用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 九龍區montessori playgroup
go

九龍區montessori playgroup [複製鏈接]

有無家長可以分享下邊間你地上過覺得好?BB即將1歲, 想報montessori playgroup.
我上網見有D一星期要上3日, 係咪真係要咁intensive? 佢始終得1歲仔...
一星期一堂既又唔多覺...定係montessori教學一星期一堂唔足夠?
請俾意見, 感謝~!
   31    0    0    0

引用:有無家長可以分享下邊間你地上過覺得好?BB

原帖由 mosmosma 於 14-09-10 發表
有無家長可以分享下邊間你地上過覺得好?BB即將1歲, 想報montessori playgroup.
我上網見有D一星期要上3日, ...
Montessori 嘅理念係要內化嘅,唔係一D技能嘢,所以真係要三日,仲要連續三日先可以起作用

回覆 sbux 的帖子

明白,咁請問有無邊間上過覺得好呢? THANKS

引用:回覆+sbux+的帖子 明白,咁請問有無邊間上

原帖由 mosmosma 於 14-09-10 發表
回覆 sbux 的帖子

明白,咁請問有無邊間上過覺得好呢? THANKS
歷史較長的有Best ConceXpt, 近年較人氣的有 Child InfinXty。爬文感受下口碑,好多嫁

回覆 sbux 的帖子

THANKS!!

我個仔返Bambino Montessori Home,由16個月開始返,比PN學到更多野,例如自理能力、禮貌、生活物件、用Montessori教具和日常生活工作訓練小肌肉...

Montessori playgroup絕非要孩子做背生字機器,而係順應佢地的敏感期去學習有關事物,所以孩子會很有自學能力和自信心,並對周遭人事都有尊敬愛護之心。

Montessori playgroup需要孩子有一定獨立能力才可以上,所以會要求孩子學會走路才可上課。未懂走路也可入表排隊,到懂得走路又有位便可上課,到時可以帶孩子先visit 幾間Montessori playgroup才決定那一間。

九龍區的Montessori playgroup有:
Bambino Montessori Home (超好,專業有愛心)
Best Concept
Montessori Korea
Infinity Children's World (有口碑,不過趨商業化)
Intelligence Montessori World (新開)

回覆 bonmom 的帖子

thank you!我今早都打了去兩間問, 話等到仔仔識行就會再CALL佢地,
希望上呢D playgroup可以幫到佢, 我好想佢學識自理能力 :)

mosmosma 發表於 14-9-11 10:42
回覆 bonmom 的帖子

thank you!我今早都打了去兩間問, 話等到仔仔識行就會再CALL佢地,
我大囡之前都有上BAMBINO....之後都諗住俾佢上....

不過未決定邊間,最近係其他post見到有媽咪話intelligence montessori world好, 諗住去試下堂,比較下.

bonmom 發表於 14-9-11 09:30
我個仔返Bambino Montessori Home,由16個月開始返,比PN學到更多野,例如自理能力、禮貌、生活物件、用Montes ...
其實我好唔明Infinity Children's 點解會有口碑?
我之前上過負責人daisy經中大搞既montessori course.
我上到一半已經想走, 亦決定唔會俾個囡去上Infinity Children's 既playgroup.
因為佢既態度根本唔係一個幼教工作者應有既態度.
佢覺得自己係岩晒, 所有錯都係其他人...
我試過同佢係堂上面討論ftm同working mom, 只有佢講無我講, 當佢知道我係ftm就開始轉話題.
佢覺得香港家長唔移民去外國就係對小朋友唔好,就係錯...
從佢講既野覺得佢好怨恨香港

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:Quote:sbux+發表於+14-9-10+18:14+Montesso

原帖由 wibbyandhubby 於 14-10-22 發表
贊同 ~
另外我是一個讀完montessori 課程的媽媽跟其他對montessori有興趣 的家長開了一個FB group. 如果有 ...
我想加入group可以嗎?我仔仔上緊Bambino,我想了解montessori多D,thx

Intelligence Montessori World (新開)
my son tried this one, he enjoyed his class a lot and the classroom is big and clean. Teachers are great too.

回覆 wibbyandhubby 的帖子

Hi, my son is turning one soon and I'm looking for playgroups , could you please add me into the fb group?

引用:Quote:sbux+發表於+14-9-10+18:14+Montesso

‹ 上一主題|下一主題