用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文老師全堂是以英語教書嗎?
樓主: cherrieshum
go

英文老師全堂是以英語教書嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:Jane1983+發表於+14-9-19+08:30+回覆

原帖由 cherrieshum 於 14-09-19 發表
Marymount雖然是津小,但是是英文小學,英文非常好,語境強若果能入到Marymount,我都放棄女拔,又免 ...
但是大女入左女校,細佬又係受惠唔到

引用:回覆+Feelinggreat+的帖子 講開又講,點解

原帖由 Jane1983 於 14-09-24 發表
回覆 Feelinggreat 的帖子

講開又講,點解不見了J? 佢係惹火,但好熱心,其他人問一句,佢又post 相又寫好 ...
J確實分享了不少自己的經驗。
喺呢個自私自利嘅年代,肯無私的分享,實在難得。我呢啲盲摸摸嘅家長,得益不少

Jane1983  係,好少人會咁無保留  發表於 14-9-24 17:39

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-09-24+發表回

原帖由 S-Kwok 於 14-09-24 發表
J確實分享了不少自己的經驗。
喺呢個自私自利嘅年代,肯無私的分享,實在難得。我呢啲盲摸摸嘅家長,得益不 ...
雖然J有D理念我唔認同,但我好鐘意同佢吹水,佢為人率真,又唔介意分享經驗,而且知無不言,言無不盡。可惜佢被封艇!

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-09-19+發

原帖由 Feelinggreat 於 14-09-19 發表
講真其實小一都唔應該考movers了, 最少都Flyers吧 ,  (利申: 仔P1時考到flyers 15 盾  , 小二考了KET 同P ...
Can you kindly  share the grade of P E T exam of your son ?I would like to understand more the standards of  english private school. Thanks.

cherrieshum 發表於 14-9-15 15:32
阿女的英文老師以好肯定的語氣告訴家長會全用英語授課,怎知我問阿女,阿女說他超過一半時間是以廣東話授課 ...
妳憑咩話老師以好肯定嘅語氣全英語授課?? 有問題可直接搵何校長或者陳副校反映㗎!! 或者直接去教育局投訴話老師講大話! 妳之前都話姐姐見到d家長以鄙視嘅眼光睇妳個歪著頭張大口嘅女,其實係未妳以為自己個女好叻,鄙視人多d呢,又話喺圖書館睇書見到其他小朋友質素好差,妳果d鄙視嘅目光,唔洗見到妳個樣都可以想像到,妳咁高貴咁叻真係唔應該住美孚,唔應該讀荔天㗎,快d轉校把啦,不過好似喺統一派位公布後考過宣道唔收喎,相信都唔止考過一間,咁妳個女幾叻就真係見仁見智喇~ 全部都係妳講㗎針嘛!

cherrieshum 發表於 14-9-19 09:50
Marymount雖然是津小,但是是英文小學,英文非常好,語境強若果能入到Marymount,我都放棄女拔,又免 ...
咁又係,幾百蚊棧護目座地燈,報名參加音樂節+買琴書果幾百蚊都話貴嘅

cherrieshum 發表於 14-9-19 07:42
明白,認同! 多謝!
我想阿女英文好,所以很想讀英文私小或直資小學,但老公想讀津校,因為後面有個細佬

...
細佬做咗評估未? 或者冇問題,都係好似家姐咁叻,唔派靠世襲關係去讀書,可以考到d私小、直資呢

回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

Feelinggreat為何被禁??她其實是J??

在香港有很多熱心幫忙的人,但心腸惡毒的人也不少!

引用:Feelinggreat為何被禁??她其實是J?? +

原帖由 longlokma 於 14-10-05 發表
Feelinggreat為何被禁??她其實是J??
應該係!

茄子 發表於 14-10-9 18:09
應該係!
應該係佢。初睇佢d嘢,係打個突,知道咁直,一定引來好多家長好大反應,但其實佢講的不無道理,係真說話。
同埋佢分享仔仔轉校的經歷,轉咗一間,無耐吾對路又突然間轉一間,為個仔積極爭取,打不死的精神,都幾激勵人心。

不過今次連環封艇,都較難再見佢。

引用:Quote:茄子+發表於+14-10-9+18:09+應該係!

原帖由 Jane1983 於 14-10-09 發表
應該係佢。初睇佢d嘢,係打個突,知道咁直,一定引來好多家長好大反應,但其實佢講的不無道理,係真說話。
...
細心會再看見。

引用:Quote:cherrieshum+發表於+14-9-15+15:32+

原帖由 penpen 於 14-10-05 發表
妳憑咩話老師以好肯定嘅語氣全英語授課?? 有問題可直接搵何校長或者陳副校反映㗎!! 或者直接去教育局投訴話 ...
點解你咁清楚佢嘅?

回覆 Olympian 的帖子

好wor,希望她今次低調d,我留心吓先

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-10-09+發表應

原帖由 Olympian 於 14-10-09 發表
細心會再看見。
真係?咁我要留意下!
其實,點解要連環封艇?

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+14-10-09+發表細

原帖由 茄子 於 14-10-09 發表
真係?咁我要留意下!
其實,點解要連環封艇?
剛發現又封了。可能因為不能有分身account,唔知點解咁快被發現。她是個真誠的好媽媽,真可惜。

回覆 Olympian 的帖子

同意。其實只要不是惡意,在網絡上有吾同性格、吾同表達方式、吾同取向的人,會更精彩。
她願意坦率講自己經歷,又會寫萬言書分享學習,其實好難得。希望快d見到佢的身形,不過記得低調d。

serinac 發表於 14-10-9 20:18
點解你咁清楚佢嘅?
因為cherrieshum個人風格突出, 令人印象深刻, 所以咪記得囉。

penpen  個人風格突出  發表於 14-10-10 22:37

J君雖然有可取之處,但每遇不同意見便即说人酸葡萄,情況在bk及ek一样,如不改善这种態度,就算重出江湖也是吵鬧收場

引用:J君雖然有可取之處,但每遇不同意見便即说

原帖由 longlokma 於 14-10-10 發表
J君雖然有可取之處,但每遇不同意見便即说人酸葡萄,情況在bk及ek一样,如不改善这种態度,就算重出江湖也 ...
反正呢個forum都係大家閒時娛樂之—、有J君不但增加我見識、更可輕鬆—下、期待她重出江湖。

‹ 上一主題|下一主題