用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 「英普」子女唔識「奄尖」「論盡」
樓主: elbar
go

「英普」子女唔識「奄尖」「論盡」 [複製鏈接]

欲練神功,必先自宮?

學好英普係必需,但唔應該放棄廣東話 (如果家長廣東話為母語) 囉... 退一步講,真係放棄廣東話可以學好英普都還好,最慘係三種語言都做唔到母語,全部都半桶水就弊

同埋我一直覺得係三文三語,唔係政府講既兩文三語,大家覺得英語同美語係一文兩語定兩文兩語?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:欲練神功,必先自宮?學好英普係必需,但唔

原帖由 MASAYA 於 14-09-15 發表
欲練神功,必先自宮?

學好英普係必需,但唔應該放棄廣東話 (如果家長廣東話為母語) 囉... 退一步講,真係 ...
無論英語美語是一文一語,一文兩語,定兩文兩語,也沒關係,因為英美人仕溝通,沒有根本性問題,可能有些笑話,僅此而已。專注學一樣好了。

問題係香港英美澳的人和事一樣多,很多學生學到 mixed accent and /or spelling. 唔多好。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ACE2126 發表於 14-9-14 13:16
廣東口語用字從來都無中文課文出現,只係口耳相傳識返來,怎解以前無人講重官輕粵,或者棄粵呢?
睇周星馳 ...

//廣東口語用字從來都無中文課文出現,只係口耳相傳識返來//

我諗中文課文係冇,但香港人寫慨漫畫,就肯定有廣東口語用字喇!如龍虎門、黑豹呀,風雲之類..... 不過怕你話低俗,唔敢俾小朋友睇o播!

引用:Quote:serinac+發表於+14-9-15+13:53+//廣

原帖由 ACE2126 於 14-09-15 發表
就係無正式學,無正式研究,結果要夾生創造新字,搵個似音的字,加口旁,來記口語,甚至誤用別字,以訛傳 ...
照你咁講,直頭睇萍果學廣府話就惦晒啦!反正都係"約定俗成" 咯

‹ 上一主題|下一主題