用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文老師全堂是以英語教書嗎?
go

英文老師全堂是以英語教書嗎?

阿女的英文老師以好肯定的語氣告訴家長會全用英語授課,怎知我問阿女,阿女說他超過一半時間是以廣東話授課
想問問大家,一般資助學校的英文是否全堂以英語授課?

本來我沒有什麼期望,只是那個英文老師主動對我們家長說英文科一定會以英語授課,還說若夾雜廣東話肯定學不到英文,又以個人為父親的經歷作例證,怎知真讓人失望

我相信初小,特別係小一,會有d難度
作為家長,我地理解,但老師講大話就真係唔應該!
隨遇而安

可以問下校長學校是否規定英文堂一定全英教學.
我女讀幼稚園, 英文堂的確係100%英文.

引用:阿女的英文老師以好肯定的語氣告訴家長會全

原帖由 cherrieshum 於 14-09-15 發表
阿女的英文老師以好肯定的語氣告訴家長會全用英語授課,怎知我問阿女,阿女說他超過一半時間是以廣東話授課 ...
小一?

阿  仔話全英文

醒目開學勳章

我仔津小,

小一開始用全英文.

回覆:cherrieshum 的帖子

全英文

津校抽入,學生差別很大,比d時間和空間老師。

MariaTsui  AGREE  發表於 14-9-24 10:26

全堂用英文上是老師的目標, 他沒有說錯, 只是剛開學, 小朋友根本未適應, 100%聽唔明o既, 老師惟有用一半廣東話, 相信會逐漸過渡去全英文。我囡個老師都係話會全英文教,不過阿囡話有時有些太難, 老師都會用廣東話解釋, 等小朋友跟到做。

小一有時講英文文法, 小朋友唔明, 可能都會用中文搭夠

回覆:英文老師全堂是以英語教書嗎?

我阿女讀的是英文小學,堂上大家都是全英語對答。

口音會是港式口音嗎?

津校咋,班裡面乜人都有,唔係個個都甘叻可以明哂100% 英文,你叻極都要等埋其他人,甘有要求點解唔去私校呀。

阿女話上堂好悶,太簡單回到家中看書更有趣!

看來只能在課餘時間出外多學英文了

阿囡津小,今年小六,小五已英文科,英文教啦.精英班仲加英數,同已教PRESENTATION SKILL 及英文會教ADJ,V,等等...比較深入.

普通津小, 仔仔說是, 觀過課, 都是用英語授課

引用:阿女話上堂好悶,太簡單回到家中看書更有趣

原帖由 cherrieshum 於 14-09-17 發表
阿女話上堂好悶,太簡單回到家中看書更有趣!
其實要培養孩子良好学習態度,就算懂的也可以温故知新。这情况在数学科更常見,只要讓孩子在校外有其他進階的学習渠道便可。