用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你們仔/女有無小學同學係中學同班?
go

你們仔/女有無小學同學係中學同班?

donald63 發表於 14-9-4 16:22

有6個, 一齊入了精英班。

咁好有伴

有8个同班

有4個同班,得阿仔係男仔。
其餘6個就3-2-1分佈在其他三班。

8個同學仔, 中一四班每班1男1女.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

一個都無, 但是已經識到新同學, 仲埋咗堆
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

有無小學同學同班其實無所謂,最緊要識到朋友。

本人當年都有小學同學升上中一時同班,不熟的,當初以為同校有伴,但那人原來是一名三八,發生了一些不開心的事,真係唔同好過。。。結果自己識到其他朋友,見到佢當透明。

所以不要執著有無小學同學一齊,孩子性格好自然會識到朋友。

tinlong89    發表於 15-3-22 19:22
LULU330  AGREED    發表於 14-9-11 12:16

回覆 muimui812 的帖子

你講得岩, 我仔比較文靜內向被動,所以唔多唔小有d担心囉!無小學同學同佢一班呀!  

回覆:donald63 的帖子

9個入同一間,但都無一個同班。

ps 9個學生入同一間中學,分5班,但都無一個同班。

palmchristy  有9班?  發表於 14-9-6 17:02

回覆:你們仔/女有無小學同學係中學同班

呀女係一條龍學校,唔只小學同學,幼稚園都有,但依家最friend大部份係升上中學先認識,所以唔洗擔心嘅。

引用:一個都無,+但是已經識到新同學,+仲埋咗堆

回覆:你們仔/女有無小學同學係中學同班

小六同班上中學有3個, S1同班有1個, 仲係friend 來, 新相識都好多, 返學好開心。

有6個

醒目開學勳章

有7個入同一中學,有3個同我囡同班~~
但響小學時呢6個人從來無同亞囡同班過~

我細女有一個小學同學小五、小六都同班,升上中一剛好又同班。小學同班兩年她兩並不太親蜜,從來不會一起玩,反而上到中學變成好朋友。

另一個小學同校但從未同班,上到中學同班、同校車。同班後發覺這位同學太極品啦,班內都沒多小同學頂得佢順。望呀囡升中二以後別再與她同班啦!亦唔好再逼我呀囡坐校車又要同佢坐!唔知既人以為佢哋好friend,其實呀囡超唔想采佢囉!唉...
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

當年, 我囝S.1時分班時, 有小學同學同班3-4個, 但與他/她們不是很傾得埋.  
起初他都會和小學同班同學或不同班小學同學一齊玩/放學/LUNCH.
但不到兩星期, 已與新同學熟絡一齊玩, 反而沒與舊小學同學一齊(很無情).
小朋友很易熟絡, 其實大家都唔識會更易融合.  
反而, 當中如他/她們已一大堆識的, 會變成一堆堆圈子, 更難令其他人加入去.    

None, as he was the first one to the secondary school.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有几个同班升上中學的, 已経係好朋友,
啊囡容易同人相處, 开學無耐巳同姊姐小學/校外同學
成為好好好朋友