用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 開課一週了,覺得選對小學嗎?
樓主: Argyle
go

開課一週了,覺得選對小學嗎?   [複製鏈接]

引用:我非常滿意

原帖由 MSBOY 於 14-09-05 發表
我非常滿意

女女很滿意,最辛苦是一起早起。功課未開始,所以仍未過壓力測試

回覆:開課一週了,覺得選對小學嗎?

頭一星期已令人很滿意的學校,真難能可貴

以前囡囡超級慢熱,但依家日日都講學校D開心事俾我地聽,我諗搵咗間啱嘅學校俾佢!

引用:可能理性判斷早了點,但感覺良好嗎?還是有

原帖由 Argyle 於 14-09-04 發表
可能理性判斷早了點,但感覺良好嗎?還是有點後悔選錯?(開帖純讓新手小一家長舒發情感)

...
仔仔讀開全日班一番小學全日一啲問題也無!日日開心上學去快樂回來!是我未適應小一家長生活之嘛

引用:Quote:MrBeast+發表於+14-9-5+07:46+Still+

原帖由 AgapePa 於 14-09-05 發表
honey moon ? 第一週巳經忙到一頭煙.
第一周巳經十幾張通告, 又要報名運動會, 興趣班, 朗誦......
又要學 ...
同你要做的事咁似,唔通同一間學校?
亞仔好enjoy佢喺學校的生活,可能仲係蜜月期。
我暫時都很喜歡這學校,因為夠傳統。

sze0203 發表於 14-9-5 09:54
由返學時間起身安排, 社交人際, 家長群組, 網上資訊, 學校安排都非常滿意, 只是午膳方面日日比亞囡投訴, 佢 ...
咁快食飯,我仔下星期一才開始放3點1

返了一星期,女女很開心,每天都分享校園的生活。校車雖早,但女女可以比我早起,証明很喜歡返學,希望繼續如此

每天見小朋友精精神神上學去,到學校更跑上課室,放學後也說好開心,希望是選對了

功課,默書未嚟,到時先講滿唔滿意啦

到現時為止對學校各樣安排感覺良好,見到返慣下晝班嘅囡囡每日自己準時起身,覺得應該係揀啱左學校

醒目開學勳章 王國長老

引用:功課,默書未嚟,到時先講滿唔滿意啦+ +

原帖由 sissysze 於 14-09-06 發表
功課,默書未嚟,到時先講滿唔滿意啦
一週真係太早,過半年再講

其實小朋友好易適應,最重要在晚上,將佢落床瞓覺時間再調早番少少就 OK

個人感覺係本以為考小學階段比拼已結束,家長學生都會放鬆,事實係見家長繼續亢奮,比賽繼續。做家長真要考定力。

考小一和讀小一,係好吾同,我時刻都提醒自己要調整心態。去到新環境,天外有天,人外有人,比小朋友感受吓,好好適應,吾會想佢點點點。

我覺得去到小學,家長係時候要放手,比小朋友學習處理問題及開始為自己的學習負責。去到小學,很多社交上的問題,同學的相處,要小朋友學習自己解決。作為家長,我們還可以為他們的路舖排幾耐呢?  我話說小朋友坐校車時,被同車的師兄姐取笑她做有錢女,小朋友回家分享時說唔開心,因為覺得自己唔係,不喜歡小朋友這樣說,然後我叫小朋友下次如果再出現這種情況,可以坦白話比對方知覺得唔開心,第二天放學,小朋友對我說問題解決了,自己向對方表示爸媽要好努力工作,才有錢為自己交學費,對方亦唔再以這話題說笑,現在還做了好朋友。
學校就是小社會,小朋友大了,要學會自己獨立,我常常提醒自己不要像幼稚園般處處護航。小小分享,共勉之

一直到現在都覺得選對了,我同囝囝都同時覺得小學比幼稚園好!學校提早咗一星期開學,至今已兩星期,我之前承諾囝囝,到小學我會放手佢嘅功課,唔會捉得咁緊,我仔比較獨立,一直想我唔好理佢咁多,而家見我真的做到,佢都開心!
早兩日佢同我講,有同學攪住佢,佢警告個同學,再攪住就會同老師講,個同學即唔再攪佢,我好開心佢處理得到.

學校各項安排都令我非常滿意,校園關愛有行動、而唔係得把口,所以小B亦適應得好快,好感恩!!

引用:我覺得去到小學,家長係時候要放手,比小朋

原帖由 sammysnake 於 14-09-06 發表
我覺得去到小學,家長係時候要放手,比小朋友學習處理問題及開始為自己的學習負責。去到小學,很多社交上的 ...
Great

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-09-06+發表功

原帖由 Charlotte_mom 於 14-09-06 發表
一週真係太早,過半年再講
聽說有學校,小一開課一週已背書和默書,可能有人會話遲早都要,不過感覺呢啲學校真有些變態……

‹ 上一主題|下一主題