用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為仔仔真心請教入皇仁的要求
go

為仔仔真心請教入皇仁的要求 [複製鏈接]

請問如果港島東無聯繫小學要入皇仁要有什麼要求?仔仔想入皇仁,但舊年成績有少少退步(不過都係全級首十名之內),有無人知要有什麼條件先入到皇仁?唔該大家教下我等話俾仔仔知.THANKS!

15    0    0    0

只少全級首三..

回覆 minmin 的帖子

全級前三,咁仲有無其他?如果有五級樂理及學兩種樂器(考緊七級)有無用?

回覆 kittymam 的帖子

我好似好對唔住個仔什麼都唔知又唔做(無俾佢參加任何公開試除了校際及學校安排的),本來我想輕鬆順其自然派,但一開學周圍環境個個都話阿仔入到,而仔仔都好自發性地於暑假就好努力為升五準備.我反而不斷勸佢有目標好但順其自然,間間學校都可以讀好書.只是怕佢目標太高失望,但見佢用實際行動來努力我又怕自己無知真的累咗個仔.所以想請教大家了解下好心中有數或幫下仔仔.唔該晒!

kittymam 發表於 14-9-5 11:43

全級前三,咁仲有無其他?如果有五級樂理及學兩種樂器(考緊七級)有無用?

太詳盡我就唔知...但你個case 係要, 自行收生階段簡皇仁,
咁就要全級頭嗰幾名先有機會in 囉..

但我唔知會唔會因應唔同既小學, 就會有名次不同既要求.
如係基灣, 我唔知會唔會頭10 都得.

真係唔該晒!

你兒子咁積極,你都應該幫手.
1.響EK輸入皇仁兩個字.你會找到全部有關EK家長討論皇仁之帖子.要花時間睇睇.
2.去皇仁書院家長討論區,嘗試問問.但不一定覆你.
3.去皇仁書院網頁,了解多些此校.可與兒子分享.
4.今年年初皇仁曾有開放日.不知2015年有沒有.如有,帶兒子去,到時也可更多機會了解學校.
個人意見,我兒不是皇仁學生.努力爭取吧.

引用:請問如果港島東無聯繫小學要入皇仁要有什麼

原帖由 kittymam 於 14-09-05 發表
請問如果港島東無聯繫小學要入皇仁要有什麼要求?仔仔想入皇仁,但舊年成績有少少退步(不過都係全級首十名之 ...
轉校去軒小。

有好多成績ok的小朋友會轉軒小,男想入QC (今年軒上26人,軒下29人入QC ), 女想入BPS

引用:回覆+minmin+的帖子 全級前三,咁仲有無其

原帖由 kittymam 於 14-09-05 發表

如果係報神校,好多人有2款樂器以上,好多巳八級左,除非你小朋友學冷門樂器,例如woodwind ---- oboe, trombone 等,上年QC 好似欠cello(朋友個仔讀QC),如果piano, 唔會有任何adv, 小提琴也too common

軒小同皇仁有聯繫位,試下去叩門, 除咗軒官仲有幾間官小有聯係位,唔想叩門轉校就唯有靠自行成績全級頭兩三名.

回覆 whywhite22 的帖子

好多謝咁多位耐心回覆! 轉校應該唔會了因為都讀得好開心而且都小五了,唯有努力了!

kittymam 發表於 14-9-5 11:07
請問如果港島東無聯繫小學要入皇仁要有什麼要求?仔仔想入皇仁,但舊年成績有少少退步(不過都係全級首十名之 ...
1. 插班入愛秩序灣官立,
2. 插班入任何一間灣仔區小學 (最好梗係軒小)

咁大抽奬都可以選QC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kittymam 發表於 14-9-5 14:52

好多謝咁多位耐心回覆! 轉校應該唔會了因為都讀得好開心而且都小五了,唯有努力了! ...
五年班都已經開學,真係好難再轉校, 努力考好呈分, 加油!

係啊,係仔仔自己好想入又好努力令我想懶都唔得.

回覆:為仔仔真心請教入皇仁的要求

1. 努力讀上頭3名;2. 搬地址去灣仔區增加統一抽中機會;3. 跟仔仔做好心理輔導,人生流流長並不需要非君不嫁

回覆 fion6406 的帖子

想請問即如果成績得就有一次機會?(未考有時都唔知是否如往),而搬地址又可多一次大抽獎?見笑了請問灣仔區即邊度到度到係呢區?轉校無可能搬屋反而可考慮?宜家小五最遲要幾時搬?真係好多謝大家.

我有同阿仔講啊,盡人事聽天命,任何事都係.佢都明,只是見小小年紀咁有心自己覺自己唔做些力所能及好似好對唔住佢, 因為佢都有自信但現實一山還比一山高.真係唔該晒大家!

kittymam 發表於 14-9-5 11:43

入皇仁成績要求好緊要, 除咗以前收開嘅學校嘅學生外, 每區(自行)可能只收一两個, 今年全深水埗/葵涌/荃灣/青衣 總共都應該只係收咗 5個以下, 但單軒小上下午校就收咗 50+人, 所以除咗入軒小靠運氣外唔好抱太大希望。

皇仁最多有七個位可以特異功能入, 運動最勁好似係羽毛球, 同有好多人玩奧數同資優課程, 其他都只係中上級水平。音樂唔知, 因為有太多人玩。 如想以特異功能入, 應該係 K3  就開始訓練, 小四後就主要靠讀書成績啦。

聽講呢間都有好多老師好....Hea, 不過,  又可能係因為 d 學生太自動波覺得老師講野太淺 !?

OK_下雨天 發表於 14-9-5 16:40
入皇仁成績要求好緊要, 除咗以前收開嘅學校嘅學生外, 每區(自行)可能只收一两個, 今年全深水埗/葵涌/荃灣/ ...
請問如何知道每區收了多少人?學校有公佈嗎?
‹ 上一主題|下一主題