用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分40網點算?
go

15分40網點算?

大女,有細佬跟尾,唔介意直資私小,不過暫時未知interview會點,所以都係要安排自行同將來叩門。家住40網,瑪小,協和,荔天,聖紀文,其實應該自行邊間行1-1-1好?因為本身父母都唔係呢區讀書,唔知學校排位係點,有人可以比下意見嗎?

回覆:15分40網點算?

我同你一樣15分40網,又係有細佬跟尾,
但呢區真係好難揀

我都係,有細佬跟尾,本身係聖紀文舊生,點知職員話下午校已經轉晒基福舊生不過都會照交表

回覆:maggielmy 的帖子

基福不好嗎?

回覆:aptiva 的帖子

得15分可選一D没有宗教背景的學校,如旅小。

引用:得15分可選一D没有宗教背景的學校,如旅小

原帖由 朱寶媽媽 於 14-09-13 發表
得15分可選一D没有宗教背景的學校,如旅小。
但報左旅小如果唔成功將來無111叩瑪小同荔天就無機會,點撹?

就算瑪小及荔天111都未必有機會叩門,就算有得叩門,幾百人爭,博得過嗎?穩穩陣陣入間中上學校,起碼旅小每年5成學生升讀一線中學。如果旅小唔成功,瑪小及荔天更加不用想。純分析

回覆:aptiva 的帖子

冇辨法間間都係咁死味!話要有誠意

樓主應該係一心想入名校嗰啲。希望唔好介意我咁講。

荔天,瑪小,協和都是地區名校,我覺得差不多。但前兩間是天主教,協和是基督教。瑪小有聯繫中學。

至於邊間最難入,希望有網友告知

三間均屬全區最熱門小學,協和、荔天P.1學位30x5=150個,75個屬自行分配,當中45個為兄、姊在學的必收位,餘下30個要計分;如非手持20分或以上,必定入唔到。瑪小P.1學位25x4=100個,50個屬自行,其中30個為必收,餘下20個計分,因校友眾多,更難計分入。去年統一位,協和68、荔天67,瑪小44(扣除甲部全港大抽獎,只有61、60、40供乙部本區家長抽簽),因屬熱門,估計第一志願已超額4-6倍。無運抽中,便要再爭那8-15個的叩門位。邊間最難入,自行判斷。
區內二線學校、嘉靈、基福、聖多馬、旅小雖非大熱,也難爭入,要看彩數。

gigi0431    發表於 14-9-16 16:23
sumaggie101    發表於 14-9-15 14:10

引用:+本帖最後由+anniesiu2001+於+14-9-15+14:1

原帖由 anniesiu2001 於 14-09-15 發表

三間均屬全區最熱門小學,協和、荔天P.1學位30x5=150個 ...
聖紀文是否屬於多人爭? thanks

聖紀文小一學位30x4=120個,自行分配60個,36個屬必收,24個計分入;因聖公會在區內有5間小學,估計申請人多屬意基福、聖安德烈(貪校舍大)、聖多馬(貪校舍新),自然拉低聖紀文票數,加上統一有60個位,基本穩入。但升中派位透明度低,有少許擔憂。

聖安德烈是否屬於多人爭? thanks

聖公會5間學校,較多人爭的估計是基福和聖多馬,聖安德烈校齡尚淺,非家長之首選志願,加上學位30x6=180個,BK家長反映前兩年即使放第二也有機會獲派,屬過往家長的「水泡」(首志願不入,也有後補機會),如屬意該校,大可111,必可穩入。據該校升中派位統計顯示,約3成幾派入一線中學,表現尚可合格。

唔想太博,但都唔知選邊間111好

引用:+本帖最後由+anniesiu2001+於+14-9-15+16:1

原帖由 anniesiu2001 於 14-09-15 發表

聖紀文小一學位30x4=120個,自行分配60個,36個屬必收 ...
求意見,如果聖紀文得15分,父母基福舊生,應該點揀好?

依'BK討論區家長意見,基福支持度一般,校舍雖大,但整體成績未達標,6班小六,獲派一線中學的,多集中在精英班,如情況屬實,則180名畢業生中,Band 1人數頗低。如屬聖紀文下舊生,有情意結,報回聖紀文好過。希望幫到你。

如40網只有15分而唔想博得太盡,
本區大熱:荔天、協和、瑪小、愛德須三思而後行(有私小、直資墊底除外)
或可考慮次熱:嘉靈、旅小、善導、聖安德烈(升中派位整體不錯,4成以上學生入讀一線中學)即使111入唔到,也容易叩門。

richmoney    發表於 14-9-16 17:32

聖紀文不錯

tealemonice 發表於 14-9-19 10:54
聖紀文不錯係校舍舊,上年同學統一派位放第2都入到

X福優點和缺點都係校舍太大(我覺得)

依.....  請問是否有野想講呢?