用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網or48網,博唔博?
go

14網or48網,博唔博? [複製鏈接]

想大家比意見:我大仔之前讀14綱小學(學校系冇宗教),學校系區內黎講屬中上,今年升中一。而家輪到細女選小一,細囡住址屬48網。問題系:1、跟大仔嘅話有10分加,自行入嘅機會都大,但入咗小一后要專人接送比較麻煩(因校車只限港島區)2、唔跟大仔,雖然本網都有喜歡嘅學校,但自行0分只屬參與,尼兩年小一派位又咁差,擔心大抽獎入唔到,叩門機會又好微。真系好煩。

0    0    0    0

引用:想大家比意見:我大仔之前讀14綱小學(學校

原帖由 hello^_^ 於 14-09-14 發表
想大家比意見:我大仔之前讀14綱小學(學校系冇宗教),學校系區內黎講屬中上,今年升中一。而家輪到細女選 ...
有冇人可以比下意見

would you consider to move back to net 14?

回覆:14網or48網,博唔博?

大仔中學係東區定觀塘區?

hello^_^ 發表於 14-9-14 23:10
想大家比意見:我大仔之前讀14綱小學(學校系冇宗教),學校系區內黎講屬中上,今年升中一。而家輪到細女選 ...
48將來幾年都重災區,人滿,煩埋升中,走得就走。

揀近屋企48網,留番時間去補習,學興趣班仲好。6年時間要誇區,又無校車,都好辛苦下。況且14網小學只是平均,如果你問11或12網就另計

回覆:ncdbcvf 的帖子

東區

引用:大仔中學係東區定觀塘區? +

原帖由 ncdbcvf 於 14-09-15 發表
大仔中學係東區定觀塘區?
東區

雖然交通問題真係好大,但我都會揀東區,始終校網好一啲,東區中學唔夠位,借埋灣仔中西區(含名校)。觀塘唔夠位中小學都係,中學借黃大仙,小學開兩間九年就摺既學校同借46網。48玩大抽獎,一個唔覺意派咗去咗偏遠既,返學放學唔見得會好過14網。
而且大仔都係東區,不如考慮下搬,如果唔得,又解決唔到交通問題,其實安全啲試下自行入咗14網哥哥果間,再叩返本區心宜既博一博。
我本身都係住48網,母校14網唔近港鐵站,如果搭公共交通最少一粒鐘返到學。但48網其實有九成小學相信都要用超過30~45分鐘交通加步行先返到學,唔見得比14網近好多。
所以我都決定下年自行入14網既母校而放棄48網大抽獎,始終48網學位嚴重不足,有得揀都唔會博。

ncdbcvf 發表於 14-9-16 00:18
雖然交通問題真係好大,但我都會揀東區,始終校網好一啲,東區中學唔夠位,借埋灣仔中西區(含名校)。觀塘唔 ...
精明,完全同意,冇補充。

引用:Quote:hello^_^+發表於+14-9-14+23:10+想大

原帖由 ha8mo 於 14-09-16 發表
滬江都唔要?
最多你咪揸實滬江再返藍田的心水度叩下門
可能係北官

就算係北官都值得留係東區

樓主的情況根本就唔駛煩,要硬14網!不如將找學校的精力用在交通
安排啦!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

係我就會跟大仔, 再到時扣門48網喜歡嘅學校. 起碼有個保障.
好過你抽48網, 到時抽唔到喜歡嘅學校, 又要扣門, 壓力好大.

引用:雖然交通問題真係好大,但我都會揀東區,始

原帖由 ncdbcvf 於 14-09-16 發表
雖然交通問題真係好大,但我都會揀東區,始終校網好一啲,東區中學唔夠位,借埋灣仔中西區(含名校)。觀塘唔 ...
多謝大家寶貴嘅意見

引用:係我就會跟大仔,+再到時扣門48網喜歡嘅學校

原帖由 sundae525 於 14-09-16 發表
係我就會跟大仔, 再到時扣門48網喜歡嘅學校. 起碼有個保障.
好過你抽48網, 到時抽唔到喜歡嘅學校, 又要扣門 ...
但系我問過教育局又話自行收咗要系規定嘅兩日內注冊,一注冊就冇得叩門,唔注冊又等於放棄?:

hello^_^ 發表於 14-9-16 16:33
但系我問過教育局又話自行收咗要系規定嘅兩日內注冊,一注冊就冇得叩門,唔注冊又等於放棄?:

...

[size=15.4545450210571px]你自行, 只係無得大抽獎, 但唔影響你大抽獎後去叩門.  你有個大仔, 你唔知咩?

引用:+本帖最後由+sundae525+於+14-9-16+16:42+

原帖由 sundae525 於 14-09-16 發表
我大仔自行入咗。

ncdbcvf 發表於 14-9-16 00:18

小學開兩間九年就摺既學校 >> 好想知係邊兩間小學  
‹ 上一主題|下一主題