用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 XXXXXXXXX
go

XXXXXXXXX

XXXXXXXXXXXXXX

呢個網而家勁多人爭,以舊年嚟計唔係中第一就係中五寶(即係嶺島,聖匡,李炳,日修,牧愛),即使係二線學校(如基道,合一堂,兩間獻主會),你唔放第一都係無機,所以你真係要諗清楚同埋睇吓到時自己有無BACK UP在手,再去決定點樣擺位

XXXXXXXXXXXX

今年34網多了一間學校: 保良局何壽南, 好野嚟架.

34,e 加真係好難選...

回覆:請問 34 網如何

我得15 分,唔識揀。農圃大熱……但運氣呢樣嘢,從來無我分

我大女舊年都中咗五寶,叩門間間都多人都癲所以叩唔到,好彩之前有私小BK-UP,唯有俾錢解決,細女出年K1都會考家姐嗰間小學嘅直屬KG,如果收就煩少一樣囉,大抽奬同叩門.....可免則免!!

我提議樓主可以留意吓聖公會日修,佢2015年會搬新校舍去啟德,呢間雖然都係五寶,但係轉咗新校舍分分鐘會升呢,佢之所以入咗寶係因為舊校舍勁唔開胃之餘仲專收SEN,不過據聞校長想逐漸減少收SEN數目,你小朋友今年先N,到佢小學嗰陣可能呢間嘢已經升咗呢,所以都可以諗吓放第二

原來牧愛都算五寶呀
靈光又點睇呢?  無乜人講

今時今日得15分想自行入一線小學? 算把啦, 連抽既機會都無
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

XXXXXXXXX

回覆 megwong1 的帖子

我細女都係今年N,今年都會同佢考幾間龍校,希望家姐嗰間直屬KG收番佢,等佢可以直升小一咁就唔使煩,如果唔係到時佢考唔到直/私,大抽奬又中寶的話,我真係喊得一句句囉!!

XXXXXXXXXX

唔好意思,想問吓一個白痴問題。我聽朋友講一要咗直資OFFER,學校就會通報教育局,截停咗你個大抽奬,無得大抽獎,咁何來BACK UP呢?決定要直資位就已經係塵埃落定啦喎。
我囡囡啱啱升K2, 升小一嘅嘢我真係乜都唔識。如我有誤解,請指正,謝!

引用:唔好意思,想問吓一個白痴問題。我聽朋友講

原帖由 airyaoi 於 14-09-11 發表
唔好意思,想問吓一個白痴問題。我聽朋友講一要咗直資OFFER,學校就會通報教育局,截停咗你個大抽奬,無得 ...
人地講緊用私校back up, 唔係用直G做back up 呀

airyaoi 發表於 14-9-11 00:54
唔好意思,想問吓一個白痴問題。我聽朋友講一要咗直資OFFER,學校就會通報教育局,截停咗你個大抽奬,無得 ...
所謂用"直資做backup", 係指考到直資後, 再全力準備去叩門 (如直資12月收咗你個小朋友, 你有5個月時間準備叩門, 而且可以只集中叩某一,兩間).
到時就算叩唔到門, 都起碼仲有間直資
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 megwong1 的帖子

報嚟試吓又無妨嘅,不過如果你有心儀的龍校,就應該做定多啲功課,例如睇吓往年考乜問乜,集中火力去谷個小朋友,好過樣樣叫佢做,因為間間學校收生準則都唔同,有啲重學術,有啲重德育,針對學校收生要求去做準備,好過到時盲中中乜都唔知求其去考,到時咪棧陪跑,不過最重要都要睇吓你小朋友適合啲咩學校而去選擇,始終讀嗰個係佢唔係你,個個都想自己仔女入名校架啦,但係若果佢根本唔係嗰個材料,就算俾你入到,但年年包尾都無癮啦

Tigerpooh  exactly  發表於 14-9-11 16:38