用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實梁式芝算係好學校嗎?
樓主: dororo
go

其實梁式芝算係好學校嗎?

引用:回覆+憫父+的帖子 真係唔該晒你比左D咁仔

原帖由 dororo 於 14-10-14 發表
回覆 憫父 的帖子

真係唔該晒你比左D咁仔細的資料我,
咁你頭一二揀咩?

回覆 TwinWong 的帖子

Twinwong,多謝你既安慰呀!!

TwinWong    發表於 14-10-14 20:31

回覆 ^曾小姐^ 的帖子

STP

馬媽媽  What is STP?  發表於 14-10-15 17:21

dororo 發表於 14-10-14 19:37

STP
唔好意思,即係邊間?因我今年都要揀,所以想睇下點揀好
thanks

揀學校黎講,呢區B1女校係得兩間
ST PAUL LAM TIN,ST CATHERINE
好多老師都唔讚成兩間揀1,2志願咁填的

dororo 發表於 14-10-14 17:32
回覆 憫父 的帖子

dororo

請問你覺得邊方面似B2?

醒目開學勳章

dororo 發表於 14-10-14 17:32
回覆 憫父 的帖子

或者叫囡囡今年努力D, 爭取好成績,下學期可以試下去心儀學校考插班。

回覆 dororo 的帖子

如果你囡囡成績好好,而一直保持好好成績, 相信入大學不難,又或者F2申請轉校。呢區好好成績女仔選女校首選St Paul / St Cat 其中一間,但學位有限。 估計梁式芝應該是1C.  Band 1 女仔派不到 St Paul / St Cat ,次2,3 選它, band 2 生應該不多。可否告知你怎樣覺得它是band 2? 學術水平?

回覆 betsymak99 的帖子

當然我唔係教育局,B1 或B2我唔識評定,
就以我囡囡讀了個多月睇,
其實梁式芝測默都多的
但如果你攞STP 的QUIZ一比,
就睇得出深淺可見
又或者可能梁式芝是由淺入深吧

Can you advise what STP is?

By the way, you can let your daugter do extra exercises to keep up her standards.

回覆 馬媽媽 的帖子

shana_ng_533 發表於 14-9-9 00:34
其實我係觀塘區band 1 中一嘅學生,我就覺得梁式芝真係要一d唔怕嚴格、超有能耐嘅band 1女仔先入到,因為梁式芝好少activities,再加上對學生嘅要求較其他中學嚴格,我自己就讀Lam Tin St.paul,我個人認為this好d...

shana_ng, 你好叻女, 中一生就上bk 發言比意見。

請問你可否講多些關於 Lam Tin St. Paul 的點滴。

In Kwun Tong, not all Band 1 girls can study in St Paul or St Cat. In fact, many girls will choose 梁式芝 as second choice, which is better than many schools in Kwun Tong or even in Hong Kong. Thus, you encourage your daughter to study hard and get higher rank in 梁式芝. If she can do so, she still can study University after 6 years.

Besides, I don't know what STP refers and I cannot give any comment on it.

我估STP = St Paul Lam Tin.  如果是,當然是St Paul 勁啦。聽聞英文上學期教f.1下學期。

Lily2003  我立過佢書單, 中文普通話英文兩   發表於 14-10-16 21:41

betsymak99 發表於 14-10-16 10:27
我估STP = St Paul Lam Tin.  如果是,當然是St Paul 勁啦。聽聞英文上學期教f.1下學期。 ...
我見f.1本英文係用f.2既英文書.

Lily2003  f2買 F.3 longman elect 兩本  發表於 14-10-16 21:43
Lily2003  我見 f.1 買 F.2 longman Elect    發表於 14-10-16 21:42

dororo 發表於 14-9-8 04:12
聽聞佢又剛轉新校長,唔知呢間學校好嗎?

如果齋校, 自從李慧斯出現, 呢間中學好出名, 好多band 1人放佢第二。 第一當然係個兩間女校啦 !

不過, 一講交通出入方便, 經常課外活動攪到成六七點鐘, 咁都唔洗講, 大部份都會選佢。Band 1A band 1B 不二之選。

我女b2頭, 我就好想入, 想問校風如何, b2 大抽獎可以入讀機會高嗎?

女校泥計第三間好校风好嘅學校, B2头入紙去博自行IN, 睇下啊囡反映,
自行LEE 輪B1女生, 一定去博SPSLT, ST. CAT唔同你爭

THANKS !  我都預自行入機會係微, 不過都睇埋LEE 2次呈分, 希望考好D返回B1 組, 吾使甘煩 !

TwinWong  ADD OIL~  發表於 14-10-17 16:42

請問梁式芝校內有咩活動?