用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請14&16區家長進入!
go

請14&16區家長進入! [複製鏈接]

請問大家如以"谷唔谷" & "升中"計算的話會怎樣排名??

殺到買身了! 好緊張呀!!!!

1. 丘佐榮

2. 愛官

3. 愛基

4. 嘉諾撒

5. 太古

6. 梁李秀娛

31    0    0    0

我都係 Net 14 我都想知!而家要填自行,只得基本分!還在苦腦中,唯寄望大抽獎吧!

回覆:請14&16區家長進入!

我都係14網的,想問大抽獎乙部可否揀16網的學校?因本東區小學概覧包含此二網的學校,之前聽過有d網唔夠位會借格離網的。

引用:我都係14網的,想問大抽獎乙部可否揀16網的

原帖由 cozywong 於 14-09-12 發表
我都係14網的,想問大抽獎乙部可否揀16網的學校?因本東區小學概覧包含此二網的學校,之前聽過有d網唔夠位 ...
乙部不可以填跨區,學校!

引用:我都係14網的,想問大抽獎乙部可否揀16網的

原帖由 cozywong 於 14-09-12 發表
我都係14網的,想問大抽獎乙部可否揀16網的學校?因本東區小學概覧包含此二網的學校,之前聽過有d網唔夠位 ...
上兩年14網乙部可選16網幾間學校,只記得有慈幼丶梁李秀茹丶崇真丶筲官小丶救世軍中原丶聖馬可,如有其他,希望其他jm可補充

引用:Quote:原帖由+cozywong+於+14-09-12+發表我

原帖由 bonnycai 於 14-09-12 發表
乙部不可以填跨區,學校!
上兩年14網唔夠位,向16網攞位,所以可以選16網學校

evaken 發表於 14-9-12 13:00
上兩年14網唔夠位,向16網攞位,所以可以選16網學校
年年唔同, 幾年前12網都要同14網借位
所以上年有得借, 唔代表今年都有得借
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:evaken+發表於+14-9-12+13:00+上兩年

原帖由 hkpapa852 於 14-09-12 發表
年年唔同, 幾年前12網都要同14網借位
所以上年有得借, 唔代表今年都有得借
...
所以咪話上兩年囉!大前年都無借位,我並無提過今年有喎 :question:

家長們今年12月出統一派位表格就最清楚

今年學位非常緊張!我手上有一間必收!一間20分!唔想玩大抽獎!

我也是14

我在跨區有25分,希望不用玩大抽獎

你地講到得越來越驚!  
係咪即係話如果我第一志願係愛官(16),而我本身16區,自行時有可能16區唔夠位,抽唔中,就會去到統一,係咪到時先再填表??到時又會以我既第一,二,三志願去抽,到時一定會派到一間學校比你,會唔會我頭3志願都比唔到嫁??到時真係都唔係自己志願再叩門??

當自行派不到後, 係咪到時先再填表??-----係, 到時要再填表.乙部只能填16區嘅學校.

會唔會我頭3志願都比唔到嫁??--------係有可能頭3志願都派不到, 所以頭3志願擺位好緊要. 例如第一志願揀了四小龍其中間, 第二志願就要揀D冇咁heat嘅小學. 因為你把四小龍放在第二志願, 簡直是浪費彈藥.

到時真係都唔係自己志願再叩門??-----可以6月派位後再自行叩門,不過每間學額約只有10個, 同埋佢地一般會揀111 嘅學生.

有沒有人知到去年嘉諾撒20分多唔多人抽唔到???

回覆:bonnycai 的帖子

淨係知有人廿分都抽唔到……

其實我都想問,升中派位滬江差不多最好,但佢唔算14網最受歡迎,係咪因為佢太谷?我有20分應該自行必收,但又擔心谷得滯頂唔住。。。。

回覆:ncdbcvf 的帖子

除了滬江之外!得15分你想讀那一間?滬江谷唔谷好睇小朋友吸收!聽聞課程教得好快!不過唔好理咁多!入左先算!

對佛教中華康山學校評價如何?thanks

Tata188  談吐表現都很親切,感覺很好。   發表於 14-9-17 01:23
Tata188  我前幾天參觀過此校,換了新校長   發表於 14-9-17 01:22

15分有無些微機會後備博愛基?

回覆:GCG 的帖子

15分愛基百分百無機會

‹ 上一主題|下一主題