用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 km(劍嗚幼稚園)收N生好無奈!!!!!兄妹不能同校,慘慘慘 ...
go

km(劍嗚幼稚園)收N生好無奈!!!!!兄妹不能同校,慘慘慘 [複製鏈接]

哥哥現讀k2,而妹妹未能收錄N班,而本人多次去信給校長也沒有回覆,而親身去到也找不到校長,都是其他人接洽,真的無奈!!!!
   1    0    0    0

咁奇怪????本人也想替小兒報讀.其實KM好不好?

引用:哥哥現讀k2,而妹妹未能收錄N班,而本人多次

原帖由 Mr.Fan 於 14-09-04 發表
哥哥現讀k2,而妹妹未能收錄N班,而本人多次去信給校長也沒有回覆,而親身去到也找不到校長,都是其他人接洽,真 ...
其实有邊間幼稚园係保證一定收番細佬妹架。。。?!
不如你話我知。。。

沒有話一定有保證,只不過想兄妹一同上學感情增長覺得現今教育好無情!
(咁你D仔女是否同一學校?)

咁兄妹同校係一件美好的事,但現今商業教育都是無情的。

教育是無情,但小兒讀了兩年,本人也覺得很好,也很幸運,可同一班主任,因其它班好像𨍭了幾次老師👉👈

其實都好夠公平,吾覇住d位,比其他有能力既小朋友入讀保持水平。如果咩都話要
留位,吾洗公平interview,我估個家長都未必會珍惜,成日只會睇仲有咩更好而轉校。

上得黎呢度都係為人父母, 個個都係緊張自己嘅小朋友架啦, 我都有一對仔女, 嗰陣時幫佢地週圍撲來撲去搵學校都攪到我死死下, 好彩最終都攪到讀埋同一間, 真係開心死呀, 不過你個仔喺嗰度讀緊, 係嗰度嘅學生其實為咗個學生好, 正常係好大機會收埋個細佬/妹架喎, 你再去見下校長啦, 搵唔到可能校長比較忙, 搵多幾次啦, 我嗰次都係直接見校長同佢傾, 俾我預到個好校長真心幫我, 希望你成功啦. . .加油呀

回覆:km(劍嗚幼稚園)收N生好無奈!!!!!兄妹不能同校,慘慘慘

或者你試下幫哥哥轉校囉

其實什麼公平不公平,面試的BB由歲半至兩歲多也有,真正可以在那幾分鐘看得出?????

醒目開學勳章

Mr.Fan 發表於 14-9-4 16:22
其實什麼公平不公平,面試的BB由歲半至兩歲多也有,真正可以在那幾分鐘看得出????? ...
如果你怕學校睇漏眼,咁你有無交過portfolio呀?!
其實referral係好多,但係亦收唔少街外人,你有dd關係都唔收,似乎係有d特別嘢令學校唔收

哥哥入得一間好學校已經難得,而為妹妹而𨍭校,對哥哥太不公平了!
我也很想去多次,但比信,入校務處,主任也見過,也是......

Mr.Fan 發表於 14-9-4 17:51
哥哥入得一間好學校已經難得,而為妹妹而𨍭校,對哥哥太不公平了!
我也很想去多次,但比信,入校務 ...

唔好介意講句..呢個世界無公唔公平..
好多半龍校幼稚園既小朋友都未必原校升小一..他們弟妹亦都唔保證有得跟兄姐入讀

其實你入得呢間學校就要跟校方的遊戲規則來玩
相信你唔會係自第一個.亦唔會係最後一個
在你之前亦有好多其它家長面臨呢樣野..唔通要個個都去學校嘈?
不如換個角度睇..如果真係鐘意KM既..妹妹今年未能收錄N班,咪自己努力D裝備妹妹等下年考K1或再下年插班K2囉

存感恩的心

引用:或者你試下幫哥哥轉校囉 +

原帖由 dv2bb 於 14-09-04 發表
或者你試下幫哥哥轉校囉
係呀。。。同意

回覆:joannec05 的帖子

其實st cat Kv 其他龍校如培正德望民生都唔一定收弟妹,入得呢d學校就預左會咁,真係無話公唔公平。當如果你個係細b,因有兄姐而收左,人地大b表現好d又唔收咁叫唔叫公平?我有兩個女,都想佢地同校,唔知得唔得,我打去st cat問有兄弟姊妹會唔會有分加,佢都好冷淡答我:其實無咩關係,都係睇面試表現。fine,其實無所謂,我介意嘅反而係學校只睇背景,乜明星都收晒,根本都唔係睇表現,我覺得更加唔公平!

引用:其實st+cat+Kv+其他龍校如培正德望民生都唔

原帖由 terterarashi 於 14-09-04 發表
其實st cat Kv 其他龍校如培正德望民生都唔一定收弟妹,入得呢d學校就預左會咁,真係無話公唔公平。當如果 ...
係!見到間學校係名星子女就收,不論表現,我覺得才是不公平!

引用:Quote:Mr.Fan+發表於+14-9-4+17:51+哥哥入

原帖由 晞晞爸b 於 14-09-04 發表
唔好介意講句..呢個世界無公唔公平..
好多半龍校幼稚園既小朋友都未必原校升小一..他們弟妹亦都唔保證有得 ...
認同!!!

下年準備當然一定做,為何覺得不公平,連同學家長也覺奇,佢的細B加面試時冇表現,也收了.....不同的是地址

回覆:Mr.Fan 的帖子

哥哥咪又係靠果兩分鐘面試入km。
繼續俾多啲誠意學校,加油!

早餐,誠意當然有比,還要一直比,希望校方體會到同妹妹送哥哥上學啦
‹ 上一主題|下一主題