用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有剛上小一的小朋友, 在學校哭?
go

有沒有剛上小一的小朋友, 在學校哭? [複製鏈接]

我囡係對聲音有敏感, 呢幾日放工回家見佢喊到眼都腫哂, 好心痛,己有老師跟進, 想知有咩方法醫番好?

佢早上等校車, D車一停[吱]一聲佢就好驚揿坐耳仔, 上堂老師同同學仔玩, D同學興奮大叫佢又驚, 去禮堂集會又驚,

, 試過同佢去壽司店, D人一齊叫[歡迎光臨!!] 佢又驚, 過度驚慌佢就喊...

其實佢細個歲幾第一次同佢上MUSIC PLAYGROUP己爆喊, 當時唔知以為佢怕生保, 大D同佢上親子音樂班又喊到飛起,

比哂錢最後都上唔到..但佢又好鍾意聽歌同唱歌, 要同佢早D講定先佢就好D, 但小學有好多時要集會, 要一班同學仔參與

活動, 有時真係唔知而講定先, 老稍同學校好好, 知道佢的情況都會通知我, 等我早D話佢知有心理準備...
   1    0    0    0

回覆:carbonbb 的帖子

我囡有喊呀,話唔捨得媽咪,唔想返學,應該未識應新環境

回覆:有沒有剛上小一的小朋友, 在學校哭

我阿女都係咁,你要多解释聲音來源,大聲並唔可怕,而家阿女好D,不過上年結業禮,坐隔离的同学仔太開心、太大聲,成個結業禮都喊!
到而家5歲都唔敢去戲院睇戲,因太大聲。

有很多小孩都對不同的聲音好敏感,感統症

Kamei

醒目開學勳章 王國長老

回覆:有沒有剛上小一的小朋友, 在學校哭?

去check下耳仔,有小朋友對某個pitch聲音特別敏感

回覆:有沒有剛上小一的小朋友, 在學校哭?

是感統其中的一個問題,職業治療師會比音樂佢哋聽,來改善對聲音的敏感。

回覆:carbonbb 的帖子

純粹個人分享。我大女同細女相差8年,之前我有軽微的聲音敏感,點知,生完細女,對聲音敏感到不得了。有時的士、地鐵廣播已經受不了。如果忽然有人尖叫或跌嘢在地,我個心會比佢嚇到好似跌咗出嚟,我幾十歲人,也要心理調整幾分鐘,都幾痛苦。我細女聽覺比我更敏感,所以我知道她的苦况。如果可以,選一間紀律嚴的學校,起碼上課 noise 較小的。

同意是感覺系統有問題,要治療

回覆 star_123 的帖子

我個女都係咁,搭校巴死都唔上車,爆喊發癲,我都唔知點好~

just cries everyday but doesn't feel bad for classmates or teachersjust give different reasons every time we asked for crying
how to deal with this?
over 2 weeks now and if still crying; any problems for EQ?

引用:我囡係對聲音有敏感,+呢幾日放工回家見佢喊

原帖由 carbonbb 於 14-09-11 發表
我囡係對聲音有敏感, 呢幾日放工回家見佢喊到眼都腫哂, 好心痛,己有老師跟進, 想知有咩方法醫番好?

佢早上 ...
有啲似感覺统合,看醫生!

回覆 fishchow 的帖子

多謝分享, 原來有聲音敏感呢樣野...! 我第一次聽咋.  有呢個敏感係香港生活一定好痛苦.  我唸去郊區或外國生活會好好多.  

感統問題, 快些處理, 小朋友會好痛苦, 協康, 聖基道, 小童群益會都有服務.

悠揚 發表於 14-9-18 12:59
感統問題, 快些處理, 小朋友會好痛苦, 協康, 聖基道, 小童群益會都有服務.

大左效果冇咁好ga
‹ 上一主題|下一主題