用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦節
go

校際朗誦節

小朋友報了英詩朗誦丶需要出去報course學嗎?自己教得嗎?請教有經驗媽媽!

回覆:missshasha 的帖子

我都想知。因為一開學小朋友就被中文科老師招手。不過係廣東話獨誦。

通常有獎都特别找人,我志在參與就自己教

自己教都可以有獎架! 可以上網搵下, 有D外籍老師有錄音比學生聽。不過呢D錄音用黎跟發音好啦, 快慢/大細聲就唔好跟, 要自己了解左篇野, 再演繹出黎。
我搵到一個有錄音聽既網。
http://tcnenglish.com/65th-speech-festival-2013-2014/

我真係好傻  唔該哂  發表於 14-9-12 11:25
joyce919  Thanks.  發表於 14-9-6 11:29

回覆 silvia_ng 的帖子

Thx you so much!

thx !!

上小學後參加了兩年英文朗誦,我只係同佢go through篇嘢d字讀音,讀熟,念熟,再一齊探討下內容...學校老師又會指點一下,成績都唔錯,好好彩舊年攞咗支旗,所以我覺得毋需外面請老師,最重要係小朋友參與得開心投入,我女每年都係佢自己話要參加㗎

簽名被屏蔽

回覆:tutor103 的帖子

tutor103  隔離個post 又話亞仔比老師睇死
呢個post 又話你女友教中文:廣告

vincher  ,……  發表於 14-9-8 16:30

引用:tutor103++隔離個post+又話亞仔比老師睇死

原帖由 jswailam928 於 14-09-06 發表
tutor103  隔離個post 又話亞仔比老師睇死
呢個post 又話你女友教中文:廣告

...
佢無講過是自己個仔喎,佢只是講某某小學既小學生咋!

唔使出去特別學

只要小朋友肯背熟篇野,就成功左六成

Sharing .... 登入後:

第六十五屆香港學校朗誦節: 請選第一部份下午二時三十分 / 選第二部份下午七時三十分http://www.etvonline.tv/web/speechfestival/2014/#prettyPhoto

第六十五屆香港學校朗誦節,已於2013年11月18日至12月18日順利舉行。為期一個多月的朗誦節反應熱烈,超過十九萬名參賽者(197,600)參與這個學界盛事。部分獲評判推薦的優勝者,已於2014年1月24日應邀到青年廣場Y綜藝館進行表演。各優勝者的表演現已上載於香港電台教育網站eTVonline,歡迎各位老師、學生和家長一同欣賞優勝者卓越的表演。

六十四屆香港學校朗誦節: 請選第一部份下午二時三十分 / 選第二部份下午七時三十分

http://www.etvonline.tv/web/speechfestival/2013/

六十四屆香港學校朗誦節,已於2012年11月19日至12月19日順利舉行。 為期一個月的朗誦節反應熱烈,超過二十萬名參賽者(203,162)。部分獲評判推薦的優勝者,已於二零一三年一月二十五日應邀到    青年廣場Y綜藝館進行表演。各優勝者的表演現已上載於香港電台教育網站eTVonline, 歡迎各位老師、學生和家長一同欣賞優勝者卓越的表演。

睇去年得獎者表演, 無論中,英文朗誦, 亦無論中小學, 都好好聽, 好有感情及表情!!

如果想自己教朗誦, 參考吓呢個 http://www.etvonline.tv/web/speechfestival/2014/#prettyPhoto 網上朗誦得獎者表演, 我相信獲益良多

小時了了 發表於 14-9-8 10:19
睇去年得獎者表演, 無論中,英文朗誦, 亦無論中小學, 都好好聽, 好有感情及表情!!

如果想自己教朗誦, 參考 ...

thx for sharing

引用:上小學後參加了兩年英文朗誦,我只係同佢go

原帖由 YIN-MA 於 14-09-06 發表
上小學後參加了兩年英文朗誦,我只係同佢go through篇嘢d字讀音,讀熟,念熟,再一齊探討下內容...學校老師 ...
我以為學校老師會教, 原來要自己教架?

如果是學校選的, 可以免費又有老師教.

要出去報course學

我比人教左兩年,無奬,上年自已教,有奬,所以好難講

I've tried teaching my child and also have let her attend training.  My child got a prize in both ways as well as nothing at all.   

簽名被屏蔽