用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛做完評估,係adhd,請指教
go

[過動] 剛做完評估,係adhd,請指教 [複製鏈接]

其實有晒心理準備,但呢一刻好多野唔知要點做。請指教!
Background:囝,早產出世,現二年班,學習成績經我日日捉住做功課,溫習,成績有班中頭5名。老師評語都話佢聰明,但好唔專心,多野講,唔聽指示,叫唔聽,一開心興奮就控制唔好自己又叫又跑。
做功課勁唔專心。日日放學只係睇電視,睇完爸媽返來先肯做。佢自己都講唔知點解控制唔到自己,一定要睇電視,完全忘記應承左我地既承諾。
試過獎勵貼紙,禮物或活動獎勵,口頭獎勵,全部我三分鐘熱度。最近勁講大話,話已經做左功課,其實就完全冇做。
脾氣差,好易發脾氣,慢慢同佢傾又唔得,叫佢冷靜下先傾又得。
打,鬧,嚇,罰,傾,讚,獎,講乜都用過。都冇用。
老公唔肯比小朋友食藥,剛開始食魚油。
問題:
1. Adhd既小朋友做出來既行為,係咪佢自己都控制唔到?
2. 可否推介一些網站,書籍,比我學下點樣去handle adhd既情緒同問題?
3. 佢成績好,如果同學校講佢有adhd,會唔會有正面/負面影響,我唔知應唔應該講
4. 那間政府醫院睇adhd都有經驗,配套最好?佢地除左開藥,仲比到d乜治療或training?
其實,我因為個囝,工作,家人既問題,自己都已經有焦慮症同depression.我唔知撐到幾耐,大家請幫幫我

24    0    0    0

專注不足/過度活躍症(香港)協會)
http://www.adhd.org.hk/child-adhd.aspx

以下兩本書是之前聽有關ADHD講座時, 講者特別推介:

四點鐘的驚恐──探討兒童過度活躍症 (何定邦醫生寫
http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9628884417)

分心不是我的錯
http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9573241498

回覆 joanray 的帖子

可以試吓針灸, 對小朋友有用. 或者試吓介小麥.

回覆:joanray 的帖子

將電視搬走,or 將電源set timer,鎖住電制。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

試下生物為療法,好過食精神科藥物。只要戒口戒得足,兼食營養補充劑,效果好明顯。

細女兩歲時被評為自傾,無計可施,結果轉折之下而試這種方法,效果很好,K1時開始戒口兼食補充劑,她由情緒差、語言delay九個月、唔明指令,而家追返九成,連菲傭都話佢好好湊。

問題反而輪到哥哥,上小一時勉強,到小二,走哂樣,做功課唔專心、手冊抄到亂籠,起居生活樣樣哦,真係好勞氣。結果大人鬧佢,搞到大人之間都嗌交,親子關係都唔好。後來諗到阿妹的戒口效果,令我相信阿仔戒口,都會有改善。

果然,都只係戒左幾個月,好明顯。情緒穩定左,做功課無咁勞氣,平時叫十次才聽到的,而家叫三次已經收到,簡直係改善了我的生活質素。

其實老師話佢可能有讀寫障礙及ADHD,我無去做評估,因為自已心中有數,無論人地話佢有無,其實我都生活唔到。也是如此才決心同佢戒口。

而家連佢自已都話,上堂想專心聽老師講野,容易左,同埋俾人鬧少左,所以佢都明白戒口有用。

有些ADHD的小朋友食精神科藥物,搞到無胃口,但生物療法是搞返好你自已的身體機能,所以我仔係胃口好左,高左又肥左。以前菲傭日日話佢飯盒食剩飯,而家係佢問好唔好買個大D的飯盒。不過咁,戒口唔容易,要立心做,戒得清才會見到最好的效果,只要睇住佢情況改善,便會有好大決心繼續戒口。

grapefruit seed extract, 我仔有食,但只是十幾種補充劑中的之一。生物療法比較影響生活方式,要重新調整,難度較高,但效果很好。所以,我覺得一係唔好試,一試就試到最盡,睇下有幾好。

若果真係有效果,才會累積到最大動力去持續。

回覆 free_style 的帖子

咁要戒食邊種食物?還是要看醫生後才知道?

samanthayip124 發表於 14-9-13 14:37

咁要戒食邊種食物?還是要看醫生後才知道?

蛋、奶、小麥係必戒的。做左食物敏感的測試,然後照單執藥。我跟醫生做的,因為咁醫生可以最清楚我地的情況。補充劑就醫生開的,每次遇有情況,我會紀錄低,再等醫生看是否須調整補充劑。我的感覺係,必須兩者併行,效果才最好。

回覆:chowqv 的帖子

試過,但就去玩玩具

joanray 發表於 14-9-11 22:57
其實有晒心理準備,但呢一刻好多野唔知要點做。請指教!
Background:囝,早產出世,現二年班,學習成績經我 ...
我小朋友6歲時確疹為ADD (專注力及過動但以專注力問題為主),k2已留意他有倒寫字及反應慢,叫指令要等一會才有反應,上堂很多時都發夢,極易分心。

我在他7歲時便帶他去深圳的DORE 中心做小腦訓練,因深圳是離香港最近的DORE 中心,否則最近便要到台灣。DORE 是利用每天2次的小腦訓練刺激小腦神經發展,刺激生長神經線的特觸,形成一個神經網絡加強大腦的訊息傳送及重新整合小腦的協調性。DORE 的小腦訓練需要持續最小一年,每天早晚在家做2次小腦訓練(在Dore 安排的IP cam 前做,他們每天會在指定約好的時段錄影,並每天觀察做運動的情況)。每3個月我小朋友便要到DORE 中心,用儀器量度數據並傳送到英國的DORE centre,以便編排我小朋友期後的小腦訓練內容。

我小朋友是上年9月1日開始做的,本來今年9月滿一年後應該全部做完結束。但前天到深圳評估時,因為還未完成指定的16節( 有3 part ,每 part 16節),我小朋友在3 part 中只完成了分別 12, 13 及15節,所以我們要補錢做多3個月,以完成全部16節的小腦訓練內容。

在這一年中,我是看到我的小朋友的情況有改善,例如倒寫字消失,上堂已很少發夢。以前小一時老師時常話佢上堂無反應發夢,同佢講野好遲才有反應。開始做了小腦訓練後,老師話佢上堂會主動舉手答問題,佢話以前佢唔會,就算問都唔識答,但現在舉手答問題,証明上堂專心左知道老師講乜。接放學的姨姨話佢醒目左,駁嘴又快左。我同佢溫數學,又覺得佢頭腦靈活了,比較容易講得佢明白。但現在仍有小小不專心,閱讀速度仍不算太快,可能因為還未完成整個訓練關係。

昨天看數據評估時,看到1年前他的反應是 delay 2/3 分鐘或以上,但前天的數據是 delay 少於 1/3 分鐘,這可以解釋為何與他交談或提出指令時,現在反應快很多的原因。

其實在小朋友做DORE 之前,我先生在3年前已開始做DORE 的小腦訓練,可算是爸爸的遺傳。佢爸爸做之前成日無記性,佢成日要用記事簿記下事情以免忘記,佢 個 head 成日話佢點解又唔記得d野。佢小時候都成日無記性,所以大左個問題仍然持續,只是變了大人版。他用了1年時間便完成了 DORE 16節的小腦訓練不需延長,做完後他說他記性好左,以前唔記得就唔記得,現在會靈光一閃記起來,以前是未試過。整體感覺是有效率很多,以前很久沒拍擋的同事最近再拍返,佢地都覺得佢成個人唔同左。神經特觸生長後不會自動縮回,所以我先生在3年前做完後,至今也沒有退回去。

其實我先生做DORE 訓練之前,我曾要求想見見其他做過DORE 的家長談談,我見過2個家長,他們分別是做了1年及1.5年的,他們都說做完之後有明顯改善,所以我才嘗試的。

你可以在Google search DORE 小腦訓練,或者是非藥物治療外的另一個選擇,可以幫到小朋友的行為及學習,但要花持續一年時間,除了金錢之外,父母投入的時間及要有恆心才成功。希望幫到你!

可界紹你仔的醫生給我嗎?因為不知那裹有得check。但我擔心如果介奶品、蛋和小麥,咁等於歺歺吃白飯,因為這些食物都是她日常三歺的主食,如不吃麵包或粉麵,可用甚麼代替呢?

Daddle 發表於 14-9-17 12:31

可界紹你仔的醫生給我嗎?因為不知那裹有得check。但我擔心如果介奶品、蛋和小麥 ...
可吃的,還是很多。戒口後慢慢習慣,生活還是愉快的。雖然生活無咁方便,但睇住小朋友改善,會有好大動力向前走的。我仔,戒口半年,先是情緒趨穩定,然後由叫十次才收到,而家叫三次己識跟住做。同埋,寫字唔再打大風,兩年幾,作業首次有甲級呀!佢自己都話,以前好 難專心聽老師講,而家終於有機會做到。我覺得辛苦都值得。

我明白,但仍希望您可介紹你仔的醫生給我,因我不想再浪費時間周圍亂試,而且亦不是每個精神科医生都有這方面的成功經驗。
謝謝您!

free_style  pls check pm  發表於 14-9-18 16:02

其實做多D大筋肉運動如踏單車, 跑步, 游水等都可以訓練小腦, 有助改善整體大腦活性。得閒同小朋友做脛部按摩都有幫助。

cny1213 發表於 14-9-30 12:54
其實做多D大筋肉運動如踏單車, 跑步, 游水等都可以訓練小腦, 有助改善整體大腦活性。得閒同小朋友做脛部按 ...
請問“脛部按摩”中的脛部是指哪個部位?謝謝!

回覆:fannylin 的帖子

脛部左右兩邊有兩條主要血管,按摩這裏可速進腦部血液循環,有助提升腦活性。

請問你給小朋友什麼早餐?

eat 發表於 14-10-12 10:59

請問你給小朋友什麼早餐?

好多的喎,粥粉麵飯,麵包,或腸粉。重點只是食物中全沒有蛋奶及小麥。

玉米片内的麥芽是否小麥?
‹ 上一主題|下一主題