用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 好鍾意深天,真心想問吓意見
go

好鍾意深天,真心想問吓意見 [複製鏈接]

因我住荃景圍,平日工人照顧2個小朋友,大的下年小學,細的下年K1, 本身一心想近,報柴天就算,因為大的而家讀緊領報,但想想吓,都係決定睇多幾間,當俾多個機會自己同小朋友參考~

昨天我走了2場,上午思源,下午深天!曾經帶過小朋友參加小學參觀,點知悶足全場,但去完深天,我真的後悔得很,因為成個參觀都好吸引,笑聲不斷,媽媽的直覺,我仔係度讀書一定會好開心!

各位深天的家長,可否講多啲校內的事我知呢?如平日功課量多唔多?小朋友讀得辛唔辛苦?如果坐校車的時間?課外活動要求…等等,都好想知道!

因為我老公想選近屋企為主,但我而家真係想選一間小朋友適合的小學,希望他會開心學習!我要問多啲資料嚟同老公分析,尤其要說服老公去選間坐咁遠校車的,都係一大挑戰,所以希望大家可以俾啲資料幫幫我,謝謝!

0    0    1    0

回覆 AL1008 的帖子

你好, 我個女今年深天小三, 其實, 校車車程唔算遠, 你可以參考一下以下WEB :

http://www.stcpri.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=13&nnnid=19

我個女好鐘意依間小學, 天天都係好開心咁返學, 學校又新又清潔, 配套非常好.
功課亦唔算多, 小一大概只係4-5樣/天, 而且每天都會有一堂導修, 可以做功課, 所以回到家前都已經可以完成70-80%功課.

如果你仲有咩想知, 可以在此提出, 我地會回答你...

回覆:好鍾意深天,真心想問吓意見

妹妹頭,多謝你肯回覆我,好感動~

妹妹頭,

仲想請問考試測驗多唔多? 係一星期內考完, 定會分2星期, 如星期4-5 + 星期1-2 咁考呢?

另外, 請問多唔多親子功課? 朋友曾分享過有啲學校, 好著重家長返到屋企後, 要抽好多時間去教導小朋友, 期望你在家中已經學定好多嘢, 請問你覺得深天係咪呢類學校? 我的意思係學校培養小朋友願意自動學習好重要, 如果小朋友開心, 自然會主動學習~

還有想請教, 點樣先可令一個幼稚園的小朋友盡快適應到小學的生活? 是否在暑假期間我可以做什麼令他易啲適應呢?

多謝!

回覆 AL1008 的帖子

續樣答你喇....

1) 測驗/考試 - 深天是2測2考的, 即上學期1測1考, 下學期1測1考, 學校會安排考試週, 4天考試, 通常是星期四,五及下星期一/二.

2) 深天不太多親自功課, 反而主張閱讀書本, 每個星期五都是圖書日, 小朋友要帶圖書返學早上閱讀, 另有親子閱讀樂.

3) 深天會有小一適應日, 每年8月尾, 小一生會早一星期開學, 老師會教佢地小學生活及一般恆常規律, 小朋友好易適應, 不用太擔心

我都中意,但我仔得20分(首名+宗教),反而如果報喇沙爸爸係舊生分就25分,望落機會仲大,但如果我第一志願唔係填深天是否就無希望了呢?

回覆 兜兜要轉轉 的帖子

但LS 25分都唔一定收晒, 我朋友上年就係25分, ROUND 1 都入唔到LS, 反而深天20分機會好大, 如冇意外, 都會收晒20分喎

妹妹頭 發表於 14-12-31 08:43
回覆 兜兜要轉轉 的帖子

但LS 25分都唔一定收晒, 我朋友上年就係25分, ROUND 1 都入唔到LS, 反而深天20分 ...

係呀,就係驚兩頭唔到岸啊,不過仲有幾年,下年先讀PN,出生率好似有跌

兜兜要轉轉 發表於 14-12-30 12:55
我都中意,但我仔得20分(首名+宗教),反而如果報喇沙爸爸係舊生分就25分,望落機會仲大,但如果我第一志 ...

LS 唔選, 選深天.....

回覆 subb 的帖子

好遠啊,仲要唔係包入到

兜兜要轉轉 發表於 15-1-22 12:43
回覆 subb 的帖子

好遠啊,仲要唔係包入到
25 勝算總比20分大掛 !

回覆:妹妹頭 的帖子

想問深天是小班嗎?一班會有多少人?今日去完開放日,覺得學校好好。仔仔係2017入小一,20分希望有機會。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:想問深天是小班嗎?一班會有多少人?今日去

原帖由 TeriAnla 於 15-09-12 發表
想問深天是小班嗎?一班會有多少人?今日去完開放日,覺得學校好好。仔仔係2017入小一,20分希望有機會。

...
小一到小三係25~27人一班.

20分應該有份抽籤....

回覆:chan803 的帖子

謝謝你。我剛聽朋友話轉校長後差咗,唔知係唔係呢?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:謝謝你。我剛聽朋友話轉校長後差咗,唔知係

原帖由 TeriAnla 於 15-09-12 發表
謝謝你。我剛聽朋友話轉校長後差咗,唔知係唔係呢?
有幾位資深好教師退休或者離咗職,有啲做法改咗,但唔覺係差咗...

回覆 TeriAnla 的帖子

請問小班教學, 上堂時1班有多少位老師? 雙班主任制嗎? Thanks

回覆 little_icy1 的帖子

Sorry 侍想問chan803

+3金熱血 貢獻勳章

引用:回覆+TeriAnla+的帖子 請問小班教學,+上堂

原帖由 little_icy1 於 15-09-13 發表
回覆 TeriAnla 的帖子

請問小班教學, 上堂時1班有多少位老師? 雙班主任制嗎? Thanks
一個班主任

回覆 chan803 的帖子

Thanks

回覆:chan803 的帖子

謝謝你。其實係我心中,香港大部分學校老師都係好好。或者教法有唔同,但佢地都係熱心教育。我欣賞小班教學,我覺得對小朋友學習好啲。

‹ 上一主題|下一主題