用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教Cais家長
樓主: careysum
go

請教Cais家長   [複製鏈接]

回覆:請教Cais家長

引用:你好!你小孩現在才2歲,暫時太早不能申請

原帖由 gigilanlan 於 14-09-17 發表
你好!你小孩現在才2歲,暫時太早不能申請,讀K2那年報下一年的prep(K3)相對容易些,prep有5班,每班人數2 ...
你好!我睇過CAIS網頁,學校課程是Alberta, 是否畢業生多往加拿大升學?

回覆:CaCa800 的帖子

回覆 gigilanlan 的帖子

我之前都因lee個升學問題,所以冇報,怕加制轉吾番英制,因打算英國升學多,請問有冇多d cais升英國既資料分享

引用:回覆+gigilanlan+的帖子 我之前都因lee個

引用:你好!你小孩現在才2歲,暫時太早不能申請

原帖由 gigilanlan 於 14-09-17 發表
你好!你小孩現在才2歲,暫時太早不能申請,讀K2那年報下一年的prep(K3)相對容易些,prep有5班,每班人數2 ...
gigilanlan , 謝謝你嘅詳細回覆,咁我小朋友呢兩年只要學好做人同英文溝通就得了。我其實target 送小朋友去澳洲留學,所以一直只考慮有IB PMP 嘅學校同澳洲國際學校,原來AP澳洲認受性都高,咁就好了。聽你介紹CAIS校風真的不錯,我不是學術型家長,就緊要係小朋友番學開心,性情純樸就夠了^_^

你可否分享多d你對AP嘅睇法?先謝謝你的分享。

引用:Quote:原帖由+gigilanlan+於+14-09-17+發表

引用:Quote:原帖由+bennyeva+於+14-09-19+發表gi

原帖由 gigilanlan 於 14-09-19 發表
別客氣呢!我也是初哥,邊學邊了解。你孩子還小,現階段未需要太緊張學術那些,過幾年可能你的想法有變也不 ...
你太謙虛了,你的回覆著實幫助了我們不少。我會再多做調查的了,最緊要係知道不用這麼早報名,因為每間IS都不同,確實需要早點了解,謝謝你。

回覆:gigilanlan 的帖子

謝謝你的分享 我想問中文是教繁體字,還是簡體字?

我想請教網上話要學校12底前交張reference letter去cais, 我有點唔明白,孩子還讀梗,怎樣叫學校寫reference letter,咁咪講到明我出年想走? 萬一考唔到怎辦?

引用:謝謝你的分享+我想問中文是教繁體字,還是

回覆:請教Cais家長

謝謝gigilanlan的分享, 很詳細呢! 我也心儀CAIS, ,但我想小朋友到英國所以有所考慮, 但現在舒懷很多了!  

我想請教你:

- CAIS 是否多數HK 小朋友讀?  因在school visit 那天看不見有外國小朋友呢
-小女今年3歲, 剛K1, 如想小学轉為IS, 心儀CAIS, 即是報grade 幾?

我对IS 不太熟悉, 但努力學習中...

引用:我想請教網上話要學校12底前交張reference+

引用:謝謝gigilanlan的分享,+很詳細呢!+我也心儀

謝謝你寶貴的意見!因為朋友圈子内没有小朋友讀國際學校,所以只能在EK收集各位家長的經驗及意見。真的很感謝你的分享!

謝謝你詳細既解答。聽你講只收25%本地passport既學生,機會真係好細。面試會否需要考寫字? 定係都係玩下,傾下咁?

引用:謝謝你詳細既解答。聽你講只收25%本地passp

引用:Quote:原帖由+PiyoC+於+14-09-20+發表謝謝

原帖由 gigilanlan 於 14-09-20 發表
希望多些其他CAIS家長分享他們的經驗啦!
上年我小朋友面試考一年級,包括有閲讀英文書、英文試卷、數學試 ...
Grade 1都幾多嘢考 好似考prep容易d

回覆:CaCa800 的帖子

請問prep即是LS is K3 嗎?  grade 1 = 小一?

引用:Quote:原帖由+gigilanlan+於+14-09-20+發表

‹ 上一主題|下一主題