用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 自行20分沙官小, 定係45網大抽獎 ?
go

自行20分沙官小, 定係45網大抽獎 ? [複製鏈接]

請問各位
自行20分沙田官立小學好, 定係45網大抽獎好?

好苦惱呀~~

家住慈雲山, 45net, 20分自行入沙官小都大機會, 好似穩陣d; 但個心又唔太想誇區, 45net 心儀嘉諾撒、 保良局錦泰小學 , 但大抽獎講運氣, 唔好彩就唔知派在左去邊

沙田區欠學位又多過黃大仙區....

唔知點好呀

4    0    0    0

我都想知, 我同你嘅case一模一樣. 我係1617升小一

回覆 Marboma 的帖子

hi你又係45 net, 有分但誇區 ?

回覆:自行20分沙官小, 定係45網大抽獎

jcfamily 發表於 14-9-11 14:58
請問各位
試下沙官先啦, 入到仲有Band 1聯繫中學; 入唔到再抽過45網既學校; 反正今時今日111都無乜用
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

沙官小要 111 先有得叩門, 如果自行唔得, 而你又誇區 即係無得叩門

另一間要唔要 111 先有得叩? 如果連大抽獎都唔得, 我怕你兩頭唔到岸

kerkermui  通常d學校講嘅111,包括11-   發表於 14-9-11 16:44

回覆 積奇百事 的帖子

嘜原來有d 校學有規定要1-1-1 先可扣門
死火... 咩都唔知, 請問如何才知[size=14.4444446563721px]校學要1-1-1 才接受扣門  ?

[size=14.4444446563721px]謝

回覆 hkpapa852 的帖子

今時今日1-1-1無用 ? 何解 ?

jcfamily 發表於 14-9-11 17:45
回覆 積奇百事 的帖子

嘜原來有d 校學有規定要1-1-1 先可扣門
因為朋友係沙官小任教, 所以知道要 1-1-1 先有得叩門

至於係咪 1-1- 都算, 我就唔知

引用:請問各位自行20分沙田官立小學好,+定係45網

原帖由 jcfamily 於 14-09-11 發表
請問各位
20分沙官應無走雞,唔洗甲1、乙1,唔洗唸咩111。沙官啦!

沙田中學網好過黃大仙。

20分沙小一定要抽.

回覆:自行20分沙官小, 定係45網大抽獎 ?

沙官小個1都可以叩門

引用:20分沙小一定要抽.+

原帖由 50136255 於 14-09-11 發表
20分沙小一定要抽.
沙官沒有宗教,20者即是舊生。20分要抽即舊生兒女已多過自行的計分位。咁誇?(我不清楚,所以再問)15分唔洗諗既官小?

引用:Quote:原帖由+50136255+於+14-09-11+發表20

原帖由 786 於 14-09-12 發表
沙官沒有宗教,20者即是舊生。20分要抽即舊生兒女已多過自行的計分位。咁誇?(我不清楚,所以再問)15分唔 ...
上年舊生抽到機會只有一半!

回覆 積奇百事 的帖子

可否拜託再問一下你教沙小的朋友, 20分自行可入嗎 ? 要抽嗎 ?

sina60 發表於 14-9-12 08:15
上年舊生抽到機會只有一半!
對呀! 因學校歷史悠久,非常多校友!

50136255  Agree!!  發表於 14-9-12 14:24

回覆 jcfamily 的帖子

一樣要抽, 唔係一定入硬.

如你可解決上學放學邊個帶小朋友既話, 你可以接受到車程及方法既話, (時間我唔會太CONCERN, 轉唔轉接先最重要) 我會選沙官. 沙田區中學一定比45網好, 而且沙官唔係差又有聯繫學校, 大把人想入.  
我會先自行沙官, 入到亦可以叩本區心儀既學校, 雖然唔容易,但有一間滿意既學校在手去考唔駛咁擔心咁大壓力.  考到係BONUS, 考唔到都唔駛心驚驚,

回覆 喜樂果子 的帖子

唔好意思, 想問多少少, 如果幸運地, 自行收左, 我仲可以去其他學校扣門 ?

叩門是可以的, 任何區都可以.  但某些學校會要求111先收叩門申請表, 不過真係唔多.  但要注意, 叩門隨時幾百人考10個8個位, 真係好睇小朋友表現.  同埋下年真係好多學生, 預計到好多人都會派得唔理想要叩門的.  所以我係你一定自行沙官先, 真係唔好彩唔我既話, 咁未等本區統一派位囉, 得左既未輕鬆咁等人地統一出左結果後再叩門囉.  好過錯失左自行既機會, 除非你有宗教分去本區自行既心儀學校博一博.  20分博HIT既宗教學校係好唔隱陣的, 但20分自行無宗教既一定會高一線. 但想問, 如果你O係沙官畢業而小朋友又係首名, 咁應該係25分先啱, 但如小朋友唔係首名, 咁點解唔選擇兄姐同一間呀, 如未畢業係必入的.
‹ 上一主題|下一主題