經歷過跟大女長期默書的痛苦經驗, 細囡由小一第一次默書起都是她自己大致按以上方法自己溫. 結果通常90以上, 錯的一般都是課外範圍. 未試過低過80分.

試過有一次, 因時間關係在溫習時要由我們讀她默, 結果反而默得不好, 她說我們的讀音出問題. 從此更加加強她自己要攪清楚讀音自己默的決心.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆 palmchristy 的帖子

你好,請問邊度可以買到易用的錄音機或錄音筆呢?

我女第一次點書內容: father mother grandpa grandma sister ,約12個,
多數jm意見, 而家每日2 個2個咁溫, 我發現她需花好大氣力死記, 之前幼稚園學過的phonics 好似唔係好記得, 不能太怪她, 我本身係一個懶媽….覺得學術只係人生的部份。但言歸正傳, 溫默書就是這樣, 之後溫測驗就keep住宜家日日溫習就應付到, 對嗎???
新手小一媽媽, 我感到好大壓力呀!!!!!

bibikids119 發表於 14-9-22 14:43
回覆 palmchristy 的帖子

你好,請問邊度可以買到易用的錄音機或錄音筆呢?
我地用手機錄音.

bibikids119  如果用手機,就要等我返工先可以   發表於 14-9-23 10:58

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:+本帖最後由+palmchristy+於+14-9-22+10:36

原帖由 palmchristy 於 14-09-22 發表

為免陷入6年跟默書的苦況, 我建議讓小一學生盡快開始自 ...
我女用白板磁石abc 咁溫,係呢道一個jm 教的,謝謝。試左幾日,未係好熟,我地會堅持,但有個問題,係咪要識讀,識解個字先默呢?

tinaleung 發表於 14-10-6 09:01
我女用白板磁石abc 咁溫,係呢道一個jm 教的,謝謝。試左幾日,未係好熟,我地會堅持,但有個問題,係咪要 ...
No need!
The teacher demand the students to write the words only!
The teacher will not ask them to read and explain the words during dictation!

回覆:tinaleung 的帖子

唔明,老師冇教就默?冇理由唔識讀唔議解。默書都係希望佢哋學識依個字,需要用時可以自己寫番出來,如果真係唔識,家長自己要教。

引用:Quote:原帖由+palmchristy+於+14-09-22+發

原帖由 tinaleung 於 14-10-06 發表
我女用白板磁石abc 咁溫,係呢道一個jm 教的,謝謝。試左幾日,未係好熟,我地會堅持,但有個問題,係咪要 ...
一定要識讀識解才學串。

回覆 feiji 的帖子

請問是私/直/津校呀?

tinaleung 發表於 14-10-6 09:01
如老闆要你記每其6合彩6個numbers, 你會記到幾耐?認字道理也是一樣。

之前有jm分享過另一方法,類似flash card咁 ,for 視覺記憶發展正常的小孩,也可一試。不過每個小孩也是獨特,他人work 的方法未必一定apply 到自己個,唔work就試下其他的。

haihaimom 發表於 14-10-6 10:54
唔明,老師冇教就默?冇理由唔識讀唔議解。默書都係希望佢哋學識依個字,需要用時可以自己寫番出來,如果真 ...
應該咁講  係未認熟個字, 我覺得根基要打得好, 每1至兩日都有d唔同既字新教, 我放左工已經7時多, 所以我train 緊個女自己讀下先,
我回家又再溫習。謝謝各位jm ~~~

hadwinboy 發表於 14-9-16 22:54
學校通常一星期前通知範圍,我會把範圍分開溫,每晚串幾個
我哋學校小一第一次英默一個月前已派範圍, 但要默10句sentences, 同埋10+生字。然後每次默書都會最少兩星期前派範圍。中文因為係默課文, 所以學期頭就派晒全個學期默書範圍, 咁小朋友就無借口話無時間準備了。

回覆:默書

Dictation revision  method

回覆:amphen 的帖子

I mean this is a gd method

回覆:默書

女女依家K2, 最近她發展了一個新興趣,用whatsapp 寫嘢比我,一般只是她剛學了的中、英文字和短句,其實有小小變相默書,效果不錯!

引用:Dictation+revision++method +

原帖由 amphen 於 14-10-06 發表
Dictation revision  method
pls explain,thank you.

引用:+本帖最後由+palmchristy+於+14-9-22+10:36

原帖由 palmchristy 於 14-09-22 發表

為免陷入6年跟默書的苦況, 我建議讓小一學生盡快開始自 ...
Good shareing , thank you very much !

‹ 上一主題|下一主題