用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文老師全堂是以英語教書嗎?
樓主: cherrieshum
go

英文老師全堂是以英語教書嗎?

回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

其實如果要学好英文,本地local学校,無論直、私、津、官小都未必有保障。所以,何不把資源留在课外学習?可更有弹性及針對性的培養孩子

引用:Quote:cherrieshum+發表於+14-9-18+21:16+

原帖由 MrBeast 於 14-09-19 發表
我身邊有些朋友都好遲才決定,和只是over heard 朋友conversation 話深水埗一間深的英C小有幾個同學冇turn  ...
明白,認同! 多謝!
我想阿女英文好,所以很想讀英文私小或直資小學,但老公想讀津校,因為後面有個細佬

引用:其實如果要学好英文,本地local学校,無論

原帖由 longlokma 於 14-09-19 發表
其實如果要学好英文,本地local学校,無論直、私、津、官小都未必有保障。所以,何不把資源留在课外学習? ...
有啊!已報了劍橋movers等3個英文課程,但我覺得英語環境始終不夠

回覆 cherrieshum 的帖子

津校都有英文勁的,如Marymount,朋友女讀過Marymount和女拔,她說女拔整體成績高d,但英文科,其實Marymount吾輸。
你想轉校,而家呢個時候有d倉促,有心就考好小一,搏插小二。

引用:Quote:原帖由+fishballbaby+於+14-09-18+發

原帖由 cherrieshum 於 14-09-18 發表
認同!好想阿女多些英文語境,希望老師快些多講英文,最好上堂唔講廣東話

...
其實我也緊張囝囝的英文,以前幼稚園大部份時間也是英文,所以本身中文底已經唔好,真的怕連英文也退步下來。

cherrieshum  是啊!  發表於 14-9-19 16:40

Jane1983 發表於 14-9-19 08:30
回覆 cherrieshum 的帖子

津校都有英文勁的,如Marymount,朋友女讀過Marymount和女拔,她說女拔整體成績 ...
Marymount雖然是津小,但是是英文小學,英文非常好,語境強若果能入到Marymount,我都放棄女拔,又免費

Jane1983  香港好學校還是不少   發表於 14-9-19 10:06

Marymount 最大好處是夠少功課,小朋友可以較多時間看書課外書。

不過抽入去的學校,小朋友程度個個不同, 初小老師用少少中文解釋比小朋友聽是可以理解.  以前我都喜歡比囡囡考Cambridge, 不過現在反而唔准女女考,因為考試費用不平,不如大些跳level考更好。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-09-19+發表

Feelinggreat 發表於 14-9-19 15:35
講真其實小一都唔應該考movers了, 最少都Flyers吧 ,  (利申: 仔P1時考到flyers 15 盾  , 小二考了KET 同P ...

你仔仔真是太棒了,超聰明!!
我想你仔仔應該是語言天才!小女與你仔仔距離甚遠!
所以我才那麼希望英文老師能夠以全英語教學,不要夾雜廣東話!
小女也要加油!!

Feelinggreat 發表於 14-9-19 15:35
講真其實小一都唔應該考movers了, 最少都Flyers吧 ,  (利申: 仔P1時考到flyers 15 盾  , 小二考了KET 同P ...
講得很有道理,小一課程真的很容易,稍一不留心就會做錯,名次就會跌。小女就是經常大意,又將英文大小楷寫錯,我也是頗擔心!

cherrieshum 發表於 14-9-18 22:22
沒辦法父母英文太弱,所以我們最重視英文科!阿女好喜歡學校,竟然最喜歡小息時間: ...

我們這輩接受殖民地教育長大, 一直重視英語,但現在只注重英語,忽略中文,在香港接受教育,只是死路一條,樓主注重小朋友的教育,應該知道DSE中文不達標,是不能入大學,除非最後到外國讀書,如是,建議轉讀私校,直資,盡早用語境配合,與外國學校接軌,才為上策.

其實學什麼mover flyer要嚟做乜的? 今次弊了, 我只係跟足Eviepa同一啲高人(因為太早消失, 唔記得名)建議, 剩係識買書俾囡囡睇, 唔怪得佢英文咁鬼屎。

引用:其實學什麼mover+flyer要嚟做乜的?+今次弊

回覆 Feelinggreat 的帖子

講開又講,點解不見了J? 佢係惹火,但好熱心,其他人問一句,佢又post 相又寫好多,人情薄過纸的年代,幾難得的。

回覆 Feelinggreat 的帖子

很可惜

什麼事??

引用:什麼事??

引用:津小,老師用英文,除了一個在大6讀幼稚園

原帖由 LeeCC 於 14-09-18 發表
津小,老師用英文,除了一個在大6讀幼稚園的,个个都跟到,老師要用中文講多次俾6B聽

6B連Aa-Zz都未識,有 ...
有好多根本無在香港讀k, 真的連26個字母都未識,拖累哂全班