用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 舊油天20分的取捨
go

舊油天20分的取捨

本身是舊生,所以共有20分,我也很希望小朋友入到。可是,20分只是有得抽下,睇運數。現在在長沙灣住,如果我報了母校,便失去了本區學校1-1-1的機會。但如報本區心目中的一線學校,如荔天或瑪利諾神父,15分根本無機會在自行收生入到。

大家可否比些意見,我是否應用20分幫阿女報舊油天試下,而放棄本區1-1-1的機?

謝謝!

回覆:舊油天20分的取捨

俾我會照報舊油天,1.自己舊校有感情。2.舊油天而家吾失禮。

至多第一階段吾得咪统一時放甲一,再吾得咪叩門,舊生有一定優勢。(ps.你有冇入校友會?)

引用:本身是舊生,所以共有20分,我也很希望小朋

原帖由 tkinwong 於 14-09-12 發表
本身是舊生,所以共有20分,我也很希望小朋友入到。可是,20分只是有得抽下,睇運數。現在在長沙灣住,如果 ...
睇荔天係咪指定111.

Lei 一兩年油天自行都嚴重超收,最好chk 清楚20分機會

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+14-9-12+07:32+編

原帖由 MrBeast 於 14-09-12 發表

Lei 一兩年油天自行都嚴重超收,最好chk 清楚20分機會 ...
知道機會唔大,但15分報本身校網一線就肯定無機。

身邊朋友,是舊油天舊生,小朋友今年九月小一,自行以20分抽入。
1-1-1是否咁重要?

回覆 tkinwong 的帖子

其實未必一定冇機,只是善意提提chk 下,油天150位自行派出~100, 可能其中有部份20分都唔定,又或者你可當110六月博叩門。

回覆:MrBeast 的帖子

謝謝意見。叩油天門有些難,我又不是住嗰區,無佐最尾個1。但返學放學無問題。

MrBeast  我估學校會明白的  發表於 14-9-12 08:50

tkinwong 發表於 14-9-12 08:46
謝謝意見。叩油天門有些難,我又不是住嗰區,無佐最尾個1。但返學放學無問題。

...
新舊油天,000都收架!出晒名唔睇,所以年年都幾百人扣門。

我唔會為了製造111,浪費舊油20分機會。

...
諗下搏叩油天成功既機會有幾細.

當然細機會都算有機會, 但要好FIT好 FIT先得.

...
唔止新舊油天,仲有新舊華德&新舊聖家,都收000,唔扣就笨喇喂!

有時就算係舊生,但得20分都未必得,試過有人25分都入唔到,太多人喇

引用:Quote:tkinwong+發表於+14-9-12+08:46+謝謝

原帖由 lauwingtai 於 14-09-12 發表
唔止新舊油天,仲有新舊華德&新舊聖家,都收000,唔扣就笨喇喂!
只收111 or 110果D學校先笨!

lauwingtai    發表於 14-9-12 09:15

bubuG 發表於 14-9-12 09:15
只收111 or 110果D學校先笨!
我又唔係咁諗,叻的小孩,可能亦有其他c校直g offer, 到時家長考慮到九月跟著仲no show, 到時咪仲笨

引用:Quote:bubuG+發表於+14-9-12+09:15+只收111

原帖由 MrBeast 於 14-09-12 發表
我又唔係咁諗,叻的小孩,可能亦有其他c校直g offer, 到時家長考慮到九月跟著仲no show, 到時咪仲笨 :hehe ...
更多叻仔叻女考直G/私小買個保險,怕大抽獎入咗四寶五寶,其實佢地可能最終想入返津校益細佬妹,但如果111 / 110 阻礙收返呢D叻仔叻女,學校就笨了!

20分當然照自行試油天, 20分有得抽,都係有機會,好過只為111而浪費咗。

新舊油天吾理你係咪111,叩得都見,但真係好多人。

babywoman 發表於 14-9-12 08:32
身邊朋友,是舊油天舊生,小朋友今年九月小一,自行以20分抽入。
1-1-1是否咁重要?

...
我親戚仔仔今年20分抽入新油天添, 開心到佢呢。不過, 依家8:30要瞓覺, 因為6:30要上校車。

請問舊油天舊生係咪海弘道及東莞道都有校友分?

sze.ant 發表於 14-9-12 14:15
請問舊油天舊生係咪海弘道及東莞道都有校友分?

不, 上午校計新油天, 下午校計舊油天