用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教Cais家長
go

請教Cais家長  

請問學校嘅中文堂,老師是否hea住教中文?因近日睇到有D家長話,好多Is都hea住教中文,在我角度,入讀國際係預左中文唔好,但如果中文堂老師hea教,咁係另外一回事,所以,想請教Cais用家,謝謝!

唔明點樣叫"hea住教中文"?
讀得國際學校, 預左學校的時間分配係90% 英文, 10% 中文,
中文程度一定唔可以同本地學校比較!

我仔仔而家用緊啟思出版的中文書, 做完學校功課, 都可以應付學校小測。

hea吾hea,比較主觀。去學校school tour、睇吓壁布貼出來的功課、同admissions officer傾吓學校中文堂的安排、考什麽公開試,會了解多d。

回覆:請教Cais家長

引用:一點都不hea,CAIS中文有3個程度,分別是本

原帖由 gigilanlan 於 14-09-15 發表
一點都不hea,CAIS中文有3個程度,分別是本地課程繁體(for程度較好),跟香港主流學校的教科書一樣,第二 ...
請問新校舍在哪?是否所有班級都搬過去?宜家好似分開低年級一個地方,高年級另一地方。

回覆:cskm71 的帖子

引用:Hi+新校舍將來在荔枝角(即香工後幾條街)

Hi 新校舍將來在荔枝角(即香工後幾條街),近蝴蝶谷對住山的,好近地鐵站。大校建好後,由prep至grade 12 ...
謝謝。幾時有新校用?我女宜家18個月,計劃緊送她去is。

回覆:cskm71 的帖子

引用:不客氣。那你囡囡真有福了,預計16年,但好

不客氣。那你囡囡真有福了,預計16年,但好多家長話起碼17年,希望不用等咁耐啦

...
謝謝。到時留意留意先。

回覆:請教Cais家長

多謝 Gigilanlan 的分享!

其實我阿女入讀CAIS之前,坦白說我已經決定放棄佢大個女之後會識中文字,因為大部分IS家長都叫我不要再對入讀IS學生中文有要求。所以今年二女入了CAIS 後真是個Surprize! 中文真的不錯,同我大女嗰間港島直资小學用埋同一本中文(普通話版)課本。同 LS一樣,一樣要測中文詞語、拼音及造句。

所以我到現在都好滿意!

回覆:esther.cy 的帖子

引用:Esther,不客氣!我只是分享我知道的。對,

原帖由 gigilanlan 於 14-09-17 發表
Esther,不客氣!我只是分享我知道的。對,今年CAIS中文科為了提高中文水平,我見到中文科全team老師真的很 ...
你好呀,想請教一下我小朋友就快兩歲,如果想報CAIS preparatory (5 year ) 以你經驗大約幾時申請呢?同學校幾時有open day 可以參觀呢?thx

回覆:bennyeva 的帖子

你可以上其網頁查看

我星期一剛去左觀校, CAIS的確唔錯, 我見到D學生都乖乖地, 純純地咁, 而且, 我見到D學生上緊中文堂, 畫畫, 英文堂等, 老師和學生都好認真, 中文老師也好用心教, 尼間學校比我印象的確好好.

另外, 我見時間表上有一堂叫ELA, 請問ELA即係咩呢?

回覆:torunpoland 的帖子

我其實已經睇左網頁,但admission只係話報15-16年要18dec之前交表,因為我小朋友只有兩歲諗緊會否太早,但有其他IS又係要好早就報,所以想問問

回覆:careysum 的帖子

ELA stands for English language arts

回覆:bennyeva 的帖子

Cais 英文全名是甚麽?

回覆:bblove100 的帖子