用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好彩早左接放學,差啲冇左個仔
樓主: joewin1212
go

好彩早左接放學,差啲冇左個仔 [複製鏈接]

回覆:Bbpig2014 的帖子

我個仔冇讀lu,如果有係到讀嘅家長希望你地自己留意多啲啦!

我覺得樓主咁攪大件事係合理喎。學生係學校時,安全責任完全係校方度(當然唔計撞親仆親。。。),家長一d關係都冇,同番屋企同個仔傾係兩件事!樓主唔喜歡的係老師的處理態度,發生咁的事冇人想,但老師連表示關心小朋友都冇,呢間學校我都唔要!

I think safety is the top priority for every school.  The kid is only 2 yrs old.  Even the whole issue seems to be exaggerated., but if such incident happens on anyone of us, I don't think no one would not get mad! Besides, the follow up and the attitude of the school in charge is very important and crucial.  Please bear in mind this is a kindergarten!

hkpapa852 發表於 14-9-10 20:18
同2歲幾既小朋友就無野可以討論嗎?
唔通唔駛問佢點解自己走出來嗎?
唔係間間學校好似你小朋友間學校咁ge 放學模式的.
我仔的幼稚園, 由課室門口到學校門口都長開的.
唯有唔同ge 係,
學校門口有一堆老c 企喺度睇住哂.

ahmatt 發表於 14-9-10 14:20
樓主想即走,學校似乎要一個月通知,老師教樓主寫信是但一個理由免一個月通知。

又係果句,唔通你認為老師 ...

其實樓主個重點唔係話要免一個月通知。
而係點解老師會教佢樓主寫埋d 咁ge 理由。

樓主除左係嬲點解學校唔睇實個仔之外,
仲嬲點解出事之後,學校冇即時作出相對的應變措施。

坦白講,今次真係樓主好彩,
小朋友如果真係出左門口,真係想搵都唔搵唔返。

其實換轉係你小朋友,
對於今次事件,你又會點處理呢?

回覆:好彩早左接放學,差啲冇左個仔

我都有聽過朋友見到類似的事件發生,但係第二間幼稚園,個小朋友唔知點解可以走到校門口,好在有家長睇到帶番個小朋友入學校!

kaman710 發表於 14-9-11 10:22
其實樓主個重點唔係話要免一個月通知。
而係點解老師會教佢樓主寫埋d 咁ge 理由。
咁樓主小朋友依家退左學,有無俾多個月通知同學費先?

學校走仔係好錯,但事情樓主所述並沒有說明學校主任道歉後佢有咩要求

樓主一味說學校態度照舊,但沒有說明所指什麼,樓主應該寫清楚,因為佢開人校名,學校在明佢在暗,BK好多人睇,有心讀的家長搜尋校名即見此POST

sunnymama2 發表於 14-9-11 07:09
我覺得樓主咁攪大件事係合理喎。學生係學校時,安全責任完全係校方度(當然唔計撞親仆親。。。),家長一d ...
我同呢間學校一D關係都無,只是希望EK呢度可以有一個好平台讓家長互相交流。

開人校名,攪大件事,都要睇下自己做左家長能做的事沒有。
老師道歉,家長認為不足夠,咁可以提出要求學校告訴佢會有什麼什麼措施,如果無提出,又點可能預期學校做左野一家話佢知。
成件事,小朋友相信毫無困擾,究竟點引申到 "但老師連表示關心小朋友都冇"?

老實講,呢間學校有咁既家長,D學生都應該幾難較好。

ahmatt 發表於 14-9-11 11:12
我同呢間學校一D關係都無,只是希望EK呢度可以有一個好平台讓家長互相交流。

開人校名,攪大件事,都要睇 ...

我都同呢間學校一d關係都冇,只係根據樓主所述,睇到老師對學生唔關心,呢d野係家長選幼稚園最重要。如果連呢點都唔care,咁請不要做人父母。我自問都係以事論事咋

sunnymama2 發表於 14-9-11 11:30
我都同呢間學校一d關係都冇,只係根據樓主所述,睇到老師對學生唔關心,呢d野係家長選幼稚園最重要。如果 ...
一樣還一樣,走仔係錯但不代表老師對學生唔關心
家長唔滿意老師答覆,亦不代表老師對學生唔關心

引用:Quote:sunnymama2+發表於+14-9-11+11:30+我

原帖由 ahmatt 於 14-09-11 發表
一樣還一樣,走仔係錯但不代表老師對學生唔關心
家長唔滿意老師答覆,亦不代表老師對學生唔關心
如果家長感覺唔到關心,唔係強行要說服自己相信學校係關心呀嘛.....

liliankaykay 發表於 14-9-11 13:54
如果家長感覺唔到關心,唔係強行要說服自己相信學校係關心呀嘛.....
家長感覺唔到關心,無必要數臭間學校

小朋友是否喜歡上課可以是其中一個指標,去了解是否合適小朋友

老師都係人會有機會出錯,如果單憑一次錯誤就認定這個老師不適合教書太偏激了吧

回覆:liliankaykay 的帖子

好明顯ah字頭嘅家長,就你嘅留言我好相信你同學校有關係,你咁多嘅留言全部都係問你想佢點即,佢都道左歉咯,改左你都唔知啦!咁即係我升你一巴我同你講句唔好意思係唔係一樣?世界有你這些想法的人,遲啲又會多多幾個殺人犯,殺完人可以道句歉就咩事都冇!我就係要比更多家長知道呢間學校有幾唔好,你其實各位家長覺唔覺得個接放學程序好有問題?第一放學時所有班級一齊放學,成班家長衝去課室成間學校好混亂?第二學校大門長期打開!第三没有一個老師係學校大門!·如果正常嘅家長,見到自己的小孩走失我柤信每一個家長都會好緊張,班主任見到我自己帶返個仔入課室,第一句同我講嘅:你個仔見到我就出左去(我個仔根本係課室入面,點會見到我?)同埋佢鍾意周圍走,我話唔讀個主任就係叫我簽個份退學申請表,根本個主任同個班主任都唔想比個校長知道呢件事,班主任責任最大一啲歉意都冇,仲賴係我個仔嘅問題,想我退左學就算,我諗冇乜家長會接受到!但呢位ahmatt嘅家長所有嘅留言,比我嘅感覺完全只係站係維護學校嘅一方,一個正常嘅家長個個都覺得學校有問題,呢位家長嘅身份先係一個疑點,?而家個校長親自承認佢學校有疏忽,同埋會改善接放學時程序我而家都唔會再追究,希望各位家長留意下學校接放學時的情況,唔好再有同類事件發生,祝各位的小朋友有個安全開開心心的上學去!

ahmatt 發表於 14-9-11 11:12

開人校名,攪大件事,都要睇 ...

申報: 我都同呢間學校冇關係, 亦都唔係住呢區, 更加唔係d教職員, 只係一個working mama!

就係因為有EK呢個平台, 大家更加可以唱所欲言. 應由"讀者"去judge 呢件事對與錯.
如果樓主只係單憑幾隻字, 可以唱衰成件學校, 咁樣, 樓主的威力的確無比.

我小朋友讀嗰間幼稚園, 喺EK都被人唱衰到飛起.
但我冇因為咁而冇報嗰間幼稚園, 相反, 更成為我"心儀"幼稚園之一.
呢個平台, 我只會作為參考, 我會由交表, interview 再去觀察學校, 單憑幾隻字唔會影響到有判斷能力的家長.

joewin1212 發表於 14-9-11 14:55
好明顯ah字頭嘅家長,就你嘅留言我好相信你同學校有關係,你咁多嘅留言全部都係問你想佢點即,佢都道左歉咯 ...

唔好勞氣 (唔知以為我同你識得 ^^)

自己都有小朋友, 如果發生喺自己身上, 相信我的反應都會同你一樣.

有話直說, 問心無愧已經足夠.

joewin1212 發表於 14-9-11 14:55
好明顯ah字頭嘅家長,就你嘅留言我好相信你同學校有關係,你咁多嘅留言全部都係問你想佢點即,佢都道左歉咯 ...
樓主,你想點追究學校我管唔到你
但你要明白,學校係教育同照顧學生的地方,而不是滿足家長要求的地方
學校主任已經同你道歉,你係針對老師,迫校長找你解釋,你只是滿足自己消費者太曬的心理。
你咁玩個老師,你小朋友唔走真係唔得,學校知道有你呢類家長,自然有方法令你小朋友備受保護,一條毛都唔會少,最終後果你日後便會知。

講真學費已交、校服已買全部雜費加加埋埋成四千幾蚊,返得個四日學就有單咁嘅野,我仲有一個細女得幾個月,…………你估真係好得閒,唔係忍無可忍先會出聲!

你覺得我係玩個老師,逼個校長同我解釋?公道自在人心同你呢啲人講野簡直不可理喻,一間學校連最基本嘅安全責任都冇,已經唔好講話學唔學到野,我本身亦不是所謂的怪獸家長,比左錢就大灑,把囗係你到你鍾意講咩隨便你點講!我只係知稍為有良知的父母會明白我的處境……

‹ 上一主題|下一主題