用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘朗X….一間"很現實"的學校 ...
樓主: sadkid
go

九龍塘朗X….一間"很現實"的學校 [複製鏈接]

我囝囝讀緊pn,幫囝囝選pn如果唔可以直升的我一定唔棟。你一早知,冇得怨咁多

Dear sadkid,
我個仔讀過馬𩣑山PN,佢班主任call 我話佢要repeat PN,原因係言語發展遲緩,佢咁専業話呀仔有問題,我同老公就去見主任問阿仔點遲緩? 個主任話班主任用錯字眼,之後show K1要學的56個中文詞語俾我地睇,話佢會跟唔上,再見校長,又sale 我叫阿仔讀全日。最後我們K1轉了去第二間,阿仔讀得好開心,現在小二了。希望你小朋友也找到一間愛護用心教導他的學校。

在這主題下看到各種意見及聲音,有認同,亦有批評。尊重言論自由,每個人的睇法,在乎從那個角度或身份去諗,希望你們明白從我角度看整件事的感受。

感謝給予我鼓勵的每一位。

Thanks for sharing

引用:在這主題下看到各種意見及聲音,有認同,亦

原帖由 sadkid 於 14-09-15 發表
在這主題下看到各種意見及聲音,有認同,亦有批評。尊重言論自由,每個人的睇法,在乎從那個角度或身份去諗 ...
Support u & thanks for your sharing

小女讀過同校N班, 當年比樓主小朋友更細, 只是十一月細B.
我不認為學校金錢掛帥, 因為學校一早已收小女, 8月開學時, 小女不足兩歲, 所以只可在十一月插班, 而學校其實收少了三個月學費.
當年小女都不可通過第一次評核, 但第二次收了.   而評核準則和外來學生一致.  據我所知, 他們幼稚園和小學都有留級制度, N班我就不知了.

sadkid, 雖然我們沒有完全經歷你和你小朋友遭遇, 但幼稚園選校只應是人生小插曲, 希望你們找到一間合適的學校

回覆:九龍塘朗X….一間"很現實"的學校

MF campus 都唔掂, 我小朋反番學有一半時間話唔要番學, 教唔到d乜, 回家未試過唱英文歌, 我一早預咗要再塭k1, 有幸有其他收, 一早通知學校, 點知嗰主任超現實, 有說話聽, 我都算, 只想好來好去, 依家我小朋友係新學校好開心, 約一星期已經回來唱兩三句英文歌, 總之, 我唔建議朋友去考, 實在不值.

回覆:sadkid 的帖子

朋友的小孩讀另一間分校,學校建議repeat n班

引用:朋友的小孩讀另一間分校,學校建議repeat+n

原帖由 Potato001 於 14-09-25 發表
朋友的小孩讀另一間分校,學校建議repeat n班
請問你係邊間分校??因為我小朋友係讀藍田分校,老師又好好,仲要仔仔好鐘意返學!!同埋都無叫我repert

好能真係人夾人啦~見上面有jm話mf分校唔好,我個仔返而好開心,日日返黎亨歌仔~老師比我感覺細心有愛心。
不過小朋友讀得唔開心,自己對間學校冇信心,我都支持轉過第二間

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+14-09-25+發表

原帖由 cathleenli_0704 於 14-09-25 發表
請問你係邊間分校??因為我小朋友係讀藍田分校,老師又好好,仲要仔仔好鐘意返學!!同埋都無叫我repert

...
馬鞍山分校

仔仔唔适合间学校,稳其他间得啦。唔一定要读拒个间。唔好捞气。

小朋友係mf 讀緊n班, 他好喜歡上學, 亦時常在家中唱學校歌, 而學校亦有排cd 給家長, 使家長和小朋友在家中一起唱歌, 本人覺得不俗, 會繼續升k1

我個仔讀緊mos think pn,又冇問題喎,反而我覺得老師好細心又交帶,反咗兩個星期已經好鐘意返學,回家又唱中、英、普兒歌。而且學校係主題教育,我buy喎!仲有好多cd同書可以係屋企學習!

老師講'一齊努力'和詢問教育背景也有問題嗎

我女PN亦讀馬鞍山分校,老師真係好好.而同學中有11月12月出世的,足2歲時插班,後來知道其中有一位男同學真係老師建議重讀PN,但佢父母都好認同老師意見.再者,老師亦真係開學不久已解釋清楚PN不是直升K1,是要通過評估的,但會有多過一次的機會,以及老師會盡力幫助.  
我又唔覺得學校好勢利喎,學費係同區比貴D囉

呢d學校唔讀都唔係自己損失

其實我覺得學校無咩問題,好多學校都唔係包pn直升k1, 如果老師都講話盡過力都攪唔掂你小朋友,可能你小朋友真係唔適合呢間學校,何苦叫佢勉強跟辛苦咁多年…
面試只係十幾分鐘,有時真係要返到學先知小朋友真章,
龍校都唔係包升小啦,如果係你小朋友真係跟唔到,升唔到k1,而話間學校有問題,我覺得咁對間學校好唔公平,
利申,我小朋友唔係讀呢間

回覆 creama 的帖子

因為你唔系間讀,唔系你小朋友,你可以說得如此客觀,好似好合乎情理。系,如果幼稚園升唔到小一,我覺得無可厚非。但試問2歲大滴小朋友個個講野有前有后,啱啱返學兩三個月,學校唔卑耐性,老師唔想浪費時間教小朋友,踢你見醫生,趕你出校,系家長問題定老師問題?

回覆:babykellie 的帖子

所以我講,如果唔適合呢間學校,何謂勉強,倒不如搵其他學校,但無謂咁樣話返之前嘅學校,
有d家長可能覺得比左學費,你就應該教好佢,應該接納佢,但有無諗過咁樣可能增加左個班主任嘅負擔而可能會影響埋其他學生,
或者媽咪可以搵d小班教學又無咁高要求嘅學校,令到佢小朋友可以得到更多嘅照顧,
只不過係間學校唔適合個小朋友,並唔係大家嘅錯,如果n班已經輸打贏要,你點過香港嘅教育制度。sad but truth.

‹ 上一主題|下一主題