用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 睇報紙就學到通識?!
go

睇報紙就學到通識?!

睇多D報紙當然有幫助,但係唔可以話睇報紙就學到通識噃。

回覆:睇報紙就學到通識

睇報紙令學生知道世界發生咩事,增加議事例證,所以有用,但另一方面 議論分析同辯論技巧就未必可以靠報紙了

sonkhl  Good point.  發表於 14-9-12 15:42

如果學校無得訂,邊度訂可以平D? 謝謝~

醒目開學勳章

引用:如果學校無得訂,邊度訂可以平D?+謝謝~

原帖由 janetlam74 於 14-09-12 發表
如果學校無得訂,邊度訂可以平D? 謝謝~
頭條日報成日有2元coupon買星島,scmp上官網訂間不中做promotion有不同coupon送,還包網上版

janetlam74  tks^^  發表於 14-9-14 08:19

王國會長

睇報紙果D 係小學考的常識

引用:回覆+angelamammy+的帖子 我迫仔仔睇社評

原帖由 lovebabe111 於 14-10-11 發表
回覆 angelamammy 的帖子

我迫仔仔睇社評,之後同補通識既老師講叫仔仔一個星期交一份比她,教分析等等。 ...
請問哪裡搵通識老師,可否pm我?謝謝!

引用:回覆+angelamammy+的帖子 我迫仔仔睇社評

原帖由 lovebabe111 於 14-10-11 發表
回覆 angelamammy 的帖子

我迫仔仔睇社評,之後同補通識既老師講叫仔仔一個星期交一份比她,教分析等等。 ...
我都想知那處找通識科老師?及幾年級才要補?

簽名被屏蔽

睇報紙可以有幫助,加埋可靠的電視新聞更加好

回覆 gloria2347 的帖子

引用:睇報紙可以有幫助,加埋可靠的電視新聞更加

原帖由 gloria2347 於 15-03-19 發表
睇報紙可以有幫助,加埋可靠的電視新聞更加好
報紙係唔單止要睇時事,重要睇評論文章 (咁當然要睇係乜報紙嘅評論啦), 建議睇信報同明報, 時事雜誌睇亞洲周刊,英文睇TIMES (其實我無乜興趣呢D, 主要係我老公睇, 我自己上網打機多)

王家爸爸  最緊要係睇 editorial  發表於 15-7-13 22:56
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。