用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中三,編錯班???
go

升中三,編錯班??? [複製鏈接]

阿仔話而家編左入一班最差的班,全班同學冇一個係中一中二的同學,在暑假時知編入已唔開心,又話轉校又話唔讀。
又話自己成績不至於差到入依班。
而有同學成績差過佢又去左成績偏好的一班。
不過班別成績好與差,都係佢地估估下。

而家班中多留班生,正式上課2日,英文堂用中文講解教小學的past tense。風氣亦麻麻。
我係咪盡快找老師傾傾好呢?

0    0    0    0

如果入左比較差果班心情當然唔好,但揾老師傾有用嗎? 不如試吓適應吓,真有心既呢一年努力d争取入番好d果班

回覆:cy.muimui 的帖子

我都明換班冇咩可能,但我想知佢地分班準則,點解今次分成咁,成績真係好差定剛踏線

平常心吧, 阿女間中學都會這樣做, 學校有時會刻意放一些成績好的同學仔入補底班, 希望她們會帶動那班的讀書風氣。

我覺得, 你可以先問仔仔意思, 同佢分析一下, 如果他真的有疑問想問問老師分班準則, 我覺得可以去問問老師, 同時要跟仔仔說好. 如老師的答案未必是他希望所聽的. 他會用什麼態度去面對餘下的中三課堂?  

多了解學校的分班准則無壞架, 問問吧,
不過就算唔問, 也要做好仔的心理工作, 否則中三會對佢來講是個唔太好的開始呢
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆:grace_xian 的帖子

我相信學校拉平衡來分班,因仔話有同學好好成績但去左平庸班。
我都同仔講既然編左係咁,正明學校想拉平衡。
佢最主要是班中冇一個同學係識既,15歲依個年紀朋友大過天乜野都要搵人陪。
又怕人地小圈子排斥,所以我都要安撫佢心靈。
亦因學習風氣麻麻,佢自己都識講要坐前些位置。
我唯有分享自己以前中三又係去左最差一班既經驗比佢知,等佢唔好步我後塵冇心向學

回覆:升中三,編錯班???

樓主,先唔好理人地點睇,覺得家長怪唔怪獸先,我同意家長應該與班主任溝通一下,了解現時孩子情況。其實每間學校编班時,以我所知各班班主任,老師,訓導主任等都會一齊開會,除了成績外,咩同學去咩班佢地都會考慮過,所以未必係編錯班,有機會係學校嘅安排,當然而家已經開學,冇可能再轉班,但中三其實係比較重要嘅一年,如果影響到兒子學習,令其成績倒退,黎緊嘅選科亦有機會受影響,選錯科將會對孩子影響更深遠。須然仔仔已是中學生,日常問題應該自己想辦法去解決,但家長其實都可以在背後用為支援者,與班主任取得共式,了解多d,如發現孩子情緒出現起伏,就要盡快協助佢。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

非常認同你中肯的回應, 我都叫佢要學適應,午餐時亦可同返識既同學一齊,
最重要自己唔好被影響要為考好D中四選科為目標,
我應承佢只要佢今年比心機,明年暑假比佢去日本遊學

Anniemun  加油  發表於 14-9-7 11:10

其實樓主都要同個仔傾下,讀左間學校2年,真係入到一班一個同學都唔識(唔friend)??呢2年點都有課外活動會識到同級同學仔
中三都唔細,要教佢,上堂唔洗搵人陪,上堂都係聽書,想搵friend 等小息,午飯時間都得。
要令佢知道世事無可能事事如意,要面對現實。
如學校無精英班的話,就一定會有成績好 &成績差一班,你個仔讀左2年,你都唔知學校點分班

回覆:HIN2003 的帖子

學校冇精英班之分,所以分班應該是平均。
佢依班真係一個都唔識,一向課外活動都同返相識同學一堆。
相信你以前都會咁囉
我都話依個年紀最愛找朋友陪,班中冇個識固然失落。當然我亦解釋佢知落堂小息午餐都可搵返相熟同學一齊, 初期難識認,而家情況較好。
多謝意見

‹ 上一主題|下一主題