用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 阿囡揀聖瑪利定聖方濟好?父母都是舊生,仲有細佬跟尾 ...
樓主: candicekung
go

阿囡揀聖瑪利定聖方濟好?父母都是舊生,仲有細佬跟尾 [複製鏈接]

回覆 candicekung 的帖子

雖然轉左制無必收,但舊生有d感情分的。
不過Sfa面試考得深,學校收得亦係學術有番甘上下的,讀亦吾系輕鬆,都要考慮小朋友的性情是否適合。

回覆:阿囡揀聖瑪利定聖方濟好

甘即係st mary 都只得20分,隨時抽都無份抽

醒目開學勳章

saintbernard888 發表於 14-9-11 08:47
溫馨提示,之前係有人試過 25分都入唔到st  Mary.係呢度d 人講,所以樓主要評估下風險

...
EK早兩年嗰單25分唔收,但同年有20分收咗有人8我知,嗰位小朋友係SEN,如果佢填咗响自行表的話,學校可以話support唔到,唔收架!

回覆 kerkermui 的帖子

kerkermui,什麼是Sk,SEN?

kerkermui  EK 即係呢度:教育王國  發表於 14-9-11 13:19
kerkermui  特殊教育需要  發表於 14-9-11 13:19

回覆 candicekung 的帖子

special education needs 特殊效育需要

萬一阿囡抽吾中st M 留系本區讀好冇? 定試下st M 叩門??  如果入到要搬出九龍住既地方會小一半, 住屋質素下降...

查實本區有d好好既小學好有教學熱誠既BAND 1而又系男女校細佬會必入, 但ST M 系傳統名校自己有分....唉...真系好鬼煩...好矛盾...

fc926  In which district are you ?  發表於 14-9-12 10:16

唔洗試St Mary  20分一定吾得。你可以遲D叩門啦。

計樓主情況,有兩姊弟、吾想搬,係同區搵大抽獎,方便接送,係好合理。

20分就照試St Mary,得再算。

回覆:阿囡揀聖瑪利定聖方濟好

st mary 叩門,甘易咩

candicekung 發表於 14-9-11 11:49
好多謝大家既寶貴意見! 兩個仔女冇宗教分, 我亦都吾想陪太子讀書洗禮, 本人讀左咁多年教會學校對宗教完全冇 ...
我咁睇, 樓主讀左咁多年教會學校對宗教完全好大反應---無興趣, 我好覺得樓主對聖瑪利不像一般媽咪見到聖瑪利對眼會發光(如果發光, 根本搬屋不成問題). 樓主只想要一間可以顧到男女的好學校.

既然如此, 樓主試其他本區學校並無不可, 反正20分抽聖瑪利就算有得抽都超難.

引用:萬一阿囡抽吾中st+M+留系本區讀好冇?+定試

原帖由 candicekung 於 14-09-11 發表
萬一阿囡抽吾中st M 留系本區讀好冇? 定試下st M 叩門??  如果入到要搬出九龍住既地方會小一半, 住屋質素下 ...
我識人20分入了st Mary.不是誇張到連20分也收不曬

引用:Quote:原帖由+candicekung+於+14-09-11+發

原帖由 lui 於 14-09-12 發表
自行定大抽獎中?

lui 發表於 14-9-12 01:06
你肯定係20分自行入st mary?? 以我所知, 小學和中學同一地址, 家姐讀緊中學,細妹都會有20分...計計條數....肯定有好多25分的小朋友...好難想像20分都入到...有錯請更正

引用:Quote:lui+發表於+14-9-12+01:06+我識人20

原帖由 saintbernard888 於 14-09-12 發表
你肯定係20分自行入st mary?? 以我所知, 小學和中學同一地址, 家姐讀緊中學,細妹都會有20分...計計條數.... ...
我打錯了應該是好難想像25分収唔曬。我朋友是20分入,非常肯定。佢也以為發夢。佢是家姐,今年阿妹就必収。十萬個肯定。這𥚃太多謠言!

我一直以為你講緊25分博st mary, 咁真係會比較難決揀搬唔搬. 原來妳只有20分. 好老實講20分大把人有, 你要自已再一次評估下值唔值咁勞師動眾去博機會不是太大的學校, 仲要係益唔到細佬.你都識講本區有好有熱誠的學校而細佬必入.我覺得你要實際d, 攪掂兩子女入一間好小學先,讀得好中學再入出名學校都未遲......

引用:Quote:原帖由+lui+於+14-09-12+發表我識人2

原帖由 marcoli8 於 14-09-12 發表
自行定大抽獎中?
計分當然係自行啦,大抽奬就不計分吧!

lui 發表於 14-9-12 09:56
我打錯了應該是好難想像25分収唔曬。我朋友是20分入,非常肯定。佢也以為發夢。佢是家姐,今年阿妹就必収。 ...
真係好好運!!!!

lui 發表於 14-9-12 09:56
我打錯了應該是好難想像25分収唔曬。我朋友是20分入,非常肯定。佢也以為發夢。佢是家姐,今年阿妹就必収。 ...
等陣先....你講緊細妹今年必收??? 即係家姐20分入係幾時既事先....

引用:Quote:lui+發表於+14-9-12+09:56+我打錯了

原帖由 saintbernard888 於 14-09-12 發表
等陣先....你講緊細妹今年必收??? 即係家姐20分入係幾時既事先....
二年前

回覆 saintbernard888 的帖子

saintbernard888, 你都講得有道理, 不過d 舊同學叫我做乜咁好既學校st m 都吾比囡囡試下,  入左先算! 細佬第時再諗入邊間...況且st m有一條龍中學必入!! 我就成日心大心細諗兩姊弟系咪應讀同一校同搬屋問題!
‹ 上一主題|下一主題