用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Cannan 學卷
樓主: daddyday
go

Cannan 學卷 [複製鏈接]

1) 如果有學劵同無學劵的課程是一樣的話, 是否意味無學劵補貼有學劵的分校?
2) 如果有學劵同無學劵的課程將會不一樣的話 (即有學劵課程淺D), 家長有話同意嗎?! (入得去讀, 學費預左比吧)

回覆:Noelpychiu 的帖子

我認為補貼的情況應唔會出現,因為教育局會睇住盤數,學券是公帑。

回覆:Cannan 學卷

其實大家唔好講到有學卷就等於間學校唔好啦..
好多學卷學校都係好學校..
不要用金錢衡量吧...

回覆 tofuangie 的帖子

小學簡學生,係睇小朋友是否主動,與人合作性,禮貌
一般學術會考,但唔會最主要。
難道所有有offer的小朋友只係出自冇學卷幼稚園,
這是我今年考小學時,所觀察,不喜勿插

回覆 soso3509 的帖子

同意你的想法

其實,除了迦南外,啟思都好像是有些分校有學券,有些則沒有。啟思九龍塘正校我記得是沒有學券的。

引用:其實,除了迦南外,啟思都好像是有些分校有

原帖由 tkinwong 於 14-09-14 發表
其實,除了迦南外,啟思都好像是有些分校有學券,有些則沒有。啟思九龍塘正校我記得是沒有學券的。

...
無錯,沙田個間有學券。

回覆:soso3509 的帖子

我唔係覺得有學券既幼稚園唔好,當初亦因為迦南係有學券又幾好而選擇喺度讀N班再升K,當我地讀N時迦南通知升K時學校轉冇學券,但見女讀得開心我們都選擇直升,只係覺得而家又話轉咁我地其實就無必要地白白交多2年冇學券既學費。
在我立場並冇感覺有學券幼稚園係唔好既!

引用:我唔係覺得有學券既幼稚園唔好,當初亦因為

原帖由 tofuangie 於 14-09-14 發表
我唔係覺得有學券既幼稚園唔好,當初亦因為迦南係有學券又幾好而選擇喺度讀N班再升K,當我地讀N時迦南通知 ...

.

回覆:soso3509 的帖子

公道話 之前加南有學券 一直不差

引用:我唔係覺得有學券既幼稚園唔好,當初亦因為

原帖由 tofuangie 於 14-09-14 發表
我唔係覺得有學券既幼稚園唔好,當初亦因為迦南係有學券又幾好而選擇喺度讀N班再升K,當我地讀N時迦南通知 ...
可能佢係仿效啟思做法...因為啟思都係一d 有一d 無..
其實小朋友讀得開心就得啦!! 呢d 係香港教育制度失望之處..
既然讀緊就唔好諗啦...

想當年..我第一批升中..係分中中/ 英中...我都無得揀..局住被分類...所以唔希望弓朋友甘細就比人有呢d 想法..升小老師有學識既...不如諗而家慳得返一年學返仲好丫

引用:其實大家唔好講到有學卷就等於間學校唔好啦

引用:Quote:原帖由+tofuangie+於+14-09-14+發表

原帖由 soso3509 於 14-09-15 發表
可能佢係仿效啟思做法...因為啟思都係一d 有一d 無..
其實小朋友讀得開心就得啦!! 呢d 係香港教育制度失望 ...
Agree!睇到小朋友開心返學放學,所以我上年N班知無學卷都揀直升K1,而家就當明年慳回來d學費出去學吓其他興趣班

但係佢新生報名果頁都仲係話自XX年度除消學卷, 唔睇呢到會以為全線 2015-2016年度冇學卷, 所以我仲未接受到呢個事實

如K1有學卷(半日), 要交幾錢學費?重有無其它雜費?如書簿費/茶點費/校服費?幾錢?幾個月學費?
有無JM可以詳細講下, 我想計下數先, thx!

小朋友今年是K1, 請問知不知是不是而家要申請定下年學券? thanks!

引用:小朋友今年是K1,+請問知不知是不是而家要申

原帖由 chrischo2002 於 14-09-15 發表
小朋友今年是K1, 請問知不知是不是而家要申請定下年學券? thanks!
我估計下學期學校會派form

chrischo2002  thanks!  發表於 14-9-15 15:35

回覆:竹兒 的帖子

真係玩死,朝令夕改,原本N收左,後來揀左間有學券

回覆:MELODY430 的帖子

都唔知K考唔考多次,因在屋企楼下很方便

請問有學卷既分校同無既分校, 教學上有沒有分別呢? thx
‹ 上一主題|下一主題