用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦節
樓主: missshasha
go

校際朗誦節

我地學校會問小朋友邊個有興趣玩,然後去同老師"試音"OK就老師搞點,$都唔駛比。不過都係果句,靠人不如靠自己,如果我自己唔跟,一定無運行.

joyce919 發表於 14-10-16 15:51
我地學校會問小朋友邊個有興趣玩,然後去同老師"試音"OK就老師搞點,$都唔駛比。不過都係果句,靠人不如靠自 ...

咁好唔洗比錢,我哋獨誦係自己比錢,老師同佢練習,集誦就當然唔係自己比,但老師跟咗成績都唔錯

joyce919  自己叫學校代報就要$,但老師唔   發表於 14-10-17 10:06
joyce919  集誦/獨誦(老師揀咗)就唔駛$. 自   發表於 14-10-17 09:59

引用:+本帖最後由+penpen+於+14-10-16+17:55+編

原帖由 penpen 於 14-10-16 發表
唔錯即係三甲定優異優良?

penpen  兩樣都有  發表於 14-10-16 19:00

回覆:校際朗誦節

我想問小朋友參加獨誦時,是否家長要求參加比賽,由家長訓練,而不是老師選拔,就會被厭棄,沒有在校內上台預演的機會。而該校全年只有幾位學生參加獨誦,取的不過是優良,優異。

引用:小朋友報了英詩朗誦丶需要出去報course學嗎

原帖由 missshasha 於 14-09-05 發表
小朋友報了英詩朗誦丶需要出去報course學嗎?自己教得嗎?請教有經驗媽媽! ...
我兩個仔都是我自己教,ok的,弟弟現小一,去年參加5-7歲組別拿了第三,今年小一,二男子merit。哥哥現小三,幼稚園時玩了一次5-7,之前兩年我忘記幫他報名,今年參加小三男子組得亞軍。
我主要教他們準確發音,句中重要的字要stress,音調配合句語,加少少面部表情,我唔太喜歡誇張acting。

HaYi 發表於 14-9-6 09:45
通常有獎都特别找人,我志在參與就自己教
唔定喎~阿女学校老師自己一手包辦,同学小息、食完午飯或放学後去練,好多都有獎。

回覆 AHGU 的帖子

講到「嫌棄」有d沉重,不過我小朋友學校事先講明,吾經學校報的,獲獎的處理亦不一樣,類似係不會紀錄在學校的嘉獎record內。
不過朗誦比賽,都係比小朋友一些經驗、閱歷,見吓場面,訓練吓發音、演講postiure咁,覺得對小朋友有益就做lor。如果小朋友叻叻攞到獎,老師知道了,下年選他的機會也大增。

引用:回覆+AHGU+的帖子 講到「嫌棄」有d沉重,

原帖由 Jane1983 於 14-12-02 發表
回覆 AHGU 的帖子

講到「嫌棄」有d沉重,不過我小朋友學校事先講明,吾經學校報的,獲獎的處理亦不一樣, ...
可惜一開學就同全班講,獨誦比賽係比D朗誦好叻嗰D人參加㗎!我小朋友回來說的。在9月1日

王家爸爸    發表於 14-12-2 11:54

引用:回覆+AHGU+的帖子 講到「嫌棄」有d沉重,

原帖由 Jane1983 於 14-12-02 發表
回覆 AHGU 的帖子

講到「嫌棄」有d沉重,不過我小朋友學校事先講明,吾經學校報的,獲獎的處理亦不一樣, ...
唔係我唔想經學校報,而係阻難重重,我可以點?已經係家長付款,訓練,帶去比賽,咁都要阻,到底存什麼的心去做教育?

王家爸爸  點解呢?  發表於 14-12-2 11:52
Jane1983    發表於 14-12-2 11:47

回覆 AHGU 的帖子

咁你借位鼓勵佢,「係呀,要好叻叻ga,你努力做,做得好,可能老師會選你。」
小朋友有興趣就試吓,新開學,老師又忙,睇漏眼都吾奇

AHGU 發表於 14-12-2 09:25
我想問小朋友參加獨誦時,是否家長要求參加比賽,由家長訓練,而不是老師選拔,就會被厭棄,沒有在校內上台 ...

這樣心態的學校很難產生三甲。

birdbird  同意  發表於 14-12-2 20:41

仔仔學校可以自由參加,原本我仔唔想參加,點知中文老師揀左佢仲要獨誦。老師每星期同佢練兩次,上星期六去比賽,攞到84分雖然不入三甲當攞經驗.

引用:回覆+jessx+的帖子 不過唸深一層,攞呢D經

原帖由 grandview 於 14-12-02 發表
回覆 jessx 的帖子

不過唸深一層,攞呢D經驗,究竟係為左咩??
如果佢地對住咁多人講野都唔驚,升中面試都會好啲掛

grandview 發表於 14-12-2 12:46
回覆 jessx 的帖子

不過唸深一層,攞呢D經驗,究竟係為左咩??
為左面对群众,練大胆練自信; 為左学会付出努力,爭取成果; 為左从中学会欣賞文学; 為左学习付出後失敗,点样去面对失敗同檢討;為左学习点去欣赏别人……

引用:回覆+marcuscyrus+的帖子 最怕對住咁多人

原帖由 grandview 於 14-12-02 發表
回覆 marcuscyrus 的帖子

最怕對住咁多人驚,
咁如果我啲小朋友本身真係咁內向,我諗再早啲我就比佢試了。你講的情況,我細仔正正以前係咁,k2時我同佢玩了個豬肉朗誦比賽,自此信心大增

grandview 發表於 14-12-2 13:05
回覆 marcuscyrus 的帖子

最怕對住咁多人驚,

唔会,只要俾多d鼓勵同認清參賽目的係練自信定攞獎。我細女由K3驚到腳震到而家P5,年年參加幾項,已表現自如得多. 年年參加年年輸,但年年问佢年年都話要參加.

引用:Quote:原帖由+grandview+於+14-12-02+發表

原帖由 marcuscyrus 於 14-12-02 發表
咁如果我啲小朋友本身真係咁內向,我諗再早啲我就比佢試了。你講的情況,我細仔正正以前係咁,k2時我同佢玩 ...
佢今年沒有獎,問佢出年玩唔玩佢話玩喎