用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 英文半桶水 教仔累咗佢
go

英文半桶水 教仔累咗佢

英文半桶水 教仔累咗佢
You drink d water lar

「You drink d water lar」,為求子女贏在起跑綫,不少家長刻意營造雙語家庭環境,父母分別以廣東話及英語跟孩子溝通。但有人質疑,若父母本身英文水平有限,以港式英文教仔或會適得其反。不過,有人堅持製造多點練習機會,才是最重要。

家長希望子女熟練兩文三語,不惜以雙語,甚至三語跟孩子溝通。近日有網民指,見到不少港媽堅持用英文與兒子溝通,雖然尚算流利,但口音「本地化」,語法更是由中文直譯,不禁慨嘆,「有啲頂唔順,點解香港人會嫌棄中文?」

除了批評部分港爸港媽盲目崇尚英語,更有人擔心若以「港式英文」教仔,例如大家經常聽到的「You drink d water lar」,或會向小朋友灌輸不正確英文語法,及不純正口音,最終令孩子中、英文都「半桶水」。

不過,不少家長仍然力撑英語學習,認為香港沒有英語氛圍,即使家長英文水平不佳,也要「頂硬上」為子女製造英語溝通機會;亦有人指即使在外國,亦不會有人取笑他人的語法錯或口音不正。

家長力撑:製造溝通機會

香港幼稚園協會會長唐少勳坦言,留意到不少家長會用多種語言與子女溝通,除了廣東話,還用普通話及英語,亦有不少人將不正確的語法及發音灌輸給子女。她舉例指,有家長與子女模擬面試情形時,會說「What's your lam(name)」,結果小朋友參加真正面試時,自我介紹時便說成:「My lam(name)is……。」

專家:教子應用最熟悉語言

唐認為,家長應該用最熟悉的語言與子女溝通,「若父母英語基礎薄弱而勉強用來溝通,最終可能『累咗佢』。」

然而,一直關注港人英語水平的立法會議員田北辰認為:「家長與子女用英文溝通是好事,學習語文最重要是提升興趣,這方面家長的角色比學校重要,讓小朋友有機會使用,他們才會去學習。」

他解釋,小朋友未必懂得學好英語對日後升學、就業有幫助,但他們明白多說英語能與媽媽多點聊天,就有誘因學習及運用。至於語法、口音等,田北辰認為可留給學校教導。

聽歌睇卡通 親子齊學英文

家長未必能說得一口流利、標準英語,唐少勳建議,如果家長英文水平不好,可以先行進修,包括多看英文電影、聽英文歌,或與子女一起看英文卡通片、讀英文教材,既能一起提高英語水平,亦可作為親子活動。

英皇教育創辦人岑兆昌認為,若家長的英文屬於未能正常溝通的水平,不宜勉強與子女說英文。若能基本溝通,即使口音、語法不正確,對小朋友的影響也不大,相信他們能從學校學習到正確的發音及文法。

不過,岑提醒家長不要用半中半英的語言與子女溝通,「尤其不要在中文夾雜英文單字,例如『hap唔happy』(開不開心)。」他又建議家長要留意尾音,不要把廣東話常見的「啦、囉」放在英文句尾,否則變成習慣後便難以改正,甚至影響他們與外國人溝通。

煲冬瓜一樣啊~~阿女學校普教中,但我自己就唔掂檔,同她溫默書,我都喺用番廣東話,她自己轉channel啦!

吾係好信有家長同仔女講 "you drink d water lah"。

Jackieson  有呀  發表於 14-9-15 21:51

Jane1983 發表於 14-9-15 10:38
吾係好信有家長同仔女講 "you drink d water lah"。
quickly d 出 door lah
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

哈哈,家長甘識搞笑,一定教養到快樂小孩!羡慕!

Jane1983 發表於 14-9-15 10:38
I dont think so lor

Jane1983    發表於 14-9-15 18:47

MASAYA 發表於 14-9-15 11:56
quickly d 出 door lah

呢個組合好難講喎.

Yanamami 發表於 14-9-15 07:56
煲冬瓜一樣啊~~阿女學校普教中,但我自己就唔掂檔,同她溫默書,我都喺用番廣東話,她自己轉channel啦! ...

我唔單止講唔掂, 連做功課簡體字部首都唔肯定, 考起我.

早前在公園overhead到個爸爸教仔英文生字,話 AIR-勞-平 同 AIR-勞-墳 都係 AIR-勞 字頭!!  :
you drink d water lah ....... 算幾好架啦

Zenia 發表於 14-9-15 14:10
呢個組合好難講喎.

咁呢個係順口d既

Cello093    發表於 14-9-18 15:40
awah112    發表於 14-9-16 12:06
creamsicle    發表於 14-9-16 11:08
Jackieson    發表於 14-9-15 21:52
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:早前在公園overhead到個爸爸教仔英文生字,

原帖由 creamsicle 於 14-09-15 發表
早前在公園overhead到個爸爸教仔英文生字,話 AIR-勞-平 同 AIR-勞-墳 都係 AIR-勞 字頭!!  :
you drin ...
Air 勞墳 =  elephant?

引用:Quote:原帖由+creamsicle+於+14-09-15+發表

原帖由 hagupit 於 14-09-15 發表
Air 勞墳 =  elephant?
..or eloquent?

creamsicle  係bor! AIR勞裙都係AIR勞字頭.   發表於 14-9-16 11:06

引用:早前在公園overhead到個爸爸教仔英文生字,

原帖由 creamsicle 於 14-09-15 發表
you drin ...
教仔英文生字,話 AIR-勞-平 同 AIR-勞-墳 都係 AIR-勞 字頭

Xxxxx

都係 'Air-勞' 字頭? 好棧鬼!

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

記得有朋友話,周星馳譯Jeremy為「齌老味」,真係一絕。

廣東話其實好可愛,雖然商業價值係無也,但人吾可以吓吓咁現實。

awah112  「齌老味」  發表於 14-9-16 12:07
Jackieson  同意  發表於 14-9-15 21:53

回覆 Yanamami 的帖子

買支錄音筆比佢啦

Yanamami  慳番~~她搞得掂。   發表於 14-9-15 22:10

Zenia 發表於 14-9-15 14:14
我唔單止講唔掂, 連做功課簡體字部首都唔肯定, 考起我.
好彩我地唔喺簡體字~~

回覆:英文半桶水 教仔累咗佢

Bk、ek大把半桶水家長,堅持自己製造英文語境俾寶貝仔女出人頭地!你哋唔好厚多士啦!我聽過—bb,you see bird bird?—bb, no play 多多(door)—no run quick,will pk,will pain我忍唔住笑,俾人怒啤

Jackieson    發表於 14-9-16 13:05
awah112    發表於 14-9-16 12:08
awah112  no run quick,will pk,will pain   發表於 14-9-16 12:08
creamsicle  can't agree more  發表於 14-9-16 11:12
creamsicle  "Will pk" that I ca   發表於 14-9-16 11:12

回覆:701003 的帖子

我聽過有個家長係興趣班度係咁同個仔講。。"你 熄燈!熄燈!!" 。估左好耐,終於比我估到,,佢係叫個仔  sit down    ....

Jane1983  呢個好笑!  發表於 14-9-16 12:33