用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bvlswsp
go

DEL   [複製鏈接]

我上次如實作答比人插到飛起,樓主不如你直接打去edb 小一派位組問過清楚好過

se6b03 發表於 14-9-10 21:06
唔會,玩兩次已經會超齡,冇左適齡分數。
依你說法...冇左適齡分數 =/= 無得去玩自行 ~~~

mcl203 發表於 14-9-10 21:21
依你說法...冇左適齡分數 =/= 無得去玩自行 ~~~
繼謝瑞麟後另一巨著

bon_bonny  搞笑呀  發表於 14-9-11 08:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:老老實實,自行可否抽兩次

計番出生率,下年自行(或大抽獎)咪仲難過今年?!?

引用:Quote:se6b03+發表於+14-9-10+19:52+你肯定

原帖由 hkpapa852 於 14-09-10 發表
咁你又肯定可以嗎?參加過自行,就代表參加過小一入學統籌辦法,即使你唔玩大抽獎,只代表你中途放棄,唔代 ...
完全正確

引用:Quote:cherryird+發表於+14-9-10+20:01+一

原帖由 se6b03 於 14-09-10 發表
請先睇清楚樓主既問題。
您咪試吓囉,我地都係閒談,討論區既野,您可以唔信,您試過咪知得唔得囉

tinnor 發表於 14-9-10 22:52
您咪試吓囉,我地都係閒談,討論區既野,您可以唔信,您試過咪知得唔得囉

...
係樓主想試啫,我都係比意見,咁照教局小一入學統籌辦法規定,呢個做法完全符合規定,我都係照字面解釋。

引用:Quote:mcl203+發表於+14-9-10+21:21+依你說

原帖由 hkpapa852 於 14-09-10 發表
繼謝瑞麟後另一巨著

bvlswsp 發表於 14-9-10 19:21
12月细女,做緊大B讀K1,請問下年K2時報自行,失敗的話,不參加大抽獎,待K3再參加自行, 是否可行?

...
老老實實,呢D問題你唔去問教育局走嚟呢度問?就算有個所謂專家係度發毒誓同你講點樣點樣,最後如果你衰咗你估真係有人幫你找數咩?

mrsfull  正確, 呢d甘重要的問題, 點解唔   發表於 14-9-11 10:17
Jane1983  正是!  發表於 14-9-11 08:35
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果自行可兩次,所有超大B(k2已適齡報小一)肯定玩两次自行,k2一次,k3又一次。

se6b03 發表於 14-9-10 23:00
係樓主想試啫,我都係比意見,咁照教局小一入學統籌辦法規定,呢個做法完全符合規定,我都係照字面解釋。 ...
好一句「照字面解釋」,咁點解你又覺得你既字面解釋會比其它人解釋得更正確呢?

你們唔洗拗,short ans: yes u can. Long ans: 問edb
Edb 大部份主任好knowledge and helpful,有d仲係前小學教C,How do i know?  Go figure.

抽一次

lovebb2 發表於 14-9-11 08:28
如果自行可兩次,所有超大B(k2已適齡報小一)肯定玩两次自行,k2一次,k3又一次。

...
K2係報唔到小一抽奬或自行喎,應該一定要K3,樓主快快問教育局啦!我剛玩完抽奬,都從未聽過可以分開兩年做,我都想知。

自己打去問唔洗估估下啦...

se6b03 發表於 14-9-10 21:00
咁奇怪!教局會打黎問?参加左自行但無參加大抽獎有好多原因,小朋友去外地升小學或移民等都可能,呢幾年多 ...
我都好驚訝, 位職員把聲仲好好聽添

可能佢哋驚家長大矇唔記得入form, 或有任何誤會。所以, 為免自己麻煩, 第二年至抽咪要寫信囉。

lovebb2 發表於 14-9-11 08:28

...
K2又係15分, K3又係15分, 完全無so, 有啲學校, 你得15分係呢世都入唔到的, 除非樓主等多一年, 夠時間攞到張教會證書多5分就唔同咁講。樓主話K2只玩自行, 唔玩大抽奬。

其實樓主都多鬼餘, 如果想多個機會, 應該細B第一年玩報直資、私小, 考到就good, 考唔到好既第二年再玩過直資/私小+大抽奬, 做大B, 第一年報自行得15分都唔知有乜著數。

yfchoy 發表於 14-9-11 10:08
K2係報唔到小一抽奬或自行喎,應該一定要K3,樓主快快問教育局啦!我剛玩完抽奬,都從未聽過可以 ...
只要够年齡, K2 都可參加小一派位.  
eg.  2009年12月出世, 遲一年讀幼稚園, 今年讀K2,
       2015年9月係5歳9個月, 一様可以參加自行, 如果抽唔到, 退出大抽奬, 升K3.
       到2016年9月係6歳9個月, 仍然適齡, 又可以玩多次自行.

yfchoy  Thx,小女都係細女,但冇諗過玩   發表於 14-9-11 11:12

我所知係只可抽一次, 如果係咁個個細B都可抽兩次囉, 冇咁JETSO吧.

se6b03 發表於 14-9-10 21:00
咁奇怪!教局會打黎問?参加左自行但無參加大抽獎有好多原因,小朋友去外地升小學或移民等都可能,呢幾年多 ...

唔出奇。我朋友都收過電話問點解唔參加大抽獎,但其實佢之前已確認了一間直資,可能當期時該校仍未上遞名單到教育署。

照咁睇,參加咗自行教局已有 record,如同年放棄大抽獎,之後真係唔知仲有無得玩。
‹ 上一主題|下一主題