用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦節
樓主: missshasha
go

校際朗誦節 [複製鏈接]

朗誦, 對於平時少出聲說話的小朋友,
我覺得可以幫助建立面對群眾的自信.

我仔好細個時就係呢類小朋友,
我由佢k3開始, 玩到現在11歲,

佢現在不至於係一個勇於發言的學生,
但起碼佢當住成班人面前朗誦佢都唔怕,
而且上堂做 presentation 時佢知道要眼望住人,
而唔係望住個講稿或 powerpoint.

我每年問個仔報唔報校際, 佢都話玩,
即使佢唔係年年都有獎.

雖然學校講明唔會 train 小朋友,
但起碼學校唔會阻家長報名,
仲提我地要準時交form (錢就在雜費戶口過數).

我覺得唔需要特別搵老師教,
如果自己能理解首詩, 就自己教小朋友.
當然, 如果一心想拿獎, 就另計.

王家爸爸    發表於 14-12-4 17:33

引用:Quote:原帖由+grandview+於+14-12-02+發表

原帖由 marcuscyrus 於 14-12-02 發表
咁如果我啲小朋友本身真係咁內向,我諗再早啲我就比佢試了。你講的情況,我細仔正正以前係咁,k2時我同佢玩 ...
請問個豬肉朗誦比賽叫咩名? 有興趣!

王家爸爸  星島親子X有廣告?  發表於 14-12-4 17:35

回覆:aaaiqc 的帖子

有好多地區朗誦補習社自己都有攪,搵你自己住個區的補習社,方便自己。

引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+14-12-02+發

原帖由 aaaiqc 於 14-12-04 發表
好多架,google下就有

birdbird 發表於 14-12-2 20:47
朗誦, 對於平時少出聲說話的小朋友,
我覺得可以幫助建立面對群眾的自信.

Mine too.  He's shy all the way since 2.  However, since he was 4, he has joined speech competition, so he gets used to joining these kind of competitions every year, esp. his elder sister always joins every year and gets awards often, he admires her.  This year, he gets award for the first time in HKSMA.  He is very satisfied.
I don't expect him to be very keen on recitation as he's not that kind personality, however he's not reluctant, and still willing to do so, so I don't send him to private teacher, but try it on our own.  I just wish him to continue with public speaking so that in the future, at least, he's not reluctant to speak publicly, winning awards are just the side benefit.  More important, is to let him build experience with public speaking  and gain self confidence as he grows.  Nothing more precious than these.

Yanamami    發表於 14-12-4 19:46

回覆:校際朗誦節

朗誦是評判好主觀的行為,出去學下當拿經驗。阿仔普通話有學校老師指點,又另找老師加操兩堂,結果是第三。英文自己練了三日就去比賽,反而有第二

回覆:821828 的帖子

順帶一問,校際朗誦期間,可以拍攝嗎?

Yanamami  Of course NOT.  發表於 14-12-9 15:37

回覆 monsterpp 的帖子

不能,有d場好嚴,電話都吾進用,驚你錄音。

要求係要熄電話

要求還要求,不過好多都唔做,但我覺得最少都轉無聲la. 我有一場有個唔知係家長或老師,佢攞個電話出來想熄機,我見到佢有成十張八張粉紅色紙,好彩個同學仔無理D响聲繼續表演。

我囝囝果場,有兩位太太仲攞電話出來影video,我相信職員當時係知,但並無阻止或任何行動,只是在完場時提家長唔可以再咁做

回覆 lingling06 的帖子

可以取消資格的!家長有時仲吾聽話過小朋友

垃圾評分的比賽!無標準!只有主觀,無客觀!

引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+14-12-02+發

原帖由 aaaiqc 於 14-12-04 發表
校際冠軍都係得支旗,出面d豬肉獎(有d都好認真架)三甲有杯,優異有掛牌,亞仔仲開心。

王家爸爸  訓練自信  發表於 15-1-19 17:49

引用:Quote:原帖由+aaaiqc+於+14-12-04+發表請問

原帖由 11B 於 14-12-21 發表
校際冠軍都係得支旗,出面d豬肉獎(有d都好認真架)三甲有杯,優異有掛牌,亞仔仲開心。

...
豬肉獎比賽認受低呀....

引用:Quote:原帖由+11B+於+14-12-21+發表校際冠

原帖由 sissysze 於 14-12-21 發表
唔一定!有d被視為豬肉的比賽,人地講明唔到評分標準就三甲都有機會漏空。兩個或以上評判,即時用鉛子筆俾分同評語就交去後面助手將所有評判的分加哂,無反兜!
校際反而無標準,唔同場次83可以冠軍,86可以乜都無。一個評判。完哂全部,個評判又刷又改d分同評語。∞

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-12-21+發表豬

原帖由 11B 於 14-12-21 發表
唔一定!有d被視為豬肉的比賽,人地講明唔到評分標準就三甲都有機會漏空。兩個或以上評判,即時用鉛子筆俾 ...
可以話比我知個比賽名稱嗎? 志在鼓勵下阿女等佢多d 自信心.

sissysze 發表於 14-12-21 09:56
參加豬肉獎比賽的目的是訓練膽量,認受度不是問題。
‹ 上一主題|下一主題