用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好彩早左接放學,差啲冇左個仔
樓主: joewin1212
go

好彩早左接放學,差啲冇左個仔 [複製鏈接]

回覆:好彩早左接放學,差啲冇左個仔

學校的處理真是很有問題。好彩無事。

樓主咁急,已找到了其他學校嗎

回覆:SS0512 的帖子

緊係末啦!而家咁急都好難揾!

佢地處理手法好有問題!! 去蘋果投訴la!!

雖然走左仔,老師除左道歉,你還期望什麼?

今次無事確係好彩,你想咩要求直接同校長講LAW,唔通你指意老師自己同學校自首?

ahmatt 發表於 14-9-10 12:25
雖然走左仔,老師除左道歉,你還期望什麼?

今次無事確係好彩,你想咩要求直接同校長講LAW,唔通你指意老師 ...
jm 你有冇睇到呢句?
我想樓主唔係期望道歉呢d 說話而係希望學校真心去改善問題, 避免問題再次發生。
另佢退學, 學校係咪應該問返係咪關走失仔事件呢? 佢冇問不但只, 仲"教"返家長係因為私人理由而唔讀, 完全唔好提佢ge 錯誤wor! 你唔覺得有問題咩?!

我同學校講唔讀,個主任仲叫我交多一個月學費,如果經濟唔得就叫我簽一份割免申請表,仲教埋我寫份表退學係因為私人理由覺得個仔唔適合讀呢間學校,將佢地嘅錯誤完全推得一乾二淨,個校長件事已經四日一個電話都冇打過比我,班主任同埋個主任比我地嘅答覆正係話唔讀就算,完全一啲歉意都冇,係到奉勸有意比小朋友讀呢間學校嘅家長,呢間學校連最基本嘅安全都比唔到小朋友,仲點叫家長放心係到讀!

esmetam67  agree!  發表於 14-9-11 09:32

有冇通知校長?

kaman710 發表於 14-9-10 12:43
jm 你有冇睇到呢句?
我想樓主唔係期望道歉呢d 說話而係希望學校真心去改善問題, 避免問題再次發生。
另佢 ...
樓主想即走,學校似乎要一個月通知,老師教樓主寫信是但一個理由免一個月通知。

又係果句,唔通你認為老師會教樓主寫免一個月通知的原因是擔心孩子再走而即時退學?

重點係,樓主問老師要寫免一個月通知時,有沒有說明原因是擔心孩子再走而即時退學,還是只為寫免一個月通知
另外相信以私人理由成功免一個月通知的機會大過樓主數臭學校,學校收到樓主數臭學校係會調查但反而唔會咁易容免一個月通知,因為最基本小朋友當日係真係無出事(好彩)。

回覆:ahmatt 的帖子

個校長到今時今日個電話都冇,唔知個主任同個班主任係咪想臭史密冗,一啲歉意都冇仲賴我個仔鍾意周圍走,到底個老師有冇腦架?既然賴一個兩歲半嘅小朋友!

joewin1212 發表於 14-9-10 15:12
個校長到今時今日個電話都冇,唔知個主任同個班主任係咪想臭史密冗,一啲歉意都冇仲賴我個仔鍾意周圍走,到 ...
咁究竟你想學校點嗜? 你直接同學校講LAW
你都諗住唔讀佢啦,括出去找果校長對質

回覆:好彩早左接放學,差啲冇左個仔

學校到而家完全冇一個交代比我地,正係想件事不了了知,校長更加唔駛講,校方根本唔承應佢地有的疏忽,更加唔駛講要佢地改善,我只係想繼續係到讀嘅小朋友有一個安全嘅學習環境,校方接送放學時會加倍留意,但校方比到嘅答案係意見接受、態度照舊!

joewin1212 發表於 14-9-10 16:02
學校到而家完全冇一個交代比我地,正係想件事不了了知,校長更加唔駛講,校方根本唔承應佢地有的疏忽,更加 ...
樓主赿講令我赿多疑問:

(1)  學校到而家完全冇一個交代比我地

其實你想要什麼交代?

(2) 校方根本唔承應佢地有的疏忽

你唔係話主任已向你道歉咩?你想學校書面向你道歉?
(3) 校方比到嘅答案係意見接受、態度照舊
學校俾咩答案你?態度照舊是指又有學生走失?

joewin1212 發表於 14-9-7 03:21
我個仔係將軍澳保護兒童會施吳淑敏到讀n班,今日接放學我係學校門口等,我見住我個仔係班房門囗繞過班主任 ...
想問下咁你有冇同個仔討論過呢件事呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

我個仔得兩歲幾,你想我同佢討論啲咩?

回覆:ahmatt 的帖子

呢位家長就你呢番說話我覺得你同學校個啲主任冇乜分別,學校走失學童咁大件事校方態度回應係你唔讀就算,班主任推捨責任校長件事五日一個電話冇到,如果唔見左個仔嘅係你我想問你會點做?

joewin1212 發表於 14-9-10 19:00
我個仔得兩歲幾,你想我同佢討論啲咩?

同2歲幾既小朋友就無野可以討論嗎?
唔通唔駛問佢點解自己走出來嗎?

保會的小朋友,放學後如未有家長接係要留係課室入面,由班主任/老師照顧;直到有家長接放學,通知門口的老師,再由該老師通知課室中的老師才會叫小朋友離開課室,呢樣係學校既規舉。仲有學校度大門係長期關上,基本上沒有K2的男生都未必夠力開,咁一個未夠三歲小朋友又點開門走?

一個3歲唔夠既小朋友可以完全避開課室老師,再避開埋門口個老師兼開埋門走,有點不可思議
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

要向學校講返!下次小心D!

回覆:hkpapa852 的帖子

當然我會叫我個仔唔准自己走,但畢竟佢第一次返學佢都係返得個四日學,可能唔知咩叫規矩,佢地學校到大門放學後係長開的,接放學時成班家長沖唒入課室,我個仔就係呢段時間先經過走廊再係大堂直出學校門囗,大門口一個老師都冇,學生家長出嘅出入嘅入,走失個曰仲要兩個老師睇三個學生,根本呢個接放學程序係好有問題,校長今日終於打黎話原來個廣播器壞左,話會改善接放學程序個班主任仲係依然故我,同個校長講佢有跟住我個仔,但係點解個日係要我自己帶返個仔入課室,點都好我只係想繼續係到讀書嘅小朋友安心讀書,佢地終於肯改變接放學程序而唔係愛埋不理的態度,這是我想要求的。

引用:呢位家長就你呢番說話我覺得你同學校個啲主

原帖由 joewin1212 於 14-09-10 發表
呢位家長就你呢番說話我覺得你同學校個啲主任冇乜分別,學校走失學童咁大件事校方態度回應係你唔讀就算,班 ...
我係同ah個位家長講!

無論什麼原因,走失學童都係幾嚴重的事,樓主我建議你盡快轉校,這段時間自己睇緊啲。
‹ 上一主題|下一主題