用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣方方?請教就讀家長
樓主: Clairemama
go

荃灣方方?請教就讀家長

引用:Push-+No.+183++=)

原帖由 FSI 於 14-09-12 發表
Push
- No. 183  =)
Interview同收生會跟報名順序嗎?

回覆:荃灣方方?請教就讀家長

interview應該順
但收生睇表現

引用:請問你讀雙語定國際? 有乜分別? +

原帖由 MissMusic 於 14-09-12 發表
請問你讀雙語定國際?

有乜分別?
雙語應該係英粵,國際係英普

引用:Quote:原帖由+MissMusic+於+14-09-12+發表

原帖由 Clairemama 於 14-09-17 發表
雙語應該係英粵,國際係英普
國際好似係全英

Summarising from other BK posts:
雙語 = 上堂粵語+英語, 一星期兩堂國語, 會教中文字
國際 = 上堂純英語,  一星期兩堂國語, 不會教中文字

我都想對方方了解多d,我都幫bb拎左表;

回覆:Clairemama 的帖子

我刀羅左表,我個十月B,希望佢肯收

方方真係好好, 唔會唔收細B,一早會比OFFER細B,又唔怕收小你幾個月學費
我大女9月出世,一早就比第一批OFFER,唔怕收小我2個月學費,學校講明,會看小朋友可否做到當時年齡能力的事,
來昨收生標準...
雖然學費唔係平,但學校無咩雜費,只有學費同埋上下學期,各仟令蚊書簿文具費

fungchiying  Totally agree, 我囡囡10月B, 都   發表於 14-10-8 15:46

引用:方方真係好好,+唔會唔收細B,一早會比OFFER

原帖由 Jing_Mama 於 14-09-19 發表
方方真係好好, 唔會唔收細B,一早會比OFFER細B,又唔怕收小你幾個月學費
我大女9月出世,一早就比第一批 ...
咁都ok wor,老師都有愛心嗎?課程深唔深?

回覆 Clairemama 的帖子

都唔淺,英語課都日日有,不過k2上學期中間開始每星期默五個詞語,接著有5個words dictation,未必個個家長接受到。現在k3要默句子了,但見小朋友又做到,現在都覺得無問題了,就是當爲小學作好準備!

全日既學費幾錢?

方方D老師跟得好足,晚上7點仲打電話同家長溝通。有次BB差D俾其他小朋友咬到,雖然最後冇咬到,都打電話同我講。
番咗唔夠2個月,認到好多生字,BB番嚟會唱學校教D歌,暫時都好滿意!

回覆 hehe_baby 的帖子

我讀對衡道半曰$3920, 全日$5674己包食飯.

回覆:Clairemama 的帖子

我仔前年畢業,程度在區內除了青衣學之園,之後就是方方。仔當年有同學考到SFA,CKY,WKF,YW,播道等。最大特式是小朋友經常幫學校出外表演,雖然出錢(買表演服)出力,但這些經驗都有助建立自信及見慣大塲面,個人認為有得著。
仔同同學們都讀得好開心!

引用:我仔前年畢業,程度在區內除了青衣學之園,

原帖由 喵媽 於 14-10-12 發表
我仔前年畢業,程度在區內除了青衣學之園,之後就是方方。仔當年有同學考到SFA,CKY,WKF,YW,播道等。最大特 ...
thank you so much. 咁睇離,方方確係好好,希望有幸入到

其實方方係一間唔錯學校, 對一班細b 家長來說" 佢地學校係收細b, 亦係比細b一個機會.
1) 學術:- 係ok
2) 老師都跟得好足( 囡囡班主任好好)
3) 校舍不是太靚 (本人覺得ok, 比好靚校舍有咩用, 我唔係長住)
4)價$$( 有小貴比其他出名kg,  但無其他雜費.) 合理價.
5) 地点唔太 理想
如細b 家長 ( 10-12月bb), 這是一間值得讀學校.  

想問下方方畢業大約可入邊間小學?
我囡囡九月三十日出生,而家只有方方同York K1 offer, 家住荃灣,想出年repeat K1 做超大,如果今年留在方方,出年都考不到九龍區幼稚園。就只可以系方方!定係今年應𨍭去York ?

引用:回覆+hehe_baby+的帖子 我讀對衡道半曰$39

原帖由 Jing_Mama 於 14-10-09 發表
回覆 hehe_baby 的帖子

我讀對衡道半曰$3920, 全日$5674己包食飯.
想問係食乜架,因為我囡都take咗對衡pn offer,同埋多數升咩小學架

引用:我仔前年畢業,程度在區內除了青衣學之園,

原帖由 喵媽 於 14-10-12 發表
我仔前年畢業,程度在區內除了青衣學之園,之後就是方方。仔當年有同學考到SFA,CKY,WKF,YW,播道等。最大特 ...
英文程度又如何呢?會不會太深

Peonygirl 發表於 15-1-11 21:49
想問下方方畢業大約可入邊間小學?
我囡囡九月三十日出生,而家只有方方同York K1 offer, 家住荃灣,想出年 ...
說真的,我是小學老師,其實我真係唔建議小朋友做超大B,雖然年頭或年尾出世幼稚園差距真係好大,那時你會發現做超大B真好,小朋友好容易handle到所學,但小一時差距會縮窄,到小二至小三就見唔到有差距了,到時小朋友專注、資質同家庭支援就是關鍵。要考慮埋到中學DSE時,萬一到時考得唔理想,DSE而家真係唔係人考,想重考,到時又一年時間,年齡便大其他同學兩年了。我係咁考慮,只是建議罷了