用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有開小朋友讀國際學校
go

有開小朋友讀國際學校

各位媽咪,請問你地係咩學歷
我2公婆F.5 英文麻麻,你地認為我的小朋友讀國際學校有冇問題, 因我地英文一般加上學歷低.唔知會唔會影響小朋友.

回覆:有開小朋友讀國際學校

家長學暦並不是問題!但你要留意國際學校,無論見家長,學校通告全部用英文,你要睇下可否應付到。

可能有多少,但書始終係小朋友讀,你想佢行IS條路,照顧和財政上搞得掂,佢又考到,咁咪得lor,吾係想太多負面的東西。

有些國際學校係中英通告,學歷應該不是問題,最重要係財政能力。

最緊要間學校收你個小朋友,學校收得即系冇問題。

引用:家長學暦並不是問題!但你要留意國際學校,

原帖由 FennieMan 於 14-09-09 發表
家長學暦並不是問題!但你要留意國際學校,無論見家長,學校通告全部用英文,你要睇下可否應付到。

...
同意,簡單如小朋友唔舒服要打電話回校請假都要用英文溝通!
家長會都係,如果英文好d同學校都溝通得好d.

引用:Quote:原帖由+FennieMan+於+14-09-09+發表

原帖由 菠蘿媽媽 於 14-09-10 發表
同意,簡單如小朋友唔舒服要打電話回校請假都要用英文溝通!
家長會都係,如果英文好d同學校都溝通得好d.

...
不過國際學校雖然老師都是外籍,但校務處也有很多懂得講中文的香港人工作,不是完全溝通唔到。

家長同老師溝通自己小朋友情況要講英文

唔該哂各位, 我地英文其實小小傾計係可以的.現我都會比小朋友讀國際幼稚園的N先,其他到時再打算.

回覆:JoanJJJ 的帖子

你打算比哪間學校讀或者已有哪間學校收他?

引用:唔該哂各位,+我地英文其實小小傾計係可以的

原帖由 JoanJJJ 於 14-09-11 發表
唔該哂各位, 我地英文其實小小傾計係可以的.現我都會比小朋友讀國際幼稚園的N先,其他到時再打算.
...
小朋友學英文,自己又自學英文,睇英文書聽英文台講多D英文,言語是可學可進步的,加油

回覆:紅紅 的帖子

同意,不過要考慮家長會和升小面試時英語一定小不了!

JoanJJJ 發表於 14-9-11 16:55
...
要小心讀完國際幼稚園之後的出路。如果沒有把握入返國際小學,到時考不入IS 而孩子中文、數學的程度又入唔返傳統小學就會好麻煩。我主要是指ESF, 因為就算ESF KG有ESF小學面試priority,如果孩子表現不佳也不能入ESF primary, 而ESF KG的教學程度是非常淺的、以它的程度考其他IS也未必有把握 (當然視乎那間IS)。大部份IS幼稚園返半日、即每天只得三小時。玩完一年半便考小學,所以若果孩子只是返學那點點時間聽英語而平日家人是全中文對答,那未必足夠應付小學面試。聽過一些這樣的家庭孩子都fail了小學面試。所以準備要充足。其實我會建議真正的IS龍校, 考入了幼稚園後小學中學直昇,那較為有保證。無論如何,家庭語言主要是全中的,也應好好考慮將來的配套及文化差異。IS教學是很好的選擇,了解長遠資源分配加上家長的努力,相信孩子讀上去是開心又有前途的。

其實看你去那間國際學校,有些國際學校比較多西人或外籍的, 那就要在考慮一下,因為不只是看懂通告還有小朋友父母之間的溝通和聯誼等等。。
但是現在有很多國際學校是有很大批的港人或中文人,那其實就還好。
父母都是想給孩子最好的,如果認為國際學校好就不妨試一試啊。。good luck

回覆 beekay 的帖子

對呀,就算英文很好,但吾鍾意同人交往,熱情的small talk,就真的不要選外國人多的IS。你去又吾享受,吾去得多又驚小朋友被left out……

Jane1983 發表於 14-9-14 09:51
回覆 beekay 的帖子

對呀,就算英文很好,但吾鍾意同人交往,熱情的small talk,就真的不要選外國人多的IS ...
Why would the behaviour of parents affects the kids at school in a significant way?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

外國人家庭好熱情,好多學校外活動,小朋友越玩越熟,你吾同mingle,溝吾埋,活動吾去得多,人地吾叫你去,慢慢小朋友在班上就變得孤立...